Βερολίνο: Προσωρινή διακοπή της καταστροφής του Τείχους

Προσωρινή αναστολή για την απόφαση του δημάρχου Βερολίνου να κατεδαφιστεί μέρος της East Side Gallery, στο Τείχος του Βερολίνου για να χτιστεί στη θέση του πολυτελή διαμερίσματα και γραφεία με «ελεύθερη θέα» μετά τη δυναμική κινητοποίηση εκατοντάδων ανθρώπων. 
Οι διαδηλωτές, την Παρασκευή το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο με σκοπό να δημιουργήσουν ανθρώπινη αλυσίδα, κατάφεραν και έσπασαν τον αποκλεισμό της περιοχής από την αστυνομία, έφτασαν στο Τείχος εμποδίζοντας τις εργασίες κατεδάφισης που είχαν ξεκινήσει οι εργολάβοι. Κανείς δε γνώριζε μέχρι πότε θα ισχύσει η διακοπή της κατεδάφισης, ωστόσο φήμες που κυκλοφόρησαν στο χώρο, ήθελαν να μεταφερθούν σε άλλα σημείο και να ανασυνδεθούν τα κομμάτια του Τείχους που επρόκειτο να καταστραφούν. 
 Η East Side Gallery είναι το τμήμα του Τείχους του Βερολίνου, στον Ανατολικό τομέα, που ζωγράφισαν 102 καλλιτέχνες (ανάμεσά τους και ένας Ελληνας, ο Χρίστος Κουτσουράς) το 1990, ύστερα από τη συγχώνευση των ενώσεων καλλιτεχνών της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν ταυτόχρονα μια γιορτή για την ελευθερία και φόρος τιμής στους ανθρώπους που επί δεκαετίες πέθαιναν προσπαθώντας να την αποκτήσουν. Ήταν η εποχή κατά την οποία όλοι έτρεφαν ελπίδες ότι ο κόσμος θα γινόταν καλύτερος για όλους.
 Η East Side Gallery ίσως είναι η μεγαλύτερη υπαίθρια μόνιμη έκθεση εικαστικών στον κόσμο και κάθε χρόνο την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες. Το 2006, ένα τμήμα περίπου 40 μέτρων είχε μεταφερθεί σε κοντινό σημείο, παράλληλα με την αρχική του θέση, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στον ποταμό Σπρε.

 http://www.localit.gr/?p=27478

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη