Μία νέα έρευνα, που διεξήχθη από Ιάπωνες επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Stroke», έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των μελετών που έχουν αποδείξει την ευεργετική δράση του καφέ και του πράσινου τσαγιού όσον αφορά στην πρόσληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι ειδικοί παρακολούθησαν επί περίπου δεκατρία χρόνια 83.000 ανθρώπους, ηλικίας 45-74 ετών, και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 20%.
Το ίδιο (δηλαδή μείωση του κινδύνου κατά 20%) παρατήρησαν και για όσους κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια τσάι.
Επίσης, εκείνοι που έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως είχαν κατά 14% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Ειδικότερα, ο κίνδυνος των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων μειωνόταν κατά 32% για όσους έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ ή δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα.