Η τριανταφυλλιά

Η τριανταφυλλιά (επιστ. Ροδή, Rosa) είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Είναι καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό. Αποτελείται από τη ρίζα, τον βλαστό, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Η ρίζα της τριανταφυλλιάς είναι αποξυλωμένη και διακλαδίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Συνεχίζοντας, ο βλαστός της αρχικά είναι τρυφερός και πράσινος, ενώ κάποια στιγμή αρχίζει να σκληραίνει και να αποξηραίνεται. Επίσης, ο βλαστός εξωτερικά έχει αγκάθια, όπως και τα φύλλα στις άκρες τους. Τα άνθη της τριανταφυλλιάς βγαίνουν στις άκρες των τρυφερών βλαστών. Στην αρχή είναι κλειστά τα μπουμπούκια της, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν να ανοίγουν και να ξεπετάγονται τα πέταλα. Τα πέταλα έχουν διάφορα χρώματα όπως λευκό, κόκκινο, ροζ, κίτρινο και άλλα.
Το χρώμα των λουλουδιών τους είναι ανάλογο με την ποικιλία της κάθε τριανταφυλλιάς. Η τριανταφυλλιά πολλαπλασιάζεται με πέντε τρόπους. Πολλαπλασιάζεται με παράρριζα, με σπέρματα, με καταβολάδες, με μοσχεύματα και με μπόλιασμα. Η τριανταφυλλιά, εκτός απο την ομορφιά και τα ευωδιαστά άνθη, παρέχει και αιθέριο αρωματικό λάδι εξαιρετικής ποιότητας, που παίρνουμε απο τα ροδοπέταλά της και που χρησιμεύει στην παρασκευή αρωμάτων. Επίσης τα πέταλα των τριαντάφυλλων, κυρίως τα ροζ, μπορούν να γίνουν και γλυκό.
Για την σωστή ανάπτυξη τους χρειάζονται χώματα μέτρια υγρά, καλά στραγγιζόμενα χουμώδη εδάφη, άπλετο Ήλιο και καλά αεριζόμενες θέσεις. Καθότι αρρωσταίνουν εύκολα δε βρέχουμε ποτέ το φύλλωμά τους, ούτε και κάνουμε κομποστ από οποιοδήποτε μέρος της. Κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου κόβουμε τα παλιά άνθη κόβοντας και μέρος του βλαστού έως κάτω από το πρώτο ή δεύτερο πεντάφυλλο. Επίσης κόβουμε και τους άγριους βλαστοί οι οποίοι αναπτύσσονται κάτω από το σημείο του εμβολιασμού. Η κλάδευση γίνεται στα τέλη του χειμώνα, πριν από την βλάστηση των νέων οφθαλμών.
Η κάθε ποικιλία έχει κάποια μικρά μυστικά που σας τα παραθέτουμε:
Θαμνώδεις τριανταφυλλιές: Βαθύ, ανανεωτικό κλάδεμα μην τις λυπάστε, τους αρέσει. Αφήνουμε μονό 4 έως 5 νεαρούς, δυνατούς βλαστούς που ξεκινάμε από το κέντρο του φυτού και προς τα έξω, μήκους 30-50 εκατοστά (3-5 μάτια). Σκοπός είναι να διατηρήσουμε ένα ωραίο σχήμα χωρίς κλάδα που αληλο-πληγώνονται και ροη αέρα και Ήλιου .
Δενδρώδεις τριανταφυλλιές: Ίδιες αρχές κλαδέματος με τις θαμνώδεις από το σημείο εμβολιασμού και πάνω.
Αναρριχώμενες τριανταφυλλιές: Πρώτα αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά και έπειτα κλαδεύουμε τους δευτερεύοντες βλαστούς αφήνοντας 4-5 εκ. από το κλαδί οδηγό.
Μινιατούρες τριανταφυλλιές: Αφαιρούμε τα μαραμένα άνθη και καθαρίζουμε όλα τα αδύνατα και με τυχόν σημάδια αρρώστιας κλαδιά. Τα εναπομείναντα δυνατά και υγιή κλαδιά κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους.
Εδαφοκαλυπτικές τριανταφυλλιές: Αφαιρούμε τα 2/3 του μήκους τους.
Κρεμοκλαδείς τριανταφυλλιές: Αφαιρούμε τα μαραμένα άνθη και καθαρίζουμε όλα τα αδύνατα και με τυχόν σημάδια αρρώστιας κλαδιά. Πολλαπλασιασμος Η τριανταφυλλιά πολλαπλασιάζεται με πέντε τρόπους: με παράρριζα, με σπέρματα, με καταβολάδες, με μοσχεύματα και με μπόλιασμα. Πολλαπλασιάζονται από το τέλος του φθινοπώρου ως τις αρχές της άνοιξης, κυρίως με εμβόλια και λιγότερο με μοσχεύματα. Τα εμβόλια παρουσιάζουν μεγαλύτερη προσαρμογή σε διαφόρους τύπους εδαφών και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.

http://greenhost.gr, Βιβλιογραφία Ελλαδική Εγκυκλοπαίδεια, τόμος 13, εκδόσεις Γιάννη Ρίζου κ'Σία Ε.Ε, έκδοση ενημερωμένη 1991, σελ.243

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη