Ρένα Δούρου: Η λιτότητα δεν είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο ευρώ

Συνέντευξη της Ρένας Δούρου στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, Έκδοση 27 – 28 Μαίου 2012


“Η λιτότητα δεν είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο ευρώ”


 Η ελληνίδα βουλευτής Ρένα Δούρου εκθέτει τη θέση του κόμματός της, του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι των Βρυξελλών.


Η Ρένα Δούρου είναι βουλευτής στην ελληνική Βουλή, υπεύθυνη ευρωπαϊκών υποθέσεων του Συνασπισμού, της κύριας συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, του συνασπισμού της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το κόμμα της, που σημείωσε θεαματική άνοδο κατά τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαίου, ερχόμενο δεύτερο (16.75% των ψήφων), θα παίξει καθοριστικό ρόλο κατά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Κατά των μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του δεύτερου διεθνούς δανείου τον Μάρτιο, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πρώτη θέση από τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ, Δεξιά).
Σε περίπτωση νίκης, η κ. Δούρου θεωρεί ότι το κόμμα της θα συμβάλλει στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τον ρόλο του “πειραματόζωου της λιτότητας στην Ευρώπη”, και στο να μετατραπεί ο ελληνικός λαός σε πρότυπο αντίστασης στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό.


Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη νομισματική Ένωση;
Μια επιστροφή στη δραχμή θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας και για την Ευρώπη γενικά, ευνοώντας τους εμπορικούς πολέμους. Τούτου δοθέντος, διεκδικούμε ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής: η πολιτική του ισχυρού ευρώ έχει μόνο αρνητικές συνέπειες σε οικονομίες όπως αυτή της Ελλάδας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην άποψη της ακύρωσης του χρέους: είναι δυνατόν κάτι τέτοιο να γίνει;


Από την αρχή αυτής της άδικης κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλάμβανε ότι πρέπει η χώρα να απαλλαγεί από το μνημόνιο που οδηγεί στην καταστροφή την ελληνική κοινωνία και την ευρωζώνη. Αλλά αποκλείουμε τις μονομερείς ενέργειες: θέλουμε να διαπραγματευθούμε με τους εταίρους μας για να αλλάξουμε τα πάντα. Δεν θα κάνουμε τίποτε που να μπορεί να δικαιολογήσει κυρώσεις.
Πάντως, θα βάλουμε επιτέλους – καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν το θάρρος να το πράξουν – στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια πολιτική που δίνει έμφαση στην απασχόληση και την ανάπτυξη. Θα το κάνουμε στο όνομα του ελληνικού λαού, που, στις 6 Μαΐου, έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα : φθάνει πια με αυτή την πολιτική της λιτότητας που αποδιοργανώνει την οικονομία και σκοτώνει σήμερα την κοινωνία. Το μήνυμα αυτό θα γίνει ισχυρότερο στις 17 Ιουνίου.


Άρνηση της λιτότητας σημαίνει κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη…


Αμφισβητούμε την εξίσωση σύμφωνα με την οποία η λιτότητα είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο ευρώ. Χωρίς να είμαστε κατά της εξυγίανσης των οικονομικών της χώρας, διεκδικούμε συνολική διαπραγμάτευση στο πλαίσιο μιας λογικής πολύ διαφορετικής από τη σημερινή πολιτική.
Αλλά θα είμαστε πολύ προσεκτικοί και θα αποφύγουμε κάθε μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε κυρώσεις. Έστω κι αν παρατηρήσαμε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν κατέβαλε, στις αρχές Μαίου, παρά μια δόση 4.2 δις ευρώ στην Ελλάδα, αντί για 5.2 δις που προβλεπόταν, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τους όρους της συμφωνίας…


Η χώρα πάσχει από αποβιομηχάνιση, ποιο είναι το πρόγραμμά σας για την ανάκαμψη αυτής της δραστηριότητας;


Για να σταματήσουμε την καλπάζουσα αποβιομηχάνιση, πρέπει να εκκινήσουμε από υγιείς βάσεις, στο πλαίσιο μιας πλήρους παραγωγικής ανασυγκρότησης, δίνοντας έμφαση στο δημόσιο και συνεταιριστικό επιχειρηματικό πνεύμα. Και τούτο με στόχο μια αειφόρο ανάπτυξη, μακριά από την κερδοσκοπία. Η λογική μας διαφέρει από εκείνη των προηγούμενων κυβερνήσεων: στοχεύει στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.


Η Ελλάδα επικρίνεται, κυρίως λόγω μιας βαριάς γραφειοκρατίας που επιβάλλεται στους επιχειρηματίες. Πώς θα την αντιμετωπίσετε;


Έχετε δίκιο, ο σκόπελος της γραφειοκρατίας, που δημιουργήθηκε εδώ και σαράντα χρόνια από τα δύο κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ (σοσιαλιστές) και τη Ν.Δ., αποθαρρύνει συχνά τους νέους επιχειρηματίες. Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της δημιουργίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διευκολύνοντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση σε προγράμματα ευρωπαϊκής και δημόσιας χρηματοδότησης, απλοποιώντας τις διαδικασίες. Εκείνο που χρειάζεται είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των νέων επιχειρηματιών και του κράτους, που το έχει υπονομεύσει η διαφθορά. Αν ο νέος επιχειρηματίας γνωρίζει ότι δεν πρέπει να χρηματίζει συνέχεια σε κάθε στάδιο, αυτό θα αλλάξει ριζικά το οικονομικό κλίμα προς όφελος υγιών δραστηριοτήτων, που μπορούν να δημιουργήσουν απασχόληση.


Οι Έλληνες παραπονιούνται για πελατειακές σχέσεις: πώς θα αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη; Πώς θα αποφευχθεί η διαφθορά;


Το σύγχρονο ελληνικό κράτος ιδρύθηκε στηριζόμενο πάνως στις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά, από τους συντηρητικούς και τους σοσιαλιστές. Περίπου επί τέσσερις δεκαετίες παρακολουθούσαμε να αναπτύσσεται ένας κρατικός μηχανισμός που έσβησε όλο το δυναμισμό μιας κοινωνίας που, αμέσως μετά από την πτώση της δικτατορίας, επιθυμούσε την κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι ευθύνες των δύο αυτών κομμάτων είναι εξαιρετικά βαριές. Μετά από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαίου, αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο ξεκίνημα. Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τους πολίτες που στρέφονται προς εμάς για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του κράτους και του δημόσιου τομέα.
Για παράδειγμα, οι δημόσιες επιχειρήσεις, για να υπηρετήσουν την οικονομική ανασυγκρότηση που πρεσβεύουμε, πρέπει να λειτουργούν υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο, με διαφανή τρόπο. Πρόκειται για εχέγγυα για την απαραίτητη αλλαγή ρότας.


Ακούμε να λέγεται ότι τα συνδικάτα έπαιξαν καταστροφικό ρόλο. Ποιά η γνώμη σας;


Πρόκειται εδώ για μια γνωστή, εδώ και πολύ καιρό, κατηγορία. Ο βασικός ρόλος στην ανάπτυξη της γραφειοκρατίας, που οδηγεί στη διαφθορά, ανήκει στα δύο κόμματα και τους εκπροσώπους τους που ωφελήθηκαν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από αυτή.


Το κράτος πρέπει να περιοριστεί;


Το κράτος πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να υπηρετήσει καλύτερα τις κοινωνικές ανάγκες. Σήμερα, διαπιστώνουμε οφθαλμοφανείς ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία ή στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, το μνημόνιο επιβάλλει την κατάργηση 150 χιλιάδων θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα… Εκείνο που μας χρειάζεται είναι η καλύτερη κατανομή του προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες. Εδώ και σαράντα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τοποθετούσαν κόσμο σε θέσεις γραφείου, μακρυά από τις ανάγκες των ανθρώπων. Αυτή η πολιτική ευνοιοκρατία κατέστρεψε τα δημόσια οικονομικά.


Τι πρέπει να γίνει για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων;


Να απορριφθεί το μνημόνιο! Η ύφεση που προκλήθηκε από την πολιτική λιτότητας, την οποία πρεσβεύει, οδήγησε στο γεγονός ο ένας στους δύο νέους να είναι χωρίς δουλειά. Θλιβερό ρεκόρ που αποδεικνύει την αποτυχία αυτής της πολιτικής. Εκείνο που χρειάζεται είναι δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία απασχόλησης.


Ποιό δρόμο θα έπρεπε να παίξει η Ευρώπη για να στηρίξει την Ελλάδα;


Πάντως όχι το ρόλο του αυστηρού τιμωρού ή εκείνου που δίνει μαθήματα. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθά και να παραστέκεται στην Ελλάδα, στην προσπάθειά της να ανακάμψει, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά.
Η ελληνική κοινωνία, αντί να χρησιμεύει ως πειραματόζωο για τη λιτότητα στην Ευρώπη, θα γίνει έτσι ένα νέο παράδειγμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς: εκείνο της αντίστασης στις λογικές του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, το είδος της αντίστασης που πρεσβεύει ο Στεφάν Εσέλ!


Συνέντευξη στην Claire Gatinois


http://www.lemonde.fr/international/article/2012/05/26/la-rigueur-n-est-pas-la-condition-sine-qua-non-de-l-appartenance-a-l-euro_1707866_3210.html

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη