Γιώργος Σμοκοβίτης: ΤΟΠΙΚΗ πρωτοβουλία Κομμάτων και Πως;


ΤΟΠΙΚΗ πρωτοβουλία  Κομμάτων και Πως;
ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΜΟΚΟΒΙΤΗ 
Αφορμή και αιτία για τις  σκέψεις τούτου του σημειώματος  ήταν η πρόσκλησή μου από τη Ν.Ε. Φθιώτιδας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  για να συζητήσουμε το θέμα του  Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Δημόσια ευχαριστώ θερμά το Δ.Σ. και την Πρόεδρο κα Παρασκευή Αργύρη για την τιμητική πρωτοβουλία τους όχι γιατί αφορά στο πρόσωπό μου αλλά για το “άνοιγμα ΠΡΟΣ τους πολίτες για συγκεκριμένα θέματα”. Η συνάντηση έγινε, η συζήτηση αφορούσε και εξαντλήθηκε μόνο στο Πανεπιστήμιο Στερεάς, οι θέσεις καταγράφηκαν, οι ενέργειες είναι στην απόφαση της Ν.Ε.
Συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα του Πανεπιστημίου μας  προς τις τοπικές επιτροπές όλων των Κομμάτων:
ΜΠΟΡΟΥΝ στο συγκεκριμένο θέμα Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Νομό και στην Περιφέρεια ΜΑΣ και για το Πανεπιστήμιό ΜΑΣ οι Ν.Ε. Κομμάτων να συμφωνήσουν (πέραν των άλλων διαφορών τους σε όλα τα υπόλοιπα) στη συγκεκριμένη στοχευμένη και κατευθυνόμενη μόνο σε αυτή ΚΟΙΝΗ τους διεκδίκηση σε επίπεδο Νομού – Πόλης – Περιφέρειας; Ή όσες από αυτές συμφωνούν μπορούν και θέλουν από κοινού ή κάθε μία χωριστά ως Ν.Ε. συγκεκριμένου Κόμματος και τόπου να ενεργήσουν προς δύο κατευθύνσεις;
    1. Κάθε Ν.Ε. να ασκήσει πίεση στον Αρχηγό ΤΗΣ και στους μηχανισμούς του Κόμματος για την επιτυχία του συγκεκριμένου στόχου, ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ κινητοποίηση από την Ν.Ε. και όλων των πολιτών ή έστω “του τοπικού κομματικού πληθυσμού”
    2. Σε συνεννόηση (για τον συγκεκριμένο στόχο) με άλλες Ν.Ε. άλλων Κομμάτων σε διεκδικητικό για τον τόπο αποτέλεσμα ΠΡΟΣ την Κυβέρνηση είτε μόνο ως συνεργαζόμενες Νομαρχιακές Επιτροπές είτε και με κινητοποίηση όλων μαζί των Πολιτών της Τοπικής Κοινωνίας σε ένα ΚΟΙΝΟ Αγώνα όλων προς την Κεντρική Εξουσία. Και η συνένωσή τους σε επίπεδο Περιφέρειας θα είχε τη δική της δυναμική.
Τα οφέλη είναι τεράστια αλλά και φέρνουν στο προσκήνιο τα ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ Επιτελεία της περιοχής σε σύνδεση – επικοινωνία με τους “τοπικούς πολίτες” σε διάφορα θέματα που αφορούν ΑΜΕΣΑ την περιοχή τους και τους ΙΔΙΟΥΣ καθένα ΠΟΛΙΤΗ (ή και όχι μόνο σε τοπικά θέματα). Η πολιτική θα ξαναβρίσκει πεδίο ενδιαφέροντος. Συμπληρώνω ότι προς αυτή την κατεύθυνση ένα μικρό ή μεγαλύτερο “πολιτικό” σύνολο ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΚΤΟΣ Κομμάτων θα είναι αναγκαίο τοπικά να εκφέρει συχνά γνώμη να επεμβαίνει ΔΗΜΟΣΙΑ να ελέγχει και να ΠΙΕΖΕΙ καθ' όλη τη διάρκεια  της θητείας του καθέναν αιρετό στην άσκηση  της ΕΝΤΟΛΗΣ που έχει λάβει και όχι “ότι θέλει και όπως τον βολεύει να πράττει ή να αδρανεί μέχρι τις επόμενες εκλογές”.
Συγκεκριμένη λύση ΤΩΡΑ.
Άμεση επίσκεψη μετά την (αν υιοθετηθεί και ενεργήσουν όπως παραπάνω οι Ν.Ε. Κομμάτων) απόφασή τους με ή χωρίς (όποιος θέλει ας ακολουθήσει από τους αιρετούς) τους εκλεγμένους α) στους Αρχηγούς των Κομμάτων, β) στην Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη με αίτημα συγκεκριμένο είτε: α) μη εφαρμογή και απόσυρση του Σχεδίου ώστε να μελετηθεί ΠΛΗΡΩΣ και με διαβούλευση ΟΥΣΙΑΣ και ΧΡΟΝΟΥ είτε: β) τη συνέχιση και ΕΞΕΛΙΞΗ του Πανεπιστημίου ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  είτε γ) (όχι την “συγχώνευση – κατάργηση του” αλλά) την συνένωση ΙΣΟΤΙΜΩΝ στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ τους με Εξέλιξη τους “Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Στερεάς” συμπεριλαμβανομένου και του ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας) στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ελλάδα όπως θα συνδιαμορφωθεί η ΚΟΙΝΗ πρόταση ή έστω με αστερίσκους – επιφυλάξεις ΤΟΠΙΚΩΝ Ν.Ε. Κομμάτων μακράν της βολικής ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ πολιτικής επιλογής “πονάει κεφάλι (και όχι θεραπεύω, αλλά) ΚΟΒΩ κεφάλι” αίτημα – σχέδιο – πρόταση.
Χρόνος ΤΩΡΑ, αφού με την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ  ανεξίτηλη και απαράγραπτη υπαιτιότητα  των αιρετών της περιοχής μας  άφηναν επί χρόνια με ηθελημένη αδράνεια και αθέλητη ανικανότητα τους με δικαιολογίες αστειότητας να φτάσουν τα πράγματα στο χειρότερο, δεν υπάρχει για... “μελέτες”.... “της τελευταίας στιγμής ΧΩΡΙΣ μελέτη και ΚΟΙΝΟ Όραμα σύνολης της Εκπαίδευσης σε ολόκληρη Περιφέρεια”. Πολιτικό το πρόβλημα. Πολιτικές αποφάσεις. Πολιτικές ενέργειες. Το... “επιστημονικό κομμάτι” είναι και αυτό ενταγμένο μέσα στη Γενικότερη Αρχή ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ για την πράγματι σωστή χωροταξική μελέτη και εφαρμογή σε ΟΛΗ την Ελλάδα αλλά και για ΟΛΑ τα Ιδρύματα, που δεν έχει γίνει όπως θα έπρεπε, και αυτό ΠΟΛΙΤΙΚΟ πρόβλημα είναι στην αφετηρία του. Όπου απέτυχαν “οι τοπικοί αιρετοί χρισμάτων” ας (προσπαθήσουν τουλάχιστον να ) διορθώσουν με υπερβάσεις τους “οι τοπικοί των κομμάτων”.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που  επιμένω ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ως “διαπραγματευτικό  αντίβαρο” αλλά ΚΑΙ ως αίτημα Αξιών, η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ με... “επιστημονικά κριτήρια χωροθέτησης” και σύνδεσης με την παραγωγική διαδικασία τόπου προσφοράς και λειτουργίας Ιδρυμάτων, η ΜΕΤΑΦΟΡΑ του ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ Πανεπιστημίου που σε αντίθεση και με την ουσίας Αρχή της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ παραμένει και στο “Νέον Χάρτη” στο νέο Σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” στην... “Αθηνά της... Αθήνας” ως Γεωπονικό στην Ομόνοια. Η μεταφορά και  λειτουργία του στην ύπαιθρο χώρα δημιουργεί τεράστιο ποικίλο ΟΦΕΛΟΣ  στην ΕΘΝΙΚΗ μας οικονομία, ενώ η μεταφορά κοστίζει λιγότερο από την παραμονή του στην... Ομόνοια   Πρέπει σε ΟΛΑ σωστή η πολιτική επιλογή  σχεδίου για την Παιδεία γιατί όταν “μπασταρδεύεις” σε βασικές επιλογές, σε ΟΛΑ μπάσταρδα πράττεις..
Η λιτότητα  παραμένει μία “πολύ  πικρή καραμέλα νοικοκυρέματος”  ΟΤΑΝ και επί όσον διαρκεί η τελείως αδικαιολόγητη σπατάλη των 300 Βουλευτών ενώ χωρίς να χρειάζεται “αναθεώρηση Συντάγματος” όπως ΨΕΥΔΩΣ ή ΑΝΟΗΤΩΣ “πληροφορούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι”, αλλά με απλό Νόμο μπορούν να γίνουν 200. Το κόστος των 100 επιπλέον ΑΧΡΗΣΤΩΝ από “επί πλέον ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ προσφοράς τους κατά 100 επιπλέον” καλύπτει το κόστος ΠΟΛΥ καλής λειτουργίας ολοκληρωμένων  των Περιφερειακών Πανεπιστημίων ΜΑΣ που θέλει ο... και βουλευτής και υπουργός και καθηγητής πολυθεσίτης νυν Υπουργός να ΜΑΣ επιβάλλει προς... “αναδιάρθρωση που έχει ανάγκη ο τόπος”, αλλά μόνο σε όσα και όπως τώρα θέλει. Ως  Πρύτανης Πανεπιστημίου αρνήθηκε την εφαρμογή νόμου 255 βουλευτών για την Παιδεία έγινε νυν υφυπουργός ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ζητά την εφαρμογή του νόμου των 170 βουλευτών από όλους Η πρώτη αναγκαία αναδιάρθρωση ( χωρίς κόστος αλλά μόνο με οφέλη για το σύνολο)ας αρχίσει από την Βουλή και τα κόμματα. Οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν ομαλά και ως φυσική συνέπεια. Αλλιώς τα ΙΔΙΑ και μόνο η διαιώνιση μιας ίδιας “πολιτικής σκηνής πολιτικών και πολιτών” όχι αδιέξοδης αλλά διέξοδης ΜΟΝΟ προς το χειρότερο και το χείριστο στη Ζωή όλων μας.
Στη Γερμανία η κα Μέρκελ του δικού  μας μνημονίου, επί ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ύφεσης ΑΥΞΗΣΕ τα κονδύλια ΠΑΙΔΕΙΑΣ στη δική της πατρίδα ενώ σε εμάς επιμένει σε μείωση κονδυλίων για τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ Εκπαίδευση.
ΜΗΝ πειράξουν το Πανεπιστήμιό ΜΑΣ. Αρκεί να τους δείξουμε τα... κότσια μας... ΑΝ, βέβαια, υπάρχουν. Και σωστές αναδιαρθρώσεις όχι μόνο της Παιδείας αλλά σύνολης και της Πολιτικής, μόνιμης και κύριας πηγής προβλημάτων  ΚΑΙ στην Παιδεία  Και επιτέλους, αν χάσουμε ας χάσουμε αξιοπρεπώς και ως υπαρκτοί και όχι ηττοπαθώς και ως ανύπαρκτοι
Ο Προμηθέας Καθαρός Λόγος δεν  μπορεί συνεχώς να συνθλίβεται στις συμπληγάδες Επιμηθέων αιρετών, των πολιτικών αθλιοτήτων δικαιολογιών αδράνειας τους και πολιτικής αστειότητας ανικανοτήτων και μετέπειτα δήθεν διορθωτικών ενεργειών τους, διότι πέραν της οργής προκαλούν και την αηδία των πολιτών. Οι Τοπικές Κομματικές Ν.Ε. θα  μπορούσαν να έχουν τον ιδιαίτερο δικό τους λόγο στις “αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη ο τόπος” του πολιτικού συστήματος.
Γιώργος Σμοκοβίτης  




Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη