Κλίμα φοβίας στο νοσοκομείο με τεράστιες συνέπειες

Άρθρο της εφημερίδας "Ημέρα" , της Τρίτης 29 Ιανουαρίου

Κουμπωμένοι οι γιατροί, αβέβαιο το νοσηλευτικό προσωπικό, στο όριο τα μηχανήματα 

Το ένα μετά το άλλο αναδεικνύονται τα προβλήματα στο νοσοκομείο της Λαμίας. Δεν πρόκειται για προβλήματα τα οποία έχουν κάποιο διοικητικό χαρακτήρα αλλά για πραγματικά προβλήματα τα οποία κα- ταγγέλλονται σε όλα τα επίπε- δα. Περιστατικά παραμένουν και περιμένουν με τις ώρες ενώ βαρύ κλίμα κυριαρχεί συνολικά στο νοσοκομείο καθώς δεν υπάρχει επίπεδο διαλόγου που θα μπορούσε να διευθετήσει κάποια από αυτά. 
Συγγενείς 77χρονης από την Στύρφακα καταγγέλλουν ότι κάλεσαν το ΕΚΑΒ για να μεταφέρουν την 77χρονη στο νοσοκομείο της Λαμίας. Δεν υπήρχαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην περιοχή και προτάθηκε να μετακινηθεί ασθενοφόρο από την Μακρακώμη. Ωστόσο η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λαμίας και παρέμεινε σε αναμονή μέχρι το βράδυ της Κυριακής περιμένοντας επισκέψεις των ειδικών γιατρών. Δεν είναι όμως το μοναδικό θέμα που καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
 Έμπειρα στελέχη του νοσοκομείου ουσιαστικά κάνουν λόγο για μια πορεία προς την κατάρρευση. Σημειώνουν με έμφαση πως το νοσοκομείο έχει χάσει πλέον τον προσανατολισμό του και ουσιαστικά όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης έχουν χάσει την πορεία τους. 
Συγγενείς ασθενών διέγνωσαν ένα ακόμη σημείο της μη λειτουργίας των μικροβιολογικών εργαστηρίων κατά την Κυριακή, μεαποτέλεσμα να μην γίνονται οι μικροβιολογικές εξετάσεις. Συνολικά στο νοσοκομείο επικρατεί ένα κλίμα αναστάτωσης και μάλιστα σύμφωνα με έμπειρουςγιατρούς «υπάρχει ένα κλίμα ανασφάλειας και αυτό μεταφρά- ζεταισεχαμένεςώρες,σετεράστια μεταβολή του κόστους των εξετάσεων…». 
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται εκατοντάδες ακόμη και περιττές εξετάσεις οι οποίες όμως έχουν κόστος και επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Διαπιστώνουν πως επικρατεί ένα κλίμα φοβίας σε όλα τα επίπεδα και ουσιαστικά θεωρούν πως «είναι το χειρότερο κλίμα που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια και μάλιστα είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που δεν μπορεί να ανατραπεί αν δεν το πάρει αυτό το κλίμα κάποιος στην πλάτη του». Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη αυτή η ευθυνοφοβία έχει φτάσει στο ζενίθ μετά την διαχείριση κάποιων υποθέσεων από την πλευρά τηςδιοίκησηςτου νοσοκομείου. Σημειώνουν σε όλους τουςτόνουςπως «σε κανένα επίπεδο δεν υπάρχει κάλυψη επομένως το μόνο που μπορούμε να κά- νουμε είναι να διασφαλίσουμε την οποιαδήποτε πιθανότητα…». 
Μάλιστα υπενθυμίζουν πως «πλέον μετά τα τελευταία γεγονότα και την ένταση που υπήρξε και κυ- ρίως μετά τιςανακριτικές λειτουργίες ακόμη και για ψύλλου πήδημα μέσα στο νοσοκομείο υπάρχει ένας απροσδιόριστος φόβος και ο κα- θένας προσπαθεί σε κάθε περί- πτωση να καλύψει τα νώτα του ακόμη και με τρόπους που προσπαθεί να εφεύρει εκείνη τη στιγμή». Το κλίμα μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα έτσι όπωςτο περιγράφουν άνθρωποι που έχουν βιώσει για δεκαετίες τη λειτουργία του νοσοκομείου είναι ιδιαίτερα βαρύ και αποδίδουν ευθύνες συνολικά στην αίσθηση που επικρατεί και σε ένα κλίμα ανασφάλειας που οικοδομείται συνεχώςενώ παράλληλα δεν υπάρχουν συνθήκες που να κυριαρχήσει μια διεπιστημονική συνεργασία. 
«Ακόμη και μεταξύ γιατρών το κλίμα είναι εκρηκτικό καθώς δεν υπάρχει ο συνδετικός κρίκος που θα μπορούσε να τους επιβάλει μια συνεργασία προς όφελος των ασθενών» έλεγε χαρακτηριστικά γιατρόςστο νοσοκομείο της Λαμίας με πολύχρονη εμπειρία και μάλιστα από εκείνουςπου έρχο- νται τετ α τετ με πληθώρα περιστατικών. Βασικός φόβος είναι μη συμβεί «κάτι». 
Αυτό το «κάτι» δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια. Πρόβλημα όμως που κυριαρχεί δεν είναι ένα κλίμα που υπάρχει μόνο μέσα στο νοσοκομείο αφού αποτυπώνεται και στις αρνητικές σχέσειςπου έχουν δημιουργηθεί και με άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής στα οποία απευθύνεται το νοσοκομείο. Περιγράφονται σκηνές ροκ που εν τέλει διαπιστώνουν οι γιατροί ενδεχόμενα και να δημιουργήσει προβλήματα στους ίδιους τους ασθενείς του νοσοκομείου. Σε όλο αυτό το σκηνικό ελάχιστοι παραμένουν σ’αυτή τη φάση η ανησυχία μεταξύ του ιατρικού δυναμικού κορυφώνεται όλο και περισσότερο.


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη