Χειροπέδες σε πέντε άτομα για τη σκάνδαλο Energa-Hellaw Power. Οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες που εκπροσωπούσαν εταιρείες - παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος δεν είχαν αποδώσει στον ΔΕΣΜΗΕ ποσά εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους
Δύο από τους πέντε συλληφθέντες: Ο Β. Μηλιώνης (αριστερά), εκπρόσωπος της Hellas Power, και ο Αρ. Φλώρος της Energa
Νέες βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απαγγέλθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας εναντίον των πέντε βασικών πρωταγωνιστών του σκανδάλου των εταιρειών-παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power, με αποτέλεσμα, αυτήν τη φορά, οι εμπλεκόμενοι να συλληφθούν με εντάλματα του ανακριτή διαφθοράς κ. Γεωργουλέα, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι φυγής.
Η σύλληψη των πέντε επιχειρηματιών, οι οποίοι ήταν ήδη κατηγορούμενοι για άλλες πράξεις και συγκεκριμένα επειδή δεν είχαν αποδώσει στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ) ποσά εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν εισπράξει από πελάτες τους μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αντίθετα τα είχαν καταθέσει σε λογαριασμούς τους στην Ελβετία, έγινε χτες από άνδρες της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Είχε προηγηθεί η άσκηση της συμπληρωματικής ποινικής δίωξης από την εισαγγελέα Π. Παπανδρέου, η οποία χειριζόταν εξαρχής την υπόθεση της Energa - Hellas Power.
Οι συμπληρωματικές κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της κακουργηματικής λαθρεμπορίας (σχετίζεται με τη μη καταβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια) και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς επίσης και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία φέρονται ότι συνέστησαν οι κατηγορούμενοι, προκειμένου να «ξεπλένουν» χρήματα, που αποκόμιζαν από τη μη καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν στο ελληνικό Δημόσιο ζημιά 200 εκατομμύρια ευρώ!
Ταυτόχρονα με τη σύλληψή τους, η Εισαγγελία εξέδωσε διάταξη δημοσιοποίησης των στοιχείων των κατηγορουμένων, που είναι οι: Βασίλης Μηλιώνης, εκπρόσωπος της Hellas Power, Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος, εκπρόσωποι της Energa, καθώς επίσης και οι Στέφανος Σιαφάκας και Χαράλαμπος Σμυρλιάδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση να εκδοθούν εντάλματα σύλληψής τους από τον ανακριτή, ελήφθη υπό τον φόβο ότι οι πέντε κατηγορούμενοι, οι οποίοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, ετοιμάζονταν να «δραπετεύσουν» στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι στη νέα ογκωδέστατη δικογραφία, που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους, υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα εναντίον τους, που προέκυψε από την έρευνα, που διενήργησε η εισαγγελέας Π. Παπανδρέου.
Η επιχείρηση σύλληψης
Εφοδοι σε συγγενικά σπίτια
Αθόρυβα, αλλά μεθοδικά, πιάστηκαν στη... «δαγκάνα» των αξιωματικών της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος οι υπεύθυνοι των εταιρειών, παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, Energa και Hellaw Power.
Αμέσως μόλις εκδόθηκε συμπληρωματική δίωξη από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας σε βαθμό κακουργήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί του αρμόδιου τμήματος της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνα για τον εντοπισμό τους.
Υστερα από έρευνες, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους κατηγορούμενους σε συγγενικά σπίτια όπου είχαν καταλύσει. Αφού έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, αποφασίστηκε να συλληφθούν νωρίς χθες το πρωί. Σε μια ήρεμη και χωρίς καμία αντίσταση διαδικασία, οι αξιωματικοί του Οργανωμένου Εγκλήματος μπήκαν στα σπίτια και συνέλαβαν τα πέντε στελέχη των δύο εταιρειών. Για όλους, μάλιστα, εκδόθηκε από την εισαγγελέα άμεσα διάταξη για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.
Οι πέντε συλληφθέντες (Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης) οδηγήθηκαν αρχικά στη ΓΑΔΑ, όπου έδωσαν αποτυπώματα και έγιναν οι προβλεπόμενες ενέργειες. Από εκεί, οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή Σπ. Γεωργουλέα για τις απολογίες τους.
Υποπτοι φυγής
Δεσμεύτηκαν λογαριασμοί 200 εκατ. €
Στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών είχαν περιέλθει στοιχεία από τραπεζικούς λογαριασμούς τους οποίους διατηρούσαν οι εμπλεκόμενοι σε Κύπρο, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Ελβετία και Σιγκαπούρη, ενώ έχουν δεσμευτεί ποσά που πλησιάζουν τα 200 εκατ. ευρώ, όσο και η ζημιά που φέρονται ότι έχουν προκαλέσει στο Δημόσιο.
Οι δικαστικές εξελίξεις για το σκάνδαλο των δύο εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας επιταχύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς ήδη από τις 15 Οκτωβρίου είχαν ασκηθεί συμπληρωματικές διώξεις εναντίον τους σε βαθμό κακουργήματος, ενώ είχαν φτάσει πληροφορίες περί φυγής στο εξωτερικό των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι στους Β. Μηλιώνη, Αρ. και Αχ. Φλώρο είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου μετά την απολογία τους στον ανακριτή για τις πρώτες διώξεις που είχαν ασκηθεί εναντίον τους.
Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση είχαν τον Φεβρουάριο του 2012 ασκηθεί ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης εις βάρος του Δημοσίου και της απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, καθώς επίσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Πηγή: ethnos.gr