Σε δραστική αναμόρφωση του «ποινολογίου» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και τη φοροδιαφυγή προχωρά η κυβέρνηση μετά το φιάσκο με τις συλλήψεις και το αυτόφωρο οφειλετών του Δημοσίου. Στόχος είναι να κλείσουν τα παράθυρα του νόμου μέσα από τα οποία ξεγλιστρούν οι παραβάτες.Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα μπει τέλος στην ασυλία που παρέχει στους φοροφυγάδες το άρθρο 99 πτωχευτικού κώδικα, ενώ οι μεγαλοοφειλέτες θα διώκονται για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα. Η σκλήρυνση της στάσης του υπουργείου Οικονομικών είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι περισσότεροι από τους μέχρι στιγμής συλληφθέντες για χρέη στο Δημόσιο αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς να καταβάλουν ούτε ευρώ στο Δημόσιο.
Οι νέες ρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής υπό τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο προβλέπουν μεταξύ άλλων:
- Αλλαγές στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα που εκμεταλλεύονται οι οφειλέτες για να αναστείλουν κάθε διωκτικό μέτρο εναντίον τους και να αποφύγουν την πληρωμή των χρεών τους. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη διάταξη του πτωχευτικού κώδικα δεν επιτρέπει στις αρχές να λάβουν μέτρα εναντίον εκείνων που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99.
Τέλος η ασυλία
Ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς και άλλοι 15 βουλευτές με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ζητούν να εκλείψει η ασυλία των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου μέσω της υπαγωγής στο άρθρο 99, αφού όπως αναφέρουν «αρκετοί εξ αυτών, ενώ έχουν σημαντικές οφειλές στο Δημόσιο από φόρους, πρόστιμα κλπ. άνω των 150.000 ευρώ, συνήθως πολλών εκατομμυρίων, αφήνονται ελεύθεροι από τα δικαστήρια, αφού οι εταιρείες τους έχουν προλάβει να υπαχθούν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, επομένως αναστέλλεται κάθε διωκτικό μέτρο εναντίον τους, ακόμη και εάν η δίωξη αφορά καθυστερήσεις απόδοσης φόρων στο Δημόσιο, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.».
- Μετατροπή του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από πλημμέλημα σε κακούργημα για χρέη που υπερβαίνουν ένα όριο, πιθανότατα τα 150.000 ευρώ. Ετσι όσοι δεν πληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές πολυετούς φυλάκισης μη εξαγοράσιμες. «Το θέμα δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές, αλλά τα ταμεία» σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι η αυστηροποίηση των ποινών θα αποδώσει εισπρακτικά.
Επίσης στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής αποφασίστηκε ακόμη:
• Να κατηγοριοποιηθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου ανάλογα με το ύψος των οφειλών τους με προτεραιότητα τους οφειλέτες με τα μεγαλύτερα χρέη.
• Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα Ελλήνων που «φυγάδευσαν» καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού χωρίς αυτές να δικαιολογούνται από τα εισοδήματα ή την περιουσία τους. Η δημοσιοποίηση της λίστας θα γίνει μόλις η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δώσει το «πράσινο φως».
• Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι «πόθεν έσχες» στους καταθέτες της Ελβετίας.
• Να μειωθούν ή και να καταργηθούν πρόστιμα για ορισμένες τυπικές φορολογικές παραβάσεις.
Δίκες - εξπρές για φοροδιαφυγή από μονομελή δικαστήρια
Νέα δέσμη μέτρων, για να γίνει πιο αποτελεσματικό το κυνήγι της φοροδιαφυγής και να «τρέξει» ακόμα περισσότερο η επίλυση των φορολογικών εκκρεμοτήτων, είναι έτοιμη να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση.
Σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που επιχειρεί βαθιά τομή στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης και το οποίο στηρίζεται σε πολλές περιπτώσεις στη συγκρότηση μονομελών (αντί πολυμελών) δικαστικών συνθέσεων, με στόχο να υπάρξουν «δίκες - εξπρές» αλλά και να απεγκλωβιστούν δικαστές για να αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση των τεράστιων εκκρεμοτήτων.
Εκτός από τα Μονομελή Εφετεία, που θα δικάζουν κακουργηματικές υποθέσεις (ληστείες, διακεκριμένες κλοπές κ.λπ.) όπου δεν απειλούνται ισόβια, προβλέπονται επίσης μονομελείς συνθέσεις στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Διοικητικά Εφετεία, προκειμένου να «τρέξουν» οι φορολογικές - τελωνειακές δίκες και να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων (ξεπερνούν τις 167.000). Ηδη εκτιμάται ότι τα διοικητικά δικαστήρια κινούνται εντός του στόχου που αναλήφθηκε (σε συζητήσεις με την τρόικα), να έχει εκδικαστεί μέχρι τέλος του έτους το 15% των εκκρεμοτήτων.
Για να επιτευχθεί ο δυσκολότερος, όμως, στόχος της ολοκλήρωσης του 50% των εκκρεμών υποθέσεων το 2012 και το υπόλοιπο «στοκ» το 2013, οι μικρότερες φορολογικές υποθέσεις θα εκδικάζονται από μονομελή Δ. Πρωτοδικεία. Με βάση την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, τα Δ. Εφετεία εκδικάζουν σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τις φορολογικές διαφορές με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ.
Μείωση αναστολών
Τις υποθέσεις με αντικείμενο από 150.000 έως 300.000 ευρώ θα εκδικάζουν μονομελή Δ. Εφετεία, ενώ 3μελείς συνθέσεις θα υπάρχουν στις διαφορές άνω των 300.000 ευρώ. Παράλληλα με τις ρυθμίσεις που περιορίζουν τη δυνατότητα αναστολής στην επιβολή φόρων, προστίμων κ.λπ. ή που διευρύνουν την είσπραξη παραβόλων, αναμένεται η είσπραξη μεγαλύτερων κονδυλίων.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξεταστεί η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τις πτωχεύσεις, καθώς έχει διαπιστωθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς ότι η προσφυγή στο άρθρο 99 διαφόρων επιχειρήσεων που επικαλούνται την κακή οικονομική τους κατάσταση, έχει λειτουργήσει στην πράξη ως «ασπίδα» προκειμένου να γλιτώσουν από ποινικές περιπέτειες πολλοί μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Με τη νέα ρύθμιση θα επιχειρηθεί να τερματιστεί αυτό το καθεστώς ασυλίας που προσφέρει η προσφυγή στο άρθρο 99 καθιστώντας άχρηστες πολλές ποινικές διώξεις.
Βέβαια για την ορθότερη λειτουργία του όλου συστήματος και για να μη θίγονται επιχειρήσεις που πράγματι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, θα έπρεπε να λειτουργεί άψογα ένας ελεγκτικός μηχανισμός που να μπορεί να καταδείξει αν η επιχείρηση είναι πτωχή, αλλά ο ιδιοκτήτης πλούσιος, κάτι που παραμένει, ωστόσο, ζητούμενο στη χώρα μας...
Καταγγελίες για Μίζες
Παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών και σύγκρουση των εφοριακών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσαν οι καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη για μίζες εφοριακών και διάβρωση του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ζήτησε από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση καταγγελιών του πρώην γενικού γραμματέα, «ώστε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτά να κατατεθούν, παρότι θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί έως τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπ' όψιν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Δικαιοσύνης».
Την ίδια ώρα η ομοσπονδία των εφοριακών επιρρίπτει τις ευθύνες για «τα προβλήματα της φοροδιαφυγής» στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου και προειδοποιεί με αγωγές κατά παντός υπευθύνου. Επισημαίνεται ότι στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Σπινέλλης μίλησε για τον κανόνα του 4-4-2 που όπως είπε αποτελεί κοινό μυστικό και εξήγησε ότι το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που επιβάλλεται στον εκάστοτε φορολογούμενο, το άλλο 40% αντιστοιχεί στη μίζα του εφοριακού και μόλις το 20% αποτελεί το ποσοστό του προστίμου που καταλήγει τελικά στα δημόσια ταμεία.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ