Δήμος Λέσβου: Προειδοποιεί τους κατόχους «βαρελόσκυλων» ότι θα διωχθούν ποινικά

 Ο Δήμος Λέσβου με ανακοίνωσή του διατρανώνει ότι είναι αποφασισμένος όχι μόνο να σταματήσει την κακοποίηση των ζώων στο νησί από τους κατοίκους αλλά να βάλει και έναν φραγμό σε αυτά τα εγκλήματα που ευθύνονται για τη δυσφήμηση του νησιού εφαρμόζοντας τη νομοθεσία.

Καθώς πολύ συχνά δημοσιεύουμε στο www.zosos.gr φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει πως οι κάτοικοι της Λέσβου βασανίζουν τα ζώα τους με μεγάλη χαρά διαβάσαμε την ανακοίνωση της αρμόδια δημοτικής αρχής την οποία παραθέτουμε αυτούσια καθώς αποτελεί προειδοποίηση προς εκείνους που χρησιμοποιούν με βασανιστικό τρόπο κυρίως τα σκυλιά τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πληθύνει οι καταγγελίες για βάναυση μεταχείριση μικρών ζώων.

Ως βάναυση μεταχείριση, νοείται και η κράτηση των εν λόγω ζώων σε άθλιες συνθήκες ή η μεταχείρισή τους με τρόπους που δεν αρμόζουν στους κατοίκους μιας ανεπτυγμένης ευρωπαϊκής χώρας. Εκτός των άλλων, ο λόγος γίνεται και για τα λεγόμενα «Βαρελόσκυλα», σκυλιά τα οποία κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο, πέραν της αρνητικής δημοσιότητας που έχει επιφέρει στη Λέσβο και συγκεκριμένα για τον τουρισμό και τους κατοίκους του Δήμου μας, αποτελεί και σοβαρότατο αδίκημα που σύμφωνα με τον ν. 4039/12 “Για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση για κερδοσκοπικό σκοπό” επιφέρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 21 του παραπάνω Νόμου, προβλέπεται ότι "Κακοποίηση, βασανισμός, κακή και/η βάναυση μεταχείριση ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού" τιμωρείται με πρόστιμο έως και 30.000 € για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό, καθώς και με τουλάχιστον ένα (1) έτος φυλάκιση.

Σεβόμενοι τον κόπο των κτηνοτρόφων της Λέσβου και γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναλογιζόμενοι το κόστος που ενέχει η κακομεταχείριση των ζώων για τον τουρισμό αλλά πάνω απ’ όλα με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε πράξεις που μας προσβάλλουν όλους ως ανθρώπους, είμαστε υποχρεωμένοι, εντός διαστήματος είκοσι (20) ημερών, να προβούμε στην εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4039/12, όπου απαιτείται, είτε πρόκειται για τα λεγόμενα “Βαρελόσκυλα” είτε για οποιαδήποτε άλλη πράξη κακοποίησης ή κακομεταχείρισης ζώων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η πιθανή απελευθέρωση των “Βαρελόσκυλων” από τους ιδιοκτήτες τους, δεν αποτελεί λύση (αφού έχουμε ήδη προχωρήσει στην καταγραφή των εν λόγω ζώων), και ότι σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του παραπάνω Νόμου. Αντ’ αυτού, προτείνεται η τοποθέτηση οικίσκων κατάλληλων για την προστασία των ζώων».

H παθητική κακομεταχείριση είναι διαρκής κακοποίηση!

Στον συγκεκριμένο χάρτη βλέπετε τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις βαρελόσκυλων έως τις αρχές του Φεβρουαρίου του 2013.

Θυμίζουμε ότι η παθητική κακομεταχείριση ζώου είναι ξεκάθαρη κακοποίηση και αυτό αποδεικνύεται μέσω δύο καταδικαστικών αποφάσεων που εξέδωσαν δύο δικαστήρια της χώρας.

Μόλις χτες το Β´ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε έναν 37χρονο κάτοικο της περιοχή του Γκύζη στην Αθήνα για την παθητική κακοποίηση των σκυλιών του με ποινή φυλάκισης ενός έτους και 5.000 ευρώ πρόστιμο.

Ενώ στις 14 Δεκεμβρίου 2012 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου επέβαλε σ’ έναν 55χρονο κτηνοτρόφο ποινή ενός χρόνου φυλάκισης και 5.000 ευρώ πρόστιμο για την κακοποίηση των 13 τσομπανόσκυλων του, τα οποία είχε εξαθλιωμένα να ζουν μέσα σε βαρέλια.

Πηγή: www.zoosos.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη