Οργισμένοι οι Βούλγαροι με τα πανάκριβα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

EurActiv.gr   Δευ, 18/02/2013

Δεκάδες χιλιάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν την Κυριακή σε περισσότερες από 20 πόλεις κατά των υψηλών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και κάλεσαν τον πρωθυπουργός Boyko Borissov και την κεντροδεξιά του κυβέρνηση σε παραίτηση. Αποτέλεσμα των πιέσεων ήταν η σημερινή (18 Φεβρουαρίου) αντικατάσταση του υπουργού οικονομικών Simeon Djankov από τον υπουργό περιφερειακής πολιτικής Tomislav Donchev.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους, πέταξαν αυγά και μπουκάλια κατά δημόσιων κτιρίων και έκαψαν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος φωνάζοντας «μαφία».

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος του Ιανουαρίου στη Βουλγαρία προκάλεσαν δριμείες αντιδράσεις, αναφέρουν δημοσιεύματα. Πολλοί Βούλγαροι λένε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, οι οποίοι κατά μέσο όρο είναι πάνω από 100€. Η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο μέσο μισθό στην ΕΕ, 387€ μηνιαίως. Η μέση σύνταξη είναι στα 150€ και η βασική στα 76€.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τρεις ξένες εταιρείες ενέργειας ότι εισπράττουν τεράστιο κέρδος και επεσήμαναν ότι δεν αρκεί το επιχείρημα ότι ο Ιανουάριος ήταν ένας ασυνήθιστα κρύος μήνας.

Η αγορά ενέργειας στη Βουλγαρία διαιρείται σε 3 περιφέρειες, που ελέγχονται από τις τσεχικές εταιρείες ČEZ και Energo-Pro και από την αυστριακή EVN [Δείτε τον χάρτη].

Η χώρα ιδιωτικοποίησε το δίκτυο διανομής ενέργειας κατά τη θητεία του πρώην πρωθυπουργού Simeon Saxe Cobourg-Gotha (2001-2005).

Στις 24 Ιανουαρίου, η Κομισιόν παρέπεμψε τη Βουλγαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της αποτυχίας της να ενσωματώσει πλήρως τους κανόνες της αγοράς ενέργειας της ΕΕ.

Πολλοί Βούλγαροι υποψιάζονται συνενοχή μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών διαχείρισης. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης «Ας κάψουμε τα μονοπώλια», οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της κυβέρνησης Borissov και της πολιτικής τάξης εν γένει, επεσήμανε η βουλγαρική εφημερίδα Dnevnik.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση του κόμματος του Borissov, GERB. Με τις κοινοβουλευτικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες για τον Ιούλιο, προηγείται η αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών υπό την ηγεσία του Sergei Stanishev, που είναι επίσης πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Οι Βούλγαροι κατηγορούν τον Borissov για την παρακμή των προτύπων δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 2009, καθώς και για την ανικανότητά του να καταπολεμήσει την διαφθορά.

Σε μια πρόσφατη συζήτηση στην Ευρωβουλή, η Βουλγαρία χαρακτηρίστηκε ως «αδύναμος κρίκος» αναφορικά με την παρακμή των δημοκρατικών προτύπων και απειλή στις ευρωπαϊκές αξίες.

Ο υπουργός ενέργειας Delyan Dobrev εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, υποσχόμενος να δημοσιεύσει τις συμφωνίες των εταιρειών με την κυβέρνηση. Καθώς αυτές οι συμφωνίες είναι μυστικές, δημοσιεύματα λένε ότι το βουλγαρικό κράτος τους έχει εγγυηθεί κέρδος 15%. Επίσης, σύμφωνα με φήμες, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας αναφέρουν μαζικές πλασματικές δραστηριότητες, με στόχο να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους.

Ο Stanishev δεν ζήτησε την επανεθνικοποίηση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, λέγοντας ότι θα επιμείνει να εφαρμόσει το κοινοβούλιο τις συμφωνίες ιδιωτικοποίησης. 


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη