Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία της Ένωσης των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Γιατρών της Γερμανίας και της Διεθνούς Οργάνωσης Γιατρών

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ (Vdää & medico international) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013, στα πλαίσια της πρώτης αποστολής της Ένωσης των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Γιατρών της Γερμανίας (Vdää) και της Διεθνούς Οργάνωσης Γιατρών (medico international) στην Ελλάδα για την καταγραφή και μελέτη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη, Ξανθό Αντρέα, Αγαθοπούλου Ειρήνη και Μιχαλάκη Νίκο.

Στα πλαίσια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε περιοδεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου συμμετείχαν προσκεκλημένοι όλων των Επιστημονικών και Συνδικαλιστικών φορέων του νοσοκομείου: Επιστημονική Ένωση, Επιστημονικό Συμβούλιο, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου, 5μελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ, Σύλλογος Ειδικευομένων Ευαγγελισμού του Πανελλήνιου Συλλόγου Καρδιοχειρουργών, Βιοπαθολόγων, Διευθύντρια Σχολής Ευαγγελισμού κ.ά. Κατόπιν οι βουλευτές κ. Κουρομυπλής και κ. Ξανθός μαζί με την αποστολή και τους εργαζόμενους συναντήθηκαν με τη Διοίκηση και συζήτησαν για τα προβλήματα του νοσοκομείου και τις ενέργειες της Διοίκησης αυτήν την περίοδο.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν κυρίως η ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πάνω στα θέματα και στα προβλήματα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μέσω μιας ανοιχτής συζήτησης για τη Δημόσια Υγεία.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού κ. Σιώρας, αφού αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση του προβλήματος, τόνισε τη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 30-50% την τελευταία διετία και την αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων πολιτών που ζητούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όλοι οι συμμετέχοντες μίλησαν για τον επιπλέον φόρτο εργασίας λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς και για την ελλιπή παράδοση φαρμάκων από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες λόγω μη έγκαιρης πληρωμής τους. Όλοι διαβεβαίωσαν ότι το ιατρικό προσωπικό κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορεί να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους, αλλά επισήμαναν ότι τα μέτρα πλέον δεν αφήνουν περιθώρια, με αποτέλεσμα οι ευπαθείς ομάδες να καλούνται να πληρώσουν τα νοσήλια. Η εξέλιξη της κρίσης σε όλα τα επίπεδα, και από πλευράς εργαζομένων αλλά και από πλευράς ιατρικών υπηρεσιών, δημιουργεί αρνητική και ασφυκτική πίεση, που πλέον έχει φέρει το προσωπικό στα όριά του.

Από πλευράς της Διοίκησης του νοσοκομείου, έγινε μερική παραδοχή των προβλημάτων που αφορούν την καθυστέρηση των πληρωμών των ρεπό στους εργαζόμενους και την αύξηση του όγκου επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο. Επιπλέον έγινε περιγραφή της συγχώνευσης του 3ου ΙΚΑ και της Οφθαλμολογικής Πολυκλινικής καθώς και της διαδικασίας που εκπονείται τώρα για την αξιολόγηση των αναγκών του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό. Επίσης δηλώθηκε ότι αυξήθηκαν οι ασθενείς αλλά μειώθηκαν οι μέρες νοσηλείας. Ο κ. Ξανθός και ο κ. Κουρουμπλής ρώτησαν για τον αριθμό των ανασφαλίστων και των ασθενών με βιβλιάριο απορίας, για τους οποίους δεν υπήρχαν στοιχεία. Η γερμανική αποστολή έκανε ερωτήσεις κυρίως όσον αφορά την εφαρμογή των ΚΕΝ στην Ελλάδα και στο νοσοκομείο, επισημαίνοντας ότι η αντίστοιχη εφαρμογή τους στη Γερμανία προκάλεσε πολλαπλές επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας.

Μετά το πέρας της περιοδείας η συζήτηση συνεχίστηκε στη Βουλή, όπου έγινε επίσημη παράθεση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την υγεία, εκτέθηκε το προγραμματικό πλάνο για την επίλυση των προβλημάτων και ασκήθηκε έντονη κριτική κατά της μνημονιακής πολιτικής και των μέτρων που λαμβάνονται στον τομέα της Υγείας. Η γερμανική αποστολή έκανε πολλές ερωτήσεις πάνω στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την υγεία και συγκεκριμένα για τη θέση του κόμματος για τα ΚΕΝ. Ο Α. Ξανθός σε δηλώσεις του τόνισε: «Δεν είμαστε κατά του εξορθολογισμού των δαπανών και της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος Υγείας, αλλά επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί σε δίκαιη βάση, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών, στα πλαίσια ενός Συστήματος Υγείας που θα παρέχει καθολική κάλυψη. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Χωρίς να βελτιώνουν το σύστημα, έχουν θέσει τις βάσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ». Στα ίδια πλαίσια κινήθηκαν οι βουλευτές Ν. Μιχαλάκης και Β. Κυριακάκης, που τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη το να περάσει αυτό το μήνυμα και στον γερμανικό λαό, ενώ η κ. Ειρ. Αγαθοπούλου ρώτησε για την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία αυτήν την περίοδο ενόψει των επικείμενων εκλογών του Σεπτεμβρίου. Η γερμανική αποστολή διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα Γερμανών πολιτών που υπερασπίζεται την Ελλάδα και είναι κατά των μέτρων που επιβάλλονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ενώ σημείωσε και τη ζημιά που προκλήθηκε στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό από τα διεθνή ΜΜΕ ακόμη και πριν από την αρχή της κρίσης.

Η συνάντηση έληξε σε πολύ θετικό κλίμα, με αμοιβαία υπόσχεση για περαιτέρω συνεργασία στην καταγραφή και την έρευνα για τα θέματα Υγείας στην Ελλάδα.

27/2/2013

ΕΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη