Κίρο Γκλιγκόροφ


Πέθανε ο Κίρο Γκλιγκόροφ στις 2-1-2012. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ο οποίος την οδήγησε στην ανεξαρτησία και κατοχύρωσε την κρατική της οντότητα.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με τον πολιτισμό του Αλέξανδρου», είχε πει σε ομιλία του ο Κίρο Γκλιγκόροφ στη Βουλή της ΠΓΔΜ το 1992.

Σε δηλώσεις του το 2008 επιτέθηκε στους συμπατριώτες του εθνικιστές, αλλά και στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, υποστηρίζοντας πως : «Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε μετά τον Μέγα Αλέξανδρο στην περιοχή».

Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι οι πολίτες της FYROM είναι απόγονοι του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη, ο Κίρο Γκλιγκόροφ έλεγε ότι «όλα αυτά είναι αστειότητες», αναγνωρίζοντας πως «το μεγαλύτερο τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας ανήκει σήμερα στην Ελλάδα». (Ευχαριστούμε τον κ. Σεραφείμ Χατζόπουλο)

Κηδεία με... αγροτικό για τον Κίρο Γκλιγκόροφ

Εν το μεταξύ έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη γειτονική μας χώρα ο τρόπος που αντιμετώπισε η πολιτική ηγεσία της τον Γκλιγκόροφ ακόμη και μετά τον θάνατό του.

Μπορεί η τελευταία του επιθυμία να ήταν η κηδεία του να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, χωρίς τιμές αρχηγού κράτους, όμως διατυπώνονται πολλές αιχμές για το πώς συμπεριφέρθηκαν κυρίως ο κρατικός μηχανισμός, τα δημόσια, αλλά και πολλά ιδιωτικά ΜΜΕ που ελέγχονται από τον πρωθυπουργό, Ν. Γκρούεφσκι. Κάνουν συγκρίσεις μάλιστα με τον πάνδημο τρόπο που αντιμετωπίσθηκε ο πρόσφατος θάνατος του πρώην προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, στην Τσεχία και ευρύτερα....








Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη