Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσαν «Οι Αινιάνες» στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «Οι Αινιάνες», την Παρασκευή 1η Μαρτίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) με θέματα την παρουσία των Καταλανών στη Μεσόγειο (13ος -15ος αι.) και το Μεσαιωνικό Κάστρο της Υπάτης.

Ο κ. Jaume Farguell i Sitges, πολιτικός και ιστορικός ερευνητής από την Καταλονία ,  στη διάλεξή του με θέμα  «Ιστορικό Ταξίδι στη Μεσογειακή Καταλονία: 13ος - 15ος αιώνας» ανέπτυξε την ιστορία της επέκτασης των Καταλανών στη Μεσόγειο , κατά τη διάρκεια του 13ου – 15ου αιώνα, μέσα από την ανάπτυξη εμπορικών συμφωνιών μεγάλης σημασίας οι οποίες εξελίχθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθιστώντας την Καταλονία μεγάλη δύναμη, αλλά και τον ρόλο που έπαιξαν τα στρατηγικής σημασίας φρούρια με ιδιαίτερη αναφορά στη  σπουδαιότητα που είχε για τους Καταλανούς η Νεοπάρτια (Υπάτη) πρωτεύουσα του τότε Δουκάτου των Αθηνών και Νέων Πατρών .

Ο Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, Δ/ντης Νομισματικού Μουσείου & Αναπληρωτής Δ/ντης   Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξή του με θέμα: «Μεσαιωνικό Κάστρο της Υπάτης: Ιστορία – Έρευνα - Ανάδειξη», ανέπτυξε την ιστορικότητα και την σπουδαιότητα του Μεσαιωνικού κάστρου της Υπάτης ανά τους αιώνες, και ιδιαίτερα την καίρια σημασία του κατά το 13ο και το 14ο αιώνα, όταν οι Νέαι Πάτραι (Υπάτη) αποτελούσαν την έδρα του ανεξάρτητου κρατιδίου της Μεγάλης Βλαχίας και «συμπρωτεύουσα» κατόπιν του Καταλανικού Δουκάτου των Αθηνών. Επιπλέον αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πορεία των εργασιών ανάδειξης και αποκατάστασης των εναπομεινάντων κτισμάτων του έως σήμερα και στην περιγραφή των πιο σημαντικών ευρημάτων, ενός έργου του οποίου υπήρξε και είναι οραματιστής και πρωτεργάτης από την πρώτη στιγμή.

Ξεχωριστή και ιδιαίτερα συγκινησιακή ήταν επίσης η στιγμή που μέλη του Συλλόγου «Οι Αινιάνες» ερμήνευσαν μερικά  παραδοσιακά και μοναδικά στο είδος τους «τραγούδια» της Υπάτης, με αναφορά στην ιστορία του ξακουστού κάστρου της Υπάτης.

«Όλο τον κόσμο γύρ ’σα κι όλο το ντουνιά… Σαν της Πατρας το Κάστρο, δεν είδα πουθενά»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί Υπαταίοι , φίλοι της Υπάτης αλλά και της Καταλονίας, φίλοι της Ιστορίας και του Πολιτισμού γενικότερα καθώς επίσης και ο βουλευτής Φθιώτιδας και αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα Σάββατο 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Υπάτη Φθιώτιδος επανάληψη της διάλεξης του κ. Jaume Farguell I Sitges, στο Αμφιθέατρο του Κακογιάννειου Αστεροσχολείου Υπάτης, ώρα 18:30.
Η εκδήλωση της Αθήνας πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, ενώ η εκδήλωση στην Υπάτη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Υπάτης.
 

Θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά







Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη