Το Cabernet, επειδή χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να φθάσει στην επιθυμητή ωρίμανση, επιτρέποντας στις γεύσεις του να ωριμάζουν, είναι ιδανικό για ανάμειξη με άλλα σταφύλια, κυρίως Merlot. Αυτός ο συνδυασμός μαλακώνει το Cabernet, προσθέτοντας ελκυστικούς τόνους φρούτων, η οποίες δεν θυσιάζουν τον φυσικό του χαρακτήρα. Γεύση-Προφίλ Είχα την τύχη να δοκιμάσω πρόσφατα ένα άριστο Cabernet Sauvignon-Merlotπαραγωγής των «Αμπελώνων Κ. Κυρίτση» από την Ξυνιάδα Δομοκού,εσοδείας 2008.
Εξαιρετικά φρουτώδες και πλούσιο, με αίσθηση μπαχαρώδη, νότες γλυκόριζας, μαύρου φρούτου, καιβοτάνων. Πολύ μαλακό, στρογγυλό στο στόμα και βελούδινο, ώριμες τανίνες και μακριά επίγευση. Το προφίλ του Cabernet περιλαμβάνει πλούσιες γεύσεις φρούτων από δαμάσκηνα, κεράσια, βατόμουρο, ζεστά μπαχαρικά, βανίλιας, αλλά και καπνού, μερικές φορές δε αρώματα ή και γεύσεις δέρματος.
Το Cabernet Sauvignon προτιμάτε να συνοδεύει: κόκκινα κρέατα, κόκκινα ζυμαρικά, αρνί, δυνατές γεύσεις τυριού και σοκολάτες (ειδικά σκούρες). Σύντομα θα παρουσιάσουμε από τo LamiaTimes.gr όλες τις παραγόμενες ποικιλίες κρασιού από τους «Αμπελώνες Κ. Κυρίτση» και άλλων οινοποιείων της Φθιώτιδας.
Δημήτρης Β. Καρέλης