Περί τους δεκαπέντε βουλευτές προσανατολίζονται να μην κάνουν χρήση του «προνομίου» να κυκλοφορούν με αυτοκίνητο μισθωμένο από το Κοινοβούλιο.
Ορισμένοι το γνωστοποίησαν δημοσίως τις προηγούμενες ημέρες, ενώ άλλοι 10 έχουν...
παραιτηθεί των 150 ευρώ για συμμετοχή σε επιτροπές.
«Θέλετε τον βουλευτή φτωχό», ακούγεται συχνά ως αντίλογος εκ των έσω όταν τίθεται θέμα προνομίων. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος δήλωνε κατά την ψήφιση του προηγούμενου προϋπολογισμού ότι «κανείς δεν πλούτισε από τη βουλευτική αποζημίωση, που δεν ξεπερνά τα 6.500 ευρώ το μήνα, 75.000-80.000 ευρώ σε ετήσια βάση».
Το θέμα μάλλον αντιμετωπίζεται με ποσοτικά, παρά με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Παράδειγμα; Η τριετής χρονομίσθωση αυτοκινήτου με απεριόριστα χιλιόμετρα. Στη Βρετανία, όπως και αλλού, δεν χορηγούν αυτοκίνητο, ενώ τίθεται περιορισμός χιλιομέτρων για μετακινήσεις, αναλόγως της εκλογικής περιφέρειας. Προϋποθέσεις τίθενται για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, όπως και για δαπάνες, που πρέπει να συνοδεύουν αποδείξεις. Ολα δε τα προνόμια αναφέρονται αναλυτικά στην «πράσινη βίβλο». Στην Ελλάδα; Η διαφάνεια περιορίζεται σε επίπεδο εξαγγελιών...
Οι ατέλειες βρίσκονται διάσπαρτες σε νόμους και κανονισμούς. Η Θεοδώρα Οικονομίδου, φιλόλογος το επάγγελμα, ως απλή πολίτης και υπέρμαχος της συμμετοχικής δημοσιογραφίας, ανέτρεξε σε όλα αυτά. Για την έρευνά της, μάλιστα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ιδού μερικά παραδείγματα:
* Η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται στο 75% του ποσού.
* Πρωθυπουργός, υπουργοί και επικεφαλής της αντιπολίτευσης λαμβάνουν επιπλέον 20%-40% ως έξοδα παραστάσεων.
* Η αποζημίωση συμμετοχής σε επιτροπές μειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στα 150 ευρώ. Από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τότε κατεγράφησαν 722 συνεδριάσεις σε επιτροπές, που αντιστοιχούν σε 4,65 εκατ. ευρώ.
* Ατέλεια 1.000 επιστολών ανά μήνα, τεσσάρων τηλεφωνικών γραμμών με ανώτατη χρέωση μέχρι 11.000 ευρώ κατ' έτος και κινητό έως 200 ευρώ το μήνα.
* Δωρεάν μετακίνηση (ΟΣΕ, ΚΤΕΛ, πλοία), που περιλαμβάνει και τις συζύγους σε επίσημα ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διαμονή σε πεντάστερα ξενοδοχεία στο εξωτερικό και επιπλέον ημερήσια αποζημίωση 150 ευρώ.
* Διαμονή σε ξενοδοχεία στην Αθήνα με έξοδα της Βουλής ή ενοίκιο ακινήτου μέχρι 1.000 ευρώ.
* 364 έως 810 ευρώ για έξοδα κίνησης.
* Επίπλωση, εξοπλισμός, έξοδα γραφείου.
* Τέσσερις γραμματείς και ένας σύμβουλος, εναλλακτικά τρεις γραμματείς και δύο σύμβουλοι.
Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτύπια