H κρίση... φέρνει μπαλώματα!

Η κρίση μπορεί να επηρέασε την τσέπη όχι όμως και  την κοκεταρία. Διότι μπορεί τώρα να μην υπάρχει η δυνατότητα για πλήρη αλλαγή της γκαρνταρόμπας, υπάρχει όμως η δυνατότητα για μετατροπή της παλιάς – που φορτώθηκε από την υπερκατανάλωση των περασμένων  ετών.
Για αυτό και τώρα τα ρούχα που στοιβάζονται για επιδιόρθωση στις μοδίστρες είναι ακόμα και εικοσαετίας! Και τούτο δεν προκαλεί έκπληξη.

«Αυτό που παρατηρούμε  είναι ότι οι πελάτες δεν αγοράζουν περιττά κομμάτια αλλά μόνο αυτά που είναι άκρως απαραίτητα , συνήθως για γάμους ή βαφτίσεις. Αυτή  την εποχή ειδικά θα μπορούσαμε να πούμε, ότι δεν πετιέται τίποτα», μας δήλωσε η κ. Καρμέν Μπέλλου, η οποία σχολίασε και το παράδοξο  γεγονός, των πολλών παζαριών, που κάνουν οι πελάτες - που έχουν χρυσοπληρώσει ένα ρούχο και έχουν οικονομική επιφάνεια - για να μειώσουν την τιμή ενός στριφώματος ή ενός φερμουάρ. Αυτό δε θα μπορούσε να συμβαίνει σε άλλες εποχές…

Τριάντα μπαλώματα την εβδομάδα!

Η κ. Μαρία Κουρουγκιαβούρη είναι μοδίστρα, σχεδόν από τότε που γεννήθηκε! Κι έμαθε την δουλειά  δίπλα στη μητέρα της που έχει ράψει δεκάδες ρούχα  για τις Ηρακλειώτισσες  όταν ήταν στην ακμή  του, το ραμμένο ρούχο.

Έχει ζήσει όλη την ιστορία της «ραπτικής» στο Ηράκλειο. Το μαγαζί  της ήταν  πάντα γεμάτο, αλλά για διαφορετικούς λόγους, καθώς κάθε εποχή έχει τη δική της ιστορία που αποτυπώνεται ακόμα και στα «απλά και καθημερινά».

Αυτό που της έχει κάνει εντύπωση ωστόσο είναι  η αξία που έχει αποκτήσει το παλιό και το φθαρμένο ρούχο. Κομμάτια, που παλιά θα πετιόντουσαν ή θα δίνονταν, τώρα μεταποιούνται. Δεν είναι μόνο ότι το φαρδύ ρούχο θα κληθεί να το στενέψει. Είναι και ότι το στενό θα αναγκαστεί να  το  φαρδύνει . Και θα πρέπει να βρει τον… τρόπο.

Το πώς θα γίνει αυτό, είναι μια άλλη ιστορία, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία του πελάτη, στο μέτρο του εφικτού βέβαια.
«Είναι η πρώτη φορά που το ρούχο όχι μόνο φαρδαίνει αλλά και μπαλώνεται» θα πει η κύρια Μαρία, που στο παρελθόν έκανε σπάνια μπαλώματα.

«Τριάντα μπαλώματα την εβδομάδα κάνουμε. Παλιά το μπάλωμα το κάναμε μόνο στο τζιν συνήθως λόγω μόδας. Τώρα το κάνουμε για να φορεθεί ξανά το ρούχο.

Και όταν λέμε μπάλωμα δεν εννοούμε στο τζιν, αλλά στα υφασμάτινα ρούχα ανδρών και γυναικών.  Πολλά καψίματα και σκισίματα έχει αυτή η περίοδος».

Φορέματα και παπούτσια 20ετίας ξανά στη μόδα.

Ότι φόρεμα, φουστανάκι και παλτό υπήρχε στην επάνω ντουλάπα του σπιτιού παραγκωνισμένο, «προσγειώνεται» στη μοδίστρα για να προσαρμοστεί στις νέες επιταγές της μόδας και να μεταποιηθεί. Η  κόρη φοράει ξανά τα ρούχα της μαμάς και το αντίστροφο, αν το επιτρέπει βέβαια ο σωματότυπος.

Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια το καλό παλιό ρούχο συμφέρει να το μεταποιήσεις είτε πρόκειται για φόρεμα είτε για πανωφόρι καθώς το κόστος του κυμαίνεται από 15-20 ευρώ, αναλόγως με  τη δουλειά που έχει βέβαια.

Δίπλα στην κ. Μαρία Κουρουγκιαβούρη, μαθαίνει τη δουλειά αυτήν την περίοδο και η κόρη της  Αργυρώ, η οποία αποφάσισε να ακολουθήσει τα χνάρια της γιαγιάς και της μητέρας, λόγω ανεργίας. Αν και σπούδασε και απόκτησε το πολυπόθητο πτυχίο έψαχνε δυο χρόνια για δουλειά στο αντικείμενό της, χωρίς να ανοίγει καμία πόρτα .  

Αλλά ό,τι συμβαίνει με τα ρούχα συμβαίνει και με τα παπούτσια. Το καλό δερμάτινο παπούτσι αντρικό ή γυναικείο, αυτήν την περίοδο όχι μόνο επιδιορθώνεται αλλά αλλάζει όψη.

«Επιστρέφει ξανά το αγαπημένο παπούτσι. Παλιά τα παπούτσια τα πετούσες τώρα τα  φτιάχνεις, κυρίως τα δερμάτινα.  Οι πελάτες μας ζητάνε να μετατρέψουμε τις παλιές δερμάτινες τσάντες και τα παπούτσια. Βάφονται ξανά και φαίνονται  σαν καινούρια. Μια μεγάλη τσάντα δερμάτινη για να αλλάξει χρώμα από κόκκινη να γίνει καφέ, μαύρη ή μπλε κοστίζει από 15-20 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παπούτσια με το κόστος της αλλαγής να κυμαίνεται από 8-10 ευρώ», μας είπε ο Άγγελος  Γαληνάκης.

MadeinCreta

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη