Υιοθετήστε θετικό τρόπο σκέψης

Στρες, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση; Τι απ' όλα; Ή μήπως λίγο απ' όλα! Κι όμως, μπορείτε να απαλλαγείτε, αρκεί ν' αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε!

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν την εντύπωση ότι επίσκεψη στον ψυχολόγο σημαίνει φάρμακα ή ψυχανάλυση. Τι θα λέγατε, όμως, αν γνωρίζατε ότι υπάρχει μια μορφή θεραπείας που σας μαθαίνει πως να απαλλαγείτε μόνη σας από το πρόβλημα που σας βασανίζει, αλλάζοντας (απλώς) τον τρόπο που σκέφτεστε; Όπως μας εξηγεί η κ. Μακαρώνη, ο τρόπος που σκεφτόμαστε πολύ συχνά καθορίζει τη συμπεριφορά μας. Τα πάντα είναι θέμα συνήθειας και γνωστικών σχημάτων. Τα γνωστικά σχήματα αποτελούν οργανωμένες αναπαραγωγές προηγούμενων εμπειριών και επηρεάζουν τον τρόπο που κατηγοριοποιούμε τις διάφορες πληροφορίες στον εγκέφαλό μας, πράγμα που με τη σειρά του έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά μας. Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι να διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα επειδή:

• Εστιάζουμε επιλεκτικά στις πληροφορίες
Ο εγκέφαλός μας δεν χρησιμοποιεί το σύνολο των πληροφοριών -δηλαδή και εκείνες που μας κάνουν να νιώθουμε θετικά και αυτές που μας κάνουν να νιώθουμε αρνητικά για τον εαυτό μας- παρά μόνο τις μισές (συνήθως τις αρνητικές) ή μόνο μία λεπτομέρεια στην οποία εστιάζουμε.

«Το αφεντικό μου με επέπληξε».
«Ο σύντροφός μου δεν μου δίνει αρκετή σημασία».
«Έχω περιττά κιλά».

• Καταλήγουμε σε μη λογικά συμπεράσματα
Προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την πληροφορία στην οποία εστιάζουμε, καταλήγουμε στο χειρότερο δυνατό συμπέρασμα, το οποίο σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία περιμένουμε να συμβεί ή πιστεύουμε πραγματικά ότι συμβαίνει.

«Δεν πρόκειται να μου δώσει ποτέ προαγωγή».
«Ο σύντροφός μου με απατά».
«Δεν είμαι αρκετά ελκυστική».

• (Υπερ)γενικεύουμε ή (υπερ)μεγεθύνουμε
Με το παραμικρό λάθος αισθανόμαστε αποτυχημένες, ξεχνώντας ή παραβλέποντας τις όποιες επιτυχίες ή πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια σαν απροσπέλαστα βουνά.

«Δεν αξίζω τίποτα».
«Όλοι οι άντρες είναι άπιστοι».
«Κανείς δεν με προσέχει».

Αλλάξτε τρόπο σκέψης!
  
Στην πραγματικότητα, λοιπόν, αυτό που χρειαζόμαστε για ν' αλλάξουμε τρόπο συμπεριφοράς είναι να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε και ν' αξιολογούμε διαφορετικά τις πληροφορίες που παίρνουμε για τον εαυτό μας, αλλά και για τα γεγονότα και τις καταστάσεις που αφορούν στη ζωή μας. Η γνωσιακή θεραπεία είναι ο πιο εύκολος και σύντομος δρόμος για να τα καταφέρουμε, καθώς στόχος της είναι ν' αλλάξει όλα αυτά τα αρνητικά σχήματα, δηλαδή απόψεις, γνώμες, ιδέες και αντιλήψεις που έχουμε στο μυαλό μας. Στην ουσία, μας εκπαιδεύει να σκεφτόμαστε και να επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες διαφορετικά, παροτρύνοντάς μας ν' αποκτήσουμε καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας, αλλά και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και τις δυνάμεις μας. Στην πραγματικότητα είναι σαν να μας λέει: «Εγώ σε μαθαίνω, σου δείχνω τον τρόπο, κι εσύ θα ξεπεράσεις το πρόβλημα μόνος σου». Το σημαντικότερο, μάλιστα, είναι ότι με την επανάληψη εκπαιδεύουμαι τον εαυτό μας και μαθαίνουμε πώς να το κάνουμε, καθοδηγώντας τη σκέψη μας στα σωστά μονοπάτια.

Οι βασικές διαφορές με την ψυχοθεραπεία
Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι μια δυναμική μέθοδος που δίνει σημασία στην ευθύνη του ατόμου για τα προβλήματα στη ζωή του. Σε σχέση με την κλασική ψυχανάλυση είναι:

Πιο άμεση
Ο ρόλος του θεραπευτή είναι ενεργητικός, καθώς ενημερώνει, εξηγεί, συμβουλεύει, καθοδηγεί και δίνει εναλλακτικές στο άτομο.

Λιγότερο χρονοβόρα
Σε σχέση με την κλασική ψυχανάλυση που μπορεί να απαιτεί 2-3 επισκέψεις την εβδομάδα για 2-4 χρόνια, στην περίπτωση της γνωσιακής ψυχοθεραπείας μία εβδομαδιαία επίσκεψη για ένα διάστημα συνήθως 6 μηνών είναι αρκετή.

Λιγότερο επώδυνη
Είναι λιγότερο αναλυτική σε επίπεδο βαθιάς αναζήτησης και το άτομο δεν χρειάζεται ν' αποκαλύψει πολλά από τα προσωπικά του δεδομένα.

Πιο αποτελεσματική στο πρόβλημα
Δεν αναλύει τόσο πολύ, γι' αυτό και δεν κουράζει, αφού δίνει σημασία όχι τόσο στην αιτία των προβλημάτων όσο στο πώς να μην έχουμε τα συμπτώματα.

Η γνωσιακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα όπως:

• Άγχος.
• Κρίσεις πανικού.
• Φοβίες.
• Μελαγχολία.
• Κατάθλιψη.
• Βελτίωση επίδοσης.
• Διατροφικές διαταραχές.
• Ενοχικό σύνδρομο.
• Χαμηλή αυτοπεποίθηση.
• Ζήλια.
• Θυμός.
• Προβλήματα σχέσεων

http://typos.com.cy/


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη