Ευημερία με πανευρωπαϊκές πρωτιές ανεργίας!
Της Βάσως Νάκου*
Της Βάσως Νάκου*
Το είδαμε κι αυτό! «Η Ελλάδα πηγαίνει σχετικά καλά με βάση το σύνολο των κριτηρίων ευημερίας, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο σε έναν μεγάλο αριθμό παραμέτρων του Δείκτη Καλύτερης Ζωής» αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τον δείκτη ευημερίας των μελών του, που έχει σκοπό τη μέτρηση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και την αίσθηση ικανοποίησής τους από αυτές.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα κριτήρια ευημερίας και με ποιο δείγμα έφτασε ο ΟΟΣΑ σε αυτά τα συμπεράσματα. Για την απασχόληση αναφέρει ότι μόλις το 56% των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχει σχέση αμειβόμενης εργασίας – ποσοστό κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ – ενώ οι Έλληνες πολίτες εργάζονται σημαντικά περισσότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και αμείβονται λιγότερο. Για την ελληνική οικονομία εκτιμά ότι θα παραμείνει σε ύφεση και το 2014, για έβδομο κατά σειρά έτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την απασχόληση. Ακόμα δε κι αν «πέφτει έξω» στις εκτιμήσεις του και πειστώ από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο 2013 και μείωση της ανεργίας το 2014, δηλαδή υψηλά ποσοστά ανεργίας για ακόμη 1-2 χρόνια, αδυνατώ να καταλάβω σε ποια ευημερία αναφέρεται.
Ήδη η πολύ πρόσφατη έκθεση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat κατατάσσει την Ισπανία και την Ελλάδα στις πρώτες χώρες σε ποσοστά ανεργίας και κάποιες ελληνικές περιφέρειες στις πρώτες από τις 270 περιφέρειες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η 5η περιφέρεια σε ανεργία στην ΕΕ με ποσοστό 29,9%, ενώ 9η είναι η Στερεά Ελλάδα με ποσοστό (27,8%). Στην ανεργία νέων 15-24 ετών 1η έρχεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (72,5%), ακολουθεί η Πελοπόννησος (61,4%), η Ήπειρος (60,5%), η Κεντρική Μακεδονία (60,4%) και στη 10η θέση η Στερεά Ελλάδα (59,1%). Σε ανεργία ανδρών οι ελληνικές περιφέρειες κατατάσσονται στις δέκα πρώτες με τη Δυτική Μακεδονία να προηγείται με ποσοστό 25,1%, ενώ στη γυναικεία ανεργία η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στη 2η θέση (36,8%), ακολουθεί στην 4η θέση η Στερεά Ελλάδα (36,3%) και στην 9η θέση η Θεσσαλία (30,5%).
Συνυπολογίζοντας τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων έχουν ακόμη ή καταφέρνουν να βρουν εργασία, την πρόσληψη σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με μειωμένες αποδοχές (που κάποιοι ονομάζουν αναστροφή κλίματος αντί για εργασιακή εκμετάλλευση), τη συνεχή και άδικη φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της «γενιάς με το μπλοκάκι», τη μείωση των συντάξεων, την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στα χαράτσια, τον περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας, την αύξηση των αυτοκτονιών και του αριθμού των αστέγων, την αύξηση του αριθμού των συμπολιτών μας που καταφεύγουν για φαγητό σε συσσίτια και κάδους σκουπιδιών και για φάρμακα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικά φαρμακεία, την αύξηση του αριθμού των παιδιών που αδυνατούν να έχουν κολατσιό στο σχολείο, και άλλα πολλά, αμφιβάλλω για την ευημερία που διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ.
Άστε που φοβάμαι μήπως διαδοθεί ότι περνάμε καλά και μας επιβληθεί κι άλλη λιτότητα…
* η Βάσω Νάκου είναι εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων και μέλος του Πανελλαδικού τους Συμβουλίου
Αρθρο για την ανεργία στην περιφέρεια Στερεάς από την εκπρόσωπο τυπου των Οικολογων Πρασίνων Νάκου Βάσω.
Αρθρο για την ανεργία στην περιφέρεια Στερεάς από την εκπρόσωπο τυπου των Οικολογων Πρασίνων Νάκου Βάσω.