"Η Αμφιβολία"

"Η ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ"
ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
Μα φυσικά "Υπάρχω" ..απάντησε η αμφιβολία αγέρωχη και περήφανη στέκοντας στην εξώπορτα του μυαλού.
Υπάρχω.. και κάθε φορά που θα θέλεις να κάνεις κάτι έξω από τα όρια σου εγώ θα σε τραβάω και θα σε δαγκώνω να γυρίσεις πάλι σε μένα γιατί ....μου ανήκεις !!!
Πόσες φορές πήγες να κάνεις κάτι καλό …και έπειτα από μια μέρα άρχισες να αμφιβάλλεις? Πόσες φορές εμπνεύστηκες για κάτι και αμέσως μετάνοιωσες και δεν έγινε? Πόσες φορες πήγες να κάνεις κάτι έξω από τα σύνορα σου και …αμέσως σε απομάκρυνα?


Είχε δίκιο, η Πελαγία* τρόμαξε .. κρύος ιδρώτας την έλουσε , τα πόδια της άρχισαν να τρεμοπαίζουν , η πίεση ανέβηκε στο 20 ....ΣΤΟΠ !! ΣΤΟΠ ΣΤΟΠ..πάμε ξανά..σκηνή πρώτη ,Πράξη Πρώτη ..." Η Αμφιβολία¨".....!!!!!!!!!


Κάπως έτσι ίσως θα ξεκινούσα να γράφω ένα ολόκληρο σενάριο ....με πρωταγωνιστές όλους εμάς .
Μόλις χτες διάβαζα ένα πολύ όμορφο άρθρο της Μαρίας Γρηγοράκη ,σχετικά με την αμφιβολία. Και επειδή πιστεύω ότι είναι επί του παρόντος το θέμα αυτό όσο τίποτε αλλο(αποτελέσματα εκλογών, ο φόβος η ανησυχία που υπάρχει σε όλους και για όλα) θα ήθελα πολύ να βοηθήσω να γίνει κατανοητό από όλους μας , να το αναλύσω κάνοντας στροφή , μακρυά από επιστημονικούς, όρους χρησιμοποιώντας πολύ απλές λέξεις , (ίσως σας φανούν και μερικές λέξεις αστείες και γελάσετε δεν έχει σημασία, χρειάζεται και αυτό σε τέτοιες στιγμές)


Η Αμφιβολία προέρχεται από το μυαλό. Είναι ένας σκύλος που γαυγίζει, εκπαιδευμένος να προστατεύσει και να εμποδίσει. Τα ξαδέλφια του είναι η ενοχή και η ντροπή. Κυνηγάει γρήγορα την ηλιοφάνεια, από μια λαμπρή ημέρα, και την αντικαθιστά με την κατάθλιψη και την απελπισία.
Η αμφιβολία φέρνει επάνω , πολύ έξυπνα, τις κακές μνήμες των περασμένων γεγονότων. Βιάζεται να μας θυμίσει τα αρνητικά γεγονότα του παρελθόντος, αλλά δεν μας υπενθυμίζει ποτέ, τη θετική εμπειρία.


Μας εκφοβίζει απο το να μετακινηθούμε" έξω από το κουτί" , με τον φόβο της απόρριψης, τον εμπαιγμό, την αποτυχία και τον πόνο. Ενεργεί σαν ένας αόρατος αλλά ενδεχομένως θανατηφόρος φράκτης γύρω από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας.
Ξέρει ακριβώς πότε ερχόμαστε στα όρια της ζώνης άνεσής μας, έτσι μπορεί να μας απειλήσει πίσω στη συμμόρφωση.
Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό? Καταρχήν είναι όπως ένα κανάλι στην τηλεόραση που παίζει μόνο Θρίλλερ και δράμα. Διαχειρίζεται πολύ έξυπνα και σοφά την σκοτεινή πλευρα του παρελθόντος , τις παλιές πτυχές σας. Όπως και με όλες τις έννοιες που υπάρχουν αν προσπαθήσουμε να την πολεμήσουμε τόσο περισσότερη τροφή θα την δώσουμε.


Από την στιγμη που θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία μπαίνουμε σε μια διανοητική μάχη. Και το μυαλό, ο νους είναι η φωλιά της αμφιβολίας. Εκεί στεγάζεται, εκεί γεννήθηκε εκεί μεγάλωσε και εκεί έχει κάνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της . Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ορθολογισμό με την αμφιβολία.Την στιγμη που πάμε να εφαρμόσουμε τη λογική στις σκέψεις αμφισβήτησης…το ΣΑΧ- ΜΑΤ μας περιμένει με μαθηματική ακρίβεια. Χαμένος κόπος λοιπόν.


Αρα κάθε διανοητική μάχη μαζί της θα ήταν άσκοπη .
Για να απαλλαγούμε από τον «σκύλο» λοιπόν πρεπει να παμε πολύ μακρύτερα από αυτόν. Τα γαβγίσματα του, θα τα ακούμε μέχριιιιι το τέλος αλλά όσο προχωράμε μπροστά, άλλο τόσο εκείνο θα εξασθενεί , όπου στο τέλος θα ακούμε μόνο ένα μουρμουρητό. Όσο αποκομίζουμε νέες εμπειρίες στη ζωή μας που μας γεμίζουν όσο γεμίζουμε το είναι μας με υψηλά ιδεώδη , όσο κινούμαστε πέρα από τις δυνατότητες μας τόσο πιο πολύ παρούσα θα είναι η αμφιβολία. Τότε μόνο έρχεται ..γιατί το συνηθισμένο, αυτό που υπάρχει ήδη το γνωρίζει καλά, δεν την απασχολεί , δεν γαβγίζει …!


Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε κανάλι. Ένα Κλίκ με το τηλεκοντρόλ και θα βάλουμε το Disney Channel να δούμε τον πήτερ παν , τον τομ και τζέρυ , τον συλβέστρο με τον Τουιτι, σε 3D αυτή τη φορά ,παράδειγμα, λέω τώρα ή με οτιδήποτε άλλο παθιαζόμαστε .


Μπορεί να κάνουμε κάτι που δεν κάναμε ποτέ…..πάρτε βαθιά ανάσα και βουτήξτε στους καταρράκτες ,μη φοβάστε να ξεπεράστε τα όρια σας, εδώ που φτάσαμε ότι και να γίνει μόνο καλό μπορεί να φέρει. Με ότι καταπιαστείτε κάντε το με πάθος.Φτάσατε στα όρια σας, κάντε υπερβάσεις μη στέκεστε στιγμή.
Ξέρω ότι ο άνθρωπος έχει την συνήθεια να γαντζώνετε από το παρελθόν όταν του παρουσιαστεί κάτι καινούργιο μπροστά του, φοβάται, αμύνεται, αμφιβάλλει …χμμμ
Αφήστε το φόβο κατά μέρος δεν υπάρχει παιδιά , είναι ένα κενό, μια έλλειψη πληροφόρησης, που αν γεμίσει θα φωτιστεί. Και αφήστε τη ροή, την ενέργεια να κυλίσει μέσα σας , γιατί δεν σταματάει σε εσάς, περνάει μέσα από εσάς !!! Μεταλαμπαδεύστε την παρακάτω…δίπλα σας και ο διπλανός σας στον παρά δίπλα και ούτω καθεξής !!!!


Ας πιαστούμε χέρι χέρι ας ενώσουμε τις καρδιές μας στο ξέφρενο αυτό πανηγύρι που μας περιμένει μπροστά. Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και μετά κοιτάξτε τα μάτια του συνανθρώπου σας. Αγκαλιάστε τις αμφιβολίες και γιατρέψτε τες, αγκαλιάστε τα πάθη του, τα λάθη του, όλες του τις πτυχές , μπείτε στην ψυχή του και αγαπήστε την γιατί αυτός ο άλλος είναι ο καθρέφτης σας, όλοι είμαστε καθρέφτες του δίπλα μας , όλα και όλοι καθρεφτίζονται μαζί μας, μέσα μας είναι τόσο απλό…. ξεφύγετε από ορισμούς ,ταμπελάκια ,πινακίδες και φανάρια που σας εμπόδιζαν να δείτε με την καρδιά σας, επιτέλους κάντε το….!!!!
Μπήκαμε σε μια Νέα εποχή που διαφορετικές ενέργειες μας βομβαρδίζουν από παντού. …όλα είναι ρευστά… όλα ανατρέπονται στη στιγμή ….όλος ο πλανήτης, όλα πάλλονται ιλιγγιωδώς…..παντού και σε όλα τα επίπεδα , δεν είναι κρίμα να κάθεστε με σταυρωμένα χέρια ?...Ούτως η άλλως τον ύπνο σας τον χάσατε...
Γιατί να θέλετε, να ξανακοιμηθείτε ?


Με εκτίμηση


Δημήτρης Πεντερίδης
(Albatros)

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη