Γερμανία, Δανία και Ολλανδία μπορούν να αποτελέσουν «πρότυπα» για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, σύμφωνα με το Ίδρυμα Εργασίας στο Λονδίνο, το οποίο ανέφερε ότι δεν υπάρχει μία λύση στο πρόβλημα κοινή για κάθε χώρα, διότι οι διαφορές στα επίπεδα ανεργίας είναι περίπλοκες.
Ωστόσο σημείωσε ότι το διάσημο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης της Γερμανίας, επίπονες προσπάθειες της Δανίας για να αποτρέψει την ανεργία των νέων σε πρώιμο στάδιο και ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι ευέλικτες θέσεις εργασίας στην Ολλανδία, «αξίζουν» περαιτέρω προσοχή.
Η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24, αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στην ΕΕ μεταξύ 2007 και 2011, σε πάνω από 9%. Ειδικά στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας στο 21%.
Η ανεργία των νέων είναι ακόμη χειρότερη – ξεπερνώντας το 50% σε Ισπανία και Ελλάδα- εάν μετρηθεί ως ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, που αποκλείει τους φοιτητές και όσους είναι σε εκπαίδευση.
Ωστόσο το ποσοστό δεν άλλαξε στην Ολλανδία και έπεσε κατά 2% στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια τεράστια κρίση που πρέπει να επιλύσουν οι κυβερνήσεις με κάθε διαθέσιμο μέσο, τονίζει ο αναπληρωτής διευθυντής εργασίας του ΟΟΣΑ, Stefano Scarpetta.
«Είμαι βασικά έκπληκτος που σε κάποιες χώρες όπου η ανεργία των νέων είναι 50% ή περισσότερο, δεν υπάρχουν περισσότερες κοινωνικές εντάσεις», υπογράμμισε.
Η Merkel φοβάται την αστάθεια
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel είπε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για να αποφευχθεί το ξέσπασμα μιας πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας.
«Κύριο καθήκον μας είναι να παρουσιάσουμε προοπτικές, ακόμη και να παράσχουμε μέτρα γεφύρωσης μέχρι να μειωθεί η ανεργία. Αυτό θα γίνει στο κοντινό μέλλον», υπογράμμισε.
Ο Scarpetta είπε ότι είναι πιο προβληματισμένος για την μακροχρόνια ανεργία, που αποσυνδέει τους νέους από την αγορά εργασίας.
Στην Ιταλία, σημείωσε, 10% των νέων έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες εύρεσης εργασίας διότι, όπως είπε η Merkel, δεν βλέπουν προοπτική.
«Απλά δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας διότι πολλοί εξ αυτών πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν δουλειές για αυτούς», τόνισε. «Εάν θέλεις να μιλήσεις για μια σημαδεμένη γενιά, αυτή είναι η ομάδα των νέων που πρέπει να εστιάσεις».