
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην
«Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (EJCN) όπου δημοσιεύεται η
μελέτη τους, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες – μία ομάδα
θρεπτικών συστατικών, τα οποία διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία,
διεγείροντας έτσι την παροχή αίματος (και) στον εγκέφαλο. Προγενέστερες
μελέτες έχουν συσχετίσει τις πολυφαινόλες με επιτάχυνση του
μεταβολισμού (άρα διευκόλυνση του αδυνατίσματος), ελάττωση της
αρτηριακής πίεσης, προστασία από τον σακχαρώδη διαβήτη, πρόληψη της
κακοσμίας του στόματος επειδή σκοτώνουν τα βακτήρια του στόματος που
προκαλούν τερηδόνα και κακοσμία, και πρόληψη της αρθρίτιδας επειδή
ασκούν και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι ουσίες αυτές έχουν επίσης ισχυρές
αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ σε μία παλαιότερη μελέτη είχε διαπιστωθεί
πως όσοι πίνουν πάρα πολύ πράσινο τσάι καθημερινά, είναι προστατευμένοι
από τη νοητική εκφύλιση που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. «Το
πράσινο τσάι μπορεί να εμποδίζει την εκφύλιση των νευροδιαβιβαστών, όπως
η ντοπαμίνη, καθώς και να αναστέλλει την δημιουργία αμυλοειδών πλακών
στον εγκέφαλο, που διαταράσσουν τη νόηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
της παρούσας μελέτης δρ Στεφάν Μπόργκβαρντ, από το Πανεπιστημιακό
Νοσοκομείο της Βασιλείας. Οι νευροδιαβιβαστές είναι οι χημικές ουσίες
του εγκεφάλου που μεταδίδουν τα μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων,
ενώ οι αμυλοειδείς πλάκες είναι συσσωρεύσεις μιας πρωτεΐνης (της
βήτα-αμυλοειδούς) και αποτελούν χαρακτηριστικό «σημάδι» της νόσου
Αλτσχάιμερ.
typos.com.cy