Για ένα επιτυχημένο και υγιή λαχανόκηπο!

Εάν θέλετε επιτυχημένο και υγιή λαχανόκηπο, καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη, θα πρέπει να γνωρίζετε τουλάχιστον τα βασικά. Απαιτείται αρχικά καλή κατανόηση του ρόλου που παίζει το νερό, το φως του ήλιου και το έδαφος, το χώμα του κήπου. Γνωρίζοντας τα βασικά θα βοηθήσετε τον κήπο σας να έχει επιτυχή παραγωγή χρόνο με το χρόνο, αποκτώντας μεγαλύτερη εμπειρία. Σημασία Καλλιεργήστε ένα αυτοσυντηρούμενο κήπο, έτσι ώστε να μπορεί να παράγει υγιεινά λαχανικά. Οι αυτοτροφοδοτούμενοι κήποι στηρίζονται σε οικοσυστήματα που είναι φυσικά (και δωρεάν), - χωρίς χημικά ή εξειδίκευση (που κοστίζουν χρόνο και χρήμα).
Έτσι, δεν θα σας ενοχλούν σίγουρα κάποιο "άκακοι" γαιοσκώληκες στο "φυτικό σας περιβάλλον" και στον κήπο σας, καθώς και η λιπασματοποίηση των σάπιων φύλλων και άλλων οργανικών ουσιών από... πουλιά, νυχτερίδες, αράχνες και πολλά ακόμη, που σίγουρα θα σας βοηθήσουν για μια αυξημένη βιολογική παραγωγή! Παρανοήσεις Μπορείτε να σκεφτείτε ότι δεν πρέπει να έχετε κανένα ζώο στο λαχανόκηπό σας, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό! Σίγουρα, δεν θέλετε κουνέλια να τρώνε τα μαρούλια σας, αλλά θα πρέπει να έχετε σίγουρα γαιοσκώληκες στον κήπο σας. Οι γαιοσκώληκες βοηθούν στον αερισμό του εδάφους σας, βοηθώντας το οξυγόνο να προσεγγίζει τις ρίζες των φυτών σας, στην κατακράτηση υγρών και κρατούν το χώμα σας χαλαρό, ώστε οι ρίζες να απλώνονται (χωρίς όλοι τους να είναι πραγματικά "άκακοι").
Χαρακτηριστικά
Ο λαχανόπηπός σας θα χρειαστεί χώμα με σωστή ισορροπία pH, προκειμένου να αναπτυχθούν υγιή λαχανικά. Αυτό μπορεί να διαφέρει ελαφρώς για ορισμένα φυτά (μπορεί να είναι λίγο πιο όξινο για τις ντομάτες - 5,8 pH), αλλά ως επί το πλείστον ο κήπος σας θα πρέπει να έχει ουδέτερο pH 7,0 όλη την καλλιεργητική περίοδο. Ο λαχανόκηπος σας, θα πρέπει επίσης να τροφοδοτείται με λίπασμα δύο φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου: μόλις πριν από τη φύτευση και ξανά προς τη μέση της σεζόν. Ο κήπος πρέπει να βρίσκεται εκεί όπου τον "βλέπει" τουλάχιστον 12 ώρες το φως του ήλιου κάθε ημέρα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και όπου ο αέρας μπορεί να κυκλοφορεί γύρω του (αλλά όχι πολύ ψηλά, όπου ο δυνατός άνεμος μπορεί να καταστρέψει τα φυτά).
Γεωγραφία
Η γεωγραφική θέση σας θα επηρεάσει τον κήπο σας - και τα φυτά σε αυτόν κατά συνέπεια - λόγω της θερμοκρασίας του εδάφους, τον παγετό και τα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας στην περιοχή σας, καθώς και τη διαθεσιμότητα του νερού που απαιτείται. Ο τύπος του εδάφους διαδραματίζει επίσης ρόλο στο ποια λαχανικά θα αποδώσουν καλύτερα (και ως προς τα έντομα ή ασθένειες που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα), για το λαχανόκηπό σας. Στους κήπους βρίσκονται σε ζεστά και υγρά κλίματα θα πρέπει να έχουμε ευρύτερο διάστημα μεταξύ των φυτών, ώστε να βοηθούμε τη διείσδυση του ήλιου και να παράσχουμε καλή κυκλοφορία του αέρα. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη μυκήτων ή άλλων ασθενειών.
Προειδοποίηση Ο κήπος σας πρέπει να έχει νερό για να επιβιώσουν τα φυτά του, αλλά όχι υπερβολικά πολύ νερό που μπορεί να τα καταστρέψει, καθώς και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη παρασίτων και ασθενειών.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη