Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ τα σαλέ και οι off shore του Παρνασσού

Ρεπορτάζ : Θάνος Πασχάλης
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Τα πανέμορφα σαλέ στο πολύδροσο Παρνασσού διερευνούν τις τελευταίες ημέρες ελεγκτές του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας μετά από καταγγελίες και έρευνα στο υποθηκοφυλακείο της περιοχής ότι πίσω από τις αγορές των…
πολυτελών αυτών χειμερινών κατοικιών κρύβονται πάμπολλες off shore εταιρείες. Η έρευνα έχει μπει στο τελικό της στάδιο και ήδη ζητούνται συμβολαιογραφικά πιστοποιητικά αγοράς προκειμένου να εντοπιστούν ποιοι και πως τα απέκτησαν και εάν οι συγκεκριμένοι έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια τους νόμιμους φόρους δηλαδή το 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (ισχύει από το 2010) όπως επίσης ΕΤΑΚ και φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Στέλεχος του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδος μας έλεγε ότι η εντολή για έλεγχο – και σε άλλες περιοχές – δόθηκε από την οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για «χρυσωρυχείο» στις ελληνικές «Άλπεις». Εκτός του Παρνασσού η έρευνα για αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά ακόμα και φωτοβολταϊκών πάρκων μέσω off shore εταιρειών έχει επεκταθεί και στην Κύμη Ευβοίας. Στην περιοχή εντοπίσθηκαν 27 βίλες και οικόπεδα που αγοράσθηκαν από εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο και στην Ρωσία με μοναδικό στόχο να καταβάλουν τα λιγότερα στο ελληνικό κράτος. Η ίδρυση εταιρειών στην Κύπρο (λειτουργούν ως ΕΠΕ) και μέσω αυτών η δραστηριοποίηση στο real estate στη χώρα μας γίνεται λόγω του αφορολόγητου που έχουν μιας και Ελλάδα και Κύπρος έχουν υπογράψει τη σύμβαση περί αποφυγής διπλής φορολογίας. Αυτό σημαίνει ότι απαλλάσσονται για τις αγοραπωλησίες ακινήτων – όπως και κάθε εταιρεία που έχει έδρα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – από την καταβολή ετησίως φόρου 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Εκτός αυτού οι ιδιοκτήτες αποφεύγουν τη δαγκάνα των τεκμηρίων αλλά και το πόθεν έσχες. Στην Κύπρο η φορολογία είναι ιδιαίτερη χαμηλή (4,5%) και το μόνο που απαιτείται ώστε να κάνουν συναλλαγές στη χώρα μας είναι να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπο ο οποίος θα αποκτήσει όπως και οι μέτοχοι Α.Φ.Μ.
Εκτός από τις 27 βίλες και οικόπεδα στην Κύμη, off shore πίσω από αγορές ακινήτων δραστηριοποιούνται στο Θεολόγο και τη Στυλίδα Φθιώτιδας όπου έχουν αγορασθεί κυρίως από Ρώσους μεγάλες εκτάσεις (μέχρι 140 στρέμματα) αλλά και οικόπεδα.


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη