Τα Ρωσικά δίκαννα Baikal


Πριν αρχίσω την περιγραφή του όπλου θα ήθελα να σημειώσω ότι είμαι κάτοχος ενός Baikal IJ27 (Super Pose) Cal 12, με θαλάμη 76mm και τσοκάκια. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, για αυτό πήρα την πρωτοβουλία να μοιραστώ μαζί σας τα υπέρ και τα κατά του συγκεκριμένου όπλου. Καλή αγορά σημαίνει ότι τα λεφτά πιάνουν τόπο, ότι παίρνεις κάτι ουσιαστικό για τα μετρητά που ακούμπησες στον πάγκο του μαγαζιού. Δυστυχώς στις μέρες μας, η μόδα του φασών σε τρίτες χώρες γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και το όνομα δεν είναι πια εγγύηση ότι ο πελάτης θα βρει την ποιότητα που αναμένει. Άλλοτε κραταιά ονόματα κατασκευαστών και μοντέλων σήμερα είναι απλά ετικέτες που επικολλώνται σε όπλα κατασκευασμένα σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Η μόδα εξαπλώνεται γρήγορα και είναι πια θέμα χρόνου να προλάβει ο αγοραστής πριν η μόδα γίνει καθολική πρακτική. Μια εταιρεία που δεν μασκαρεύει τα όπλα της με ψεύτικα ονόματα και φτιασιδώματα είναι η ρωσσική Baikal. Τα όπλα συνεχίζουν να κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στη Ρωσσία στο εργοστάσιο που φτιαχνόντουσαν πάντα.

Η Baikal ειδικεύτηκε από την αρχή στην κατασκευή φθηνών και αξιόπιστων όπλων. Οσο και αν ακούγεται παράξενο η σχεδίαση και κατασκευή αξιόπιστων φθηνών όπλων είναι δύσκολη υπόθεση. Ο σχεδιαστής πρέπει να επιλέξει συστήματα που είναι εύκολα στην κατασκευή και ταυτόχρονα αξιόπιστα. Στην κατασκευή πρέπει να γίνει επιλογή μεταξύ της ουσίας, που είναι η ασφάλεια και η μηχανική αρτιότητα, και της απήχησης που θα βρει το όπλο στον πελάτη λόγω εξωτερικής αισθητικής. Η Baikal πέτυχε και τα όπλα της σήμερα είναι συνώνυμα με την αξιοπιστία. Οι λόγοι είναι απλοί: τα όπλα είναι βασισμένα σε δοκιμασμένα συστήματα, όπως το σύστημα Browning που χρησιμοποιείται στο σουπερποζέ ΙΖ27 και το σύστημα Winchester Model 21 που βρίσκουμε στο πλαγιόκαννο ΙΖ43. Στη συνέχεια η Baikal εφαρμόζει δοκιμασμένες μεθόδους κατασκευής. Τα εσωτερικά τμήματα είναι σωστά διαμορφωμένα, σωστά σκληρυμένα και συχνά επιχρωμιωμένα για αντοχή στην οξείδωση. Οι κάννες των Baikal είναι κολλημένες με καλάι, και όχι μπρουντζοκόλληση, κάτι το θετικό. Η σύνδεση είναι με σύστημα Monoblock και είναι ρυθμισμένες ώστε να ρίχνουν τα σκάγια στο ίδιο σημείο σκόπευσης και από τις δύο κάννες, κάτι που δεν συμβαίνει με όλα τα φθηνά όπλα. ΤΑ ΤΡΩΤΑ Σίγουρα δεν είναι όλα τέλεια. Στα φθηνά όπλα ισχύει διπλά η αρχή "το απλό είναι καλό".
Ετσι όταν αρχίσουν να προσφέρονται αυτοματισμοί στη μορφή αυτομάτων εξολκέων και μονής σκανδάλης αρχίζουν τα προβλήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων των Baikal επικεντρώνεται στους εξολκείς και την μονή σκανδάλη. Όμως αυτά τα συστήματα είναι επιλογή του πελάτη. Ο σοφός πελάτης επιλέγει το Baikal του δισκάνδαλο και με απλούς εξολκείς. Άλλωστε στο ελληνικό κυνήγι δεν χρειάζεται πολύς αυτοματισμός. Το άλλο τρωτό σημείο, αν μπορεί κανείς να το ονομάσει έτσι, είναι το λιτό φινίρισμα. Τα Baikal δεν έχουν σκάλισμα, ούτε φανταχτερά ξύλα ή επιμελημένη εξωτερική επιφάνεια. Εκτός από το σκάλισμα, τα υπόλοιπα φτιάχνονται, αν αυτό επιθυμεί ο πελάτης, με λίγη υπομονή, λίγο χρόνο και ελάχιστο χρήμα. Αλλά και άφτιαχτο το Baikal θα κάνει τη δουλειά του. Αυτό που συστήνεται στο Baikal είναι ένα γερό καθάρισμα πριν την πρώτη έξοδο για να φύγουν τα γράσα και λάδια συντήρησης που οι Ρώσοι συνηθίζουν να ραντίζουν στο εργοστάσιο.
Μια απολίπανση και νέα λίπανση του μηχανισμού είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό βήμα είναι η αδρανοποίηση της βαφής των καννών με ένα καλό ζεστό μπάνιο με μπόλικο ζεστό νερό. Το ζεστό νερό αδρανοποιεί τα οξέα που τυχόν μένουν μετά τη βαφή και συνεχίζουν να δρουν στο μέταλλο. Όσο παράδοξα και μπελαλίδικα και αν ακούγονται τα παραπάνω, θα προλάβουν κάποια μικροπροβλήματα και είναι πράγματα που γίνονται εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη γνώση. Όταν γίνουν θα αυξήσουν την ευχαρίστηση και την μακροζωία του Baikal σας. Κλείνοντας αξίζει να πούμε ότι τα φθηνά Baikal έχουν αποδειχθεί τα πιο ανθεκτικά όπλα στις δοκιμές της Αγγλικής Τράπεζας Δοκιμών. Είναι τα μοναδικά όπλα που έχουν αντέξει καταστροφικά τεστ επανελειμμένα.

Πηγή: http://kynhgotopos.blogspot.com

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη