Θα πέσει η Ελλάδα;



Η Ελλάδα και τα διάφορα σενάρια για το οικονομικό της μέλλον και τις προοπτικές της βρίσκονται στο επίκεντρο σειράς δημοσιευμάτων στον γερμανικό τύπο, με κοινή εκτίμηση, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι επισφαλής.

Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία έχει ως τίτλο της: «Θα πέσει η Ελλάδα;». «Σχεδόν χωρίς να γίνει αντιληπτό από τη δημοσιότητα, η κατάσταση στην Ελλάδα οξύνεται περαιτέρω. Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους μένουν στάσιμες και οι τράπεζες δεν εμπιστεύονται την ικανότητα του κράτους για μεταρρυθμίσεις καταθέτοντας κάθε βράδυ δισεκατομμύρια στην ΕΚΤ».

Παρά τη χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «πίσω από κλειστά μικρόφωνα και κάμερες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι αισιόδοξες δηλώσεις αντικαθίστανται από έντονες αμφιβολίες για την ικανότητα παραμονής της Ελλάδας στη νομισματική ένωση». Στο ίδιο δημοσίευμα η Handelsblatt παραθέτει και εκτίμηση ενός επικεφαλής γερμανικής τράπεζας, ο οποίος τονίζει ότι όσο διαρκεί αβεβαιότητα γύρω από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε εκτόνωση της κρίσης.

«Τις επόμενες εβδομάδες κρίνονται τα πάντα για την Αθήνα. Ο Λουκάς Παπαδήμος πρέπει να επιφέρει μαζικές περικοπές για να εισπράξει τη νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων. Αν δεν το καταφέρει, τότε η χώρα θα βρεθεί στο κενό» αναφέρει η Handelsblatt. Παρατίθεται επίσης το πόρισμα του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικα Πόλ Τόμσεν, ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν απλά δεν εφαρμόζονται. «Καθόλου περίεργο», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «οι ελληνικές συντεχνίες, όπως οι οδηγοί ταξί, οι φαρμακοποιοί και οι δικηγόροι, που ήταν έως τώρα θωρακισμένοι έναντι οποιουδήποτε ανταγωνισμού, έχουν χάρη στο πελατειακό σύστημα καλές διασυνδέσεις με τα πολιτικά κόμματα. Από τη στήριξη αυτών των κομμάτων (…) εξαρτάται τώρα ο ανεξάρτητος Παπαδήμος».

Εν τω μεταξύ, στην ίδια εφημερίδα μιλά και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Κλέμενς Φούεστ, ο οποίος τονίζει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε αλυσιδωτή αντίδραση στις άλλες χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση. Ο κ. Φούεστ ανέφερε ότι οι κάτοικοι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης θα έσπευδαν σε μία τέτοια περίπτωση να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Στις συνέπειες που θα έχει μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αναφέρεται και ο αμερικανός καθηγητής Ντέσμοντ Λάχμαν σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times. Ο κ. Λάχμαν σημειώνει ότι πρέπει να αναγνωρισθεί ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε σε ένα πραγματικό ντόμινο για τις άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης και αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει μία ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση, όπως η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers προκάλεσε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.


City Press Newsroom




Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη