Πανηγύρισαν τα δύο ιστορικά Μοναστήρια της Παναγίας Αντινίτσης και Δαμάστας στη Φθιώτιδα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε το Γενέθλιο της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολή μας και ιδιαίτερα στις δύο ιστορικές Μόνες της Δαμάστας και της Αντινίτσης. 

Πλήθος πιστών από την Φθιώτιδα και διάφορα μέρη της Ελλάδος κατέκλισε τα δύο Μοναστήρια και συμμετείχε στις ιερές ακολουθίες που τελέσθηκαν την παραμονή το βράδυ και την κυριώνυμη ημέρα.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χοροστάτησε και ωμίλησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στην Ιερά Μονής Αντινίτσης.

Στην ομιλία του που έγινε στη μεγάλη αυλή της Μονής μετά την περιφορά της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας και την αρτοκλασία αναφέρθηκε στο θεολογικό νόημα της εορτής τονίζοντας ότι η Παναγία μας είναι μία πηγή που δροσίζει τον διψασμένο και καμένο άνθρωπο μέσα στην πορεία της ζωής. Τέλος παρεκάλεσε τους πιστούς φεύγοντας από την Παναγία την Αντίνιτσα να της ζητήσουν ένα δώρο πνευματικό. Αυτό το δώρο που δίνει υγεία και ζωογονεί την  ψυχή, το Άγιο Πνεύμα, το οποίο και θα μας φωτίσει να επιζητούμε το συμφέρον της ψυχής μας.

Ανήμερα της εορτής ιερούργησε και ωμίλησε στην Ιερά Μονή Δαμάστας. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία έψαλλε πολυμελής Βυζαντινή χορωδία υπό την Διεύθυνση του Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κ. Ανδρέα Ιωακείμ. Παρέστησαν δε ο Περιφερειακός Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Αρχιπύραρχος Νικόλαος Ντίτσας, ο Διοικητής της Μονάδος Καυσίμων Πολεμικής Αεροπορίας Υποσμηναγός Παναγιώτης Τσιουρής, ο Διοικητής του 36ου Λόχου Διαβιβάσεων Ταγματάρχης Γεώργιος Καρπέτας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Στην ομιλία ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στον κόσμο είναι το σώμα της Παναγίας. Αυτό το σώμα έντυσε την θεότητα με την ανθρώπινη φύση και έγινε το σώμα της Εκκλησίας μέσα στο οποίο σωζόμεθα.

Προέτρεψε τέλος τους πιστούς να ζητήσουν την βοήθεια της Θεοτόκου γιατί η Παναγία Δαμάστα δαμάζει τους πόνους και προσφέρει πλούσια την αγάπη της στους εκζητούντας με πίστη την βοήθειά της.

Οι δύο ιστορικές Μονές της Παναγίας Αντινίτσης και Δαμάστας ανάγονται στον 12ο και 16ο αιώνα αντίστοιχα.

Η Ιερά Μονή Δαμάστας κτισμένη στις βορεινές πλαγιές του Καλλίδρομου έλαβε την ονομασία της από την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας του 16ου αιώνος, η οποία προέρχεται από τη Δαμασκό της Συρίας. Έχει δε συνδέσει την ιστορία της με την Ελληνική Επανάσταση καθώς υπήρξε το καταφύγιο των αγωνιστών του 21 και λίγα μέτρα κάτω από αυτήν σφαγιάσθηκε από τους Τούρκους ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας  και ο αδελφός του Παπα-γιάννης.  Σήμερα αποτελεί ένα δραστήριο πνευματικό κέντρο, έχοντας 13 μοναχές.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Αντίνιτσας βρίσκεται σε ένα θαυμάσιο τοπίο στις πλαγιές του όρους Όθρυς. Κατά την επικρατούσα άποψη το προσωνύμιό της έχει λάβει από το Αϊδίνη της Μικράς Ασίας, όπου και η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας. Το 1944 οι κατοχικές δυνάμεις ανατίναξαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς την ιστορική και άλλοτε ακμάζουσα Ιερά Μονή Αντινίτσης και το παρακείμενο Σανατόριο. Το καθολικό που καταστράφηκε ήταν ένα χάρμα οφθαλμών όπως υποστηρίζεται από τούς μελετητές. Αντίγραφο αυτού του παλαιού Ναού είναι το σημερινό Καθολικό το οποίο ανεγέρθη το έτος 2000.

Και οι δύο Ιερές Μονές ανακαινίσθηκαν επί των ημερών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, η Ιερά Μονή Δαμάστας με την προσφορά του Μεγάλου Ευεργέτου αειμνήστου Δημητρίου Καραγκούνη και η Ιερά Μονή Αντινίτσης με τις προσφορές των πιστών.
imfth.gr










#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!