Μεμονωμένες αντιδράσεις του ΥΠ.ΕΞ για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία!

Ποια ακριβώς είναι η πολιτική της κυβέρνησης  απέναντι στην τουρκική πρόκληση να εκδώσει άδειες για έρευνα σε περιοχές... ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο παρά την προειδοποίηση ότι αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας;
Από τη μια το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην αποστολή ρηματικής διακοίνωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα, όπως αναφέρει σε επεξηγηματική ανακοίνωση.
Από την άλλη, ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας  στη Σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και αντί να δημοσιοποιήσει μια ενέργεια απαράδεκτη για δυο χώρες -μέλη του Αμυντικού Συνασπισμού , ώστε να πιέσει τη γείτονα, συζήτησε το θέμα στο... «περιθώριο» της συνόδου, με τον κ. Γιλμάζ!  Και τι του είπε; Ότι «οι εμπρηστικές δηλώσεις... δεν βοηθούν προς στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δηλαδή προς την καλύτερη γειτονία και συνεργασία των δύο χωρών»! Για την εκχώρηση αδειών έρευνας (σ.σ και κατ΄επέκταση δικαιώματος εκμετάλλευσης) σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ούτε λέξη!
Με διαφορά πολλών ωρών από τη  ρηματική διακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη Ν. Υόρκη και του έθεσε το θέμα, ενώ στη συνέχεια με δηλώσεις του παρείχε διευκρινίσεις για το πώς το χειρίζεται η κυβέρνηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «χλιαρή», καθυστερημένη αντίδραση σε μια παγίως επιθετική Τουρκία. Να σημειωθεί ότι την Κυριακή θα βρίσκεται στην Τουρκία η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να επισκεφθεί Γερμανούς στρατιώτες που έχουν αναλάβει τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot.  Συστήματα, τα οποία έστειλε το Βερολίνο στην Τουρκία, στα πλαίσια της στήριξης του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης, πυραυλικής επίθεσης της Συρίας. Διότι όταν το ΝΑΤΟ θέλει να στηρίξει, μπορεί...
Αναλυτικότερα:
Η ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στον ΟΗΕ
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής:
«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατετέθη χθες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ρηματική διακοίνωση, δια της οποίας η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).
Σημειώνεται ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.
Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.
Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου».
Ο υπουργός Άμυνας στο ΝΑΤΟ
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας κ. Ισμέτ Γιλμάζ. Μετά το τέλος της συνάντησης τους, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε:
«Με τον Τούρκο συνάδελφο μου, κ. Ισμέτ Γιλμάζ, είχαμε μια μακρά συνομιλία, στην οποία η κάθε πλευρά παρουσίασε τις θέσεις της. Σε ό,τι αφορά στην Ελληνική πλευρά, ξεκαθαρίσαμε ότι η Ελλάδα επιδιώκει με κάθε τρόπο σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας και ένα πλαίσιο ασφαλείας, σταθερότητας και Ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή που ανήκουν και οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Τουρκία.
Υπογραμμίσαμε όμως, ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς από την πλευρά των Τούρκων Αξιωματούχων, οι παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, οι περίεργες πλεύσεις, περίεργοι πλόες, Τουρκικών πολεμικών πλοίων, δεν βοηθούν προς στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δηλαδή προς την καλύτερη γειτονία και συνεργασία των δύο χωρών».
Στον Γ.Τ του ΟΗΕ το θέμα από Αβραμόπουλο
Η Ελλάδα προχώρησε σε ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου «να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό, αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, χθες μετά τη συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Έδωσε και διευκρινίσεις σε σχέση με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι σήμερα, απέναντι στην τακτική της Τουρκίας: «Θέλω να αναφερθώ στην απόφασή μας να ενημερώσουμε τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα της προκήρυξης ερευνών από την Τουρκία σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου. Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές -χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον- θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό, αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Ότι δηλαδή τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».
Αντιδράσεις κομμάτων
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ “θεωρεί ότι η διεθνής σύμβαση  της θάλασσας του ΟΗΕ του 1982, αποτελεί τη βάση διαλόγου με όλες τις όμορες χώρες συμπεριλαμβανόμενου της Τουρκίας σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπερασπίζεται σθεναρά και αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη βάση μιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης ενεργητικής πολιτικής που είναι όμως ασύμβατη με τις πολιτικές εξάρτησης των μνημονίων. Οι  ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης δεν βοηθούν στο κλίμα καλής γειτονίας που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των δυο  λαών και χωρών.
Η χθεσινή ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής κυβέρνησης προς τον ΟΗΕ έρχεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, αφού έχουν περάσει επτά μήνες σχεδόν από την πρώτη Τουρκική δήλωση που έθετε σε αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στα οικόπεδα 5033,34,35 και 5028 και αναμφισβήτητα αποτελούν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν, ταυτόχρονα, για τη γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και  κόμματα της Βουλής αγνοούσαν τη χθεσινή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης, όπου η καθυστέρηση της ρηματικής διακοίνωσης επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας; Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει αποθέματα ανεξάρτητης πολιτικής βούλησης, όταν οι τροϊκανές πολιτικές έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε «αποικία χρέους»;
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα, διπλωματική επάρκεια και  ικανότητα με οξυδέρκεια, διεθνείς συμμαχίες σε πολυδιάστατη βάση, εντός και εκτός Ευρώπης. Να θέσει ως βάση διαλόγου προς όλες τις πλευρές τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ, του 1982.   Οφείλει κυρίως να μην εντάξει ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα σε εσωτερικά «πολιτικά παίγνια» πιστεύοντας ότι έτσι  θα βγει από το πλήρες πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει λόγω των εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών σε βάρος του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε όλα τα διεθνή φόρα θα αγωνιστεί και θα  παρέμβει στη βάση μιας  επιλογής που θα διασφαλίσει πλήρως  όλα τα δικαιώματα της χώρας σε όλα τα  πεδία”.
 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, δήλωσε στη βουλή για την ελληνική ΑΟΖ:

«Όπως τονίσαμε ήδη στη Βουλή από τη Δευτέρα 19/2/2013 η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να παίζει με την ΑΟΖ. Η ελληνική ΑΟΖ είναι και θα παραμείνει ελληνική, δεν είναι ευρωπαϊκή ΑΟΖ και δε μπορεί να εκχωρηθεί στους δανειστές. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ανήκουν στους Έλληνες και όχι στην Τρόϊκα.»
Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, πρ. Βουλευτής Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Ασθμαίνουσα και βραδυπορούσα η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αμυνθεί έναντι των πρωτοβουλιών της Τουρκίας. Τίποτε δεν διδάχθηκε από τον άριστο τρόπο χειρισμού του ζητήματος της ΑΟΖ από τους αδελφούς μας της Κύπρου».


http://www.eklogika.gr/

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!