Τρίτο Όσκαρ για τον Ντάνιελ Ντέι – Λιούις, καλύτερη ταινία η «Επιχείρηση: Argo»

Με έκδηλη συγκίνηση και ευχαριστώντας τους συναδέλφους αλλά και τη σύζυγό του παρέλαβε ο Ντάνιελ Ντέη-Λιούις το τρίτο όσκαρ της καριέρας του για την καθηλωτική ερμηνεία του στη βιογραφική ταινία του Στήβεν Σπήλμπεργκ «Λίνκολν». Ο Ντάνιελ Ντέη-Λιούις ευχαρίστησε επίσης το πνεύμα του Αβραάμ Λίνκολν για την έμπνευση που του προσέφερε.

Η 85η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ ήταν μία κορυφαία στιγμή επιβράβευσης στην καριέρα του καθώς με το βραβείο για την ταινία «Λίνκολν» γίνεται ο πρώτος άνδρας ηθοποιός που κερδίζει τρία βραβεία όσκαρ στην ίδια κατηγορία.

Το βραβείο καλύτερης ταινίας κέρδισε η ταινία «Επιχείρηση: Argo». Το βραβείο παρέλαβαν οι παραγωγοί της ταινίας μεταξύ των οποίων είναι και ο Μπεν Άφλεκ, ο οποίος υπογράφει και την σκηνοθεσία.

Η «Επιχείρηση: Argo» απέσπασε συνολικά τρία όσκαρ. Εκτός από αυτό της καλύτερης ταινίας, πήρε τα όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου και καλύτερου μοντάζ.

Σημαντική στιγμή, η βράβευση της ταινίας «Αγάπη» του Αυστριακού Μίκαελ Χάνεκε με το όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Η «Αγάπη» έχει ήδη διαγράψει σπουδαία πορεία τόσο σαρώνοντας τα βραβεία στα φεστιβάλ όσο και κατακτώντας το κοινό.

Τα περισσότερα βραβεία κέρδισε η ταινία «Η ζωή του Πι». Η ταινία που σκηνοθέτησε ο Ανγκ Λη κέρδισε τέσσερα όσκαρ με σημαντικότερο αυτό που απονεμήθηκε στον ίδιο για τη σκηνοθεσία της. Τα υπόλοιπα είναι δύο τεχνικά βραβεία και ένα για τη μουσική επένδυση της ταινίας.

Τρία όσκαρ κέρδισε και η ταινία «Οι Άθλιοι» του Τομ Χούπερ, με σημαντικότερο αυτό της Αν Χάθαγουεη, για τον β’ γυναικείο ρόλο.
Στις μεγάλες κατηγορίες, τα δύο όσκαρ του «Django Unchained» του Κουέντιν Ταραντίνο τοποθετούν την ταινία αλλά και τον ίδιο στους μεγάλους κερδισμένους της βραδιάς.

Στην κατηγορία του α’ γυναικείου ρόλου δεν επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά. Το βραβείο απέσπασε η 23χρονη Τζένιφερ Λόρενς για την ερμηνεία της στην ταινία «Silver Linings Playbook» όπου υποδύεται μία νέα γυναίκα με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα η οποία γνωρίζει έναν άντρα που μόλις βγήκε από ψυχιατρική κλινική.

Ο Κρίστοφ Βαλτζ κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του για την ταινία «Django Unchained» του Κουέντιν Ταραντίνο. Ο 56χρονος Αυστριακός ηθοποιός κέρδισε το βραβείο για τον ρόλο του ως δρ Κινγκ Σουλτζ στην ταινία του Ταραντίνο. Είναι το δεύτερο όσκαρ της καριέρας του, έπειτα από το βραβείο β΄αντρικού ρόλου για την ταινία Inglourious Basterds το 2009, επίσης του Κουέντιν Ταραντίνο.
Το αναμενόμενο όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου κέρδισε η Αν Χάθαγουεη για την πειστική μεταμόρφωσή της σε ταλαιπωρημένη Τιτίκα στην μεταφορά του κλασσικού έργου του Ουγκό σε μιούζικαλ.

Όσκαρ από τον Λευκό Οίκο

Ιδιαίτερη και μη αναμενόμενη στιγμή της 85ης τελετής απονομής των κινηματογραφικών βραβείων, η μεταφορά μέσω γιγαντοοθόνης,στον Λευκό Οίκο από όπου η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα παρουσίασε αλλά και ανακοίνωσε το όσκαρ καλύτερης ταινίας. Στο Dolby theatre βρισκόταν ο δύο φορές βραβευμένος με όσκαρ α’ ρόλου και μία με β’ ρόλου Τζακ Νίκολσον, ο οποίος έκανε τη σύνδεση με την Μισέλ Ομπάμα.

And the winners are…

Καλύτερης ταινίας: «Επιχείρηση: Argo»
Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας: «Αγάπη» σε σκηνοθεσία του Αυστριακού Μίκαελ Χάνεκε
Α’ Αντρικού ρόλου: Ντάνιελ Ντέη-Λιούις για την ταινία «Λίνκολν»
Α’ Γυναικείου ρόλου: Τζένιφερ Λόρενς για την ταινία «Silver Linings Playbook»
Β΄Αντρικού ρόλου: Κρίστοφ Βαλζ για την ταινία «Django Unchained» του Κουέντιν Ταραντίνο
Β’ Γυναικείου ρόλου: Αν Χάθαγουεη για την ταινία «Οι Άθλιοι» του Τομ Χούπερ
Καλύτερου σεναρίου: «Django Unchained», Κουέντιν Ταραντίνο
Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου: «Επιχείρηση: Argo», Κρις Τέριο
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: «Paperman», Τζον Καρς
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «Brave», Μαρκ Άντριους, Μπρέντα Τσάπμαν
Καλύτερης Φωτογραφίας: «Η ζωή του Πι», Κλαούντιο Μιράντα
Καλύτερων Οπτικών Εφέ: «Η ζωή του Πι», Μπιλ Γουέστενχόφερ, Γκιγιόμ Ροσερόν, Ερίκ Γιαν ντε Μπόερ και Ντόναλντ Ρ. Έλιοτ
Καλύτερων Ηχητικών Εφέ: «Οι Άθλιοι», Άντυ Νέλσον, Μαρκ Πάτερσον και Σάιμον Χάυς
Καλύτερου Ήχου: εξ ημισείας στις ταινίες « Skyfall», Περ Χάλμπεργκ και Κάρεν Μπέηκερ Λάντερς και «Zero Dark Thirty», Πωλ Ν.Τζ. Ότοσσον
Καλύτερου Μοντάζ: «Επιχείρηση: Argo», Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ
Καλύτερων Κοστουμιών: «Άννα Καρένινα», Ζακλίν Ντουράν
Καλύτερου Μακιγιάζ: «Οι Άθλιοι», Λίσα Γουέστκοτ και Τζούλι Ντάρτνελ
Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: «Curfew», Σων Κρίστενσεν
Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων: «Paperman», Τζον Καρς
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: «Searching for Sugar Man», Μάικλ Μπενττζελούλ και Σάιμον Τσιν
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: «Inocente», Σην Φάιν και Άντρεα Νιξ Φάιν
Καλύτερου Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης Ταινίας: «Λίνκολν, Ρικ Κάρτερ / Καλύτερου Ντεκόρ: «Λίνκολν», Τζιμ Έρικσον
Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης: «Η ζωή του Πι», Μάικλ Ντάνα
Καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού: «Skyfall» από την ομώνυμη ταινία. Μουσικοί και στίχοι Αντέλ Άντκινς και Πωλ Έπγουώρθ


http://gr.euronews.com

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη