Το ευρωπαϊκό «παράδοξο» της υψηλής ανεργίας και της έλλειψης εργατικού δυναμικού

Ενώ πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ανοίγουν τα σύνορα τους και προωθούν πιο ευέλικτες και φιλελεύθερες μεταναστευτικές πολιτικές, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ακολουθεί αυτήν την τάση. Αυτό έχει οδηγήσει στο παράδοξο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού σε κρίσιμους τομείς, σε μια εποχή όπου η ανεργία για τους νέους έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, λένε αναλυτές.

Αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει να είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο, χρειάζεται να αλλάξει τη μεταναστευτική της πολιτική όσον αφορά στο εργατικό δυναμικό.

Έχοντας έρθει αντιμέτωπες με μακρές και πολύπλοκες διαδικασίες προκειμένου να μπορέσουν να προσλάβουν υπαλλήλους στην ΕΕ, πολλές διεθνείς εταιρείες έχουν αποφασίσει να μην εδραιωθούν στην Ευρώπη και έχουν προσανατολίσει την αναπτυξιακή τους στρατηγική προς τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως είναι η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα.

Αυτή τη στιγμή η ανεργία των νέων, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, έχει υπερβεί το 50%, ενώ παράλληλα για το 2015 προβλέπεται ένα έλλειμμα ύψους 700.000 ειδικευμένων εργαζομένων στον κλάδο των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη.

«Πώς είναι αυτό δυνατόν;» ρώτησε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Jan Mulder, μέλος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), σε μια εκδήλωση του Κοινοβουλίου την Τετάρτη (5 Ιουνίου).

 «Προφανώς, η αγορά που έχουμε αυτή τη στιγμή δε λειτουργεί επαρκώς και θα πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτήν την κατάσταση. Στο Κοινοβούλιο συζητάμε αυτή τη στιγμή μια σειρά από προτάσεις της Κομισιόν. Μπορώ μόνο να πω αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μας με το Συμβούλιο, ότι το τέλος πλησιάζει, αλλά η πρόοδος ήταν αργή», είπε ο Mulder.

Δείχνοντας το πρόβλημα

Ο Ahmeet Nivsarkar, αντιπρόεδρος στη Nasscom, της Εθνικής Ένωσης Λογισμικού και Υπηρεσιών Εταιρειών της Ινδίας, είπε ότι κάποιος που ζητά εργασία στην Ευρώπη από μια τρίτη χώρα, πρέπει να γυρίσει πίσω στη χώρα καταγωγής του και να πάρει άδεια εργασίας κάθε φορά που αλλάζει δουλειά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, και ποιος πληρώνει το κόστος για όλα αυτά; Το τελικό κόστος το πληρώνουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές και η ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα».

 «Οι χώρες έχουν ξεχωριστά προγράμματα, για παράδειγμα, σε θέματα χορήγησης βίζας και αδειών εργασίας. Ένα πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση και το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αρμονία ή συνοχή».

Ο Carl-Johan Hamilton, ιδρυτής της Ants IT-support στη Σουηδία, μια εταιρεία συμβούλων που βοηθά τις εταιρείες να προσλαμβάνουν εργαζόμενους, αναφέρθηκε και στις διάφορες γλώσσες της ΕΕ ως ένα μεγάλο εμπόδιο για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού - ακόμα και στην πατρίδα του, η οποία είναι γνωστή για τη φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική της.

 «Η σουηδική γλώσσα είναι σημαντική στη Σουηδία. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν και μιλούν μόνο αγγλικά όντας εργαζόμενοι στη Σουηδία, αλλά είναι κάτι το εκπληκτικά δύσκολο, ακόμη και για αρκετές διεθνείς εταιρείες. Αυτό σίγουρα είναι ένα εμπόδιο», δήλωσε ο Hamilton.

Αλλαγή νοοτροπίας κρατών μελών

Ο Stefano Manservisi, Γενικός Διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων στην Κομισιόν, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή τα κράτη μέλη και οι εθνικές αρχές δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν πώς μπορεί να διασφαλιστεί η πρόσληψη περισσότερων μεταναστών από τις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, τόνισε, δε συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα των ποσοστώσεων ή ισοδύναμων τεχνικών που αποφασίζονται σε εθνικό επίπεδο.

Η μετανάστευση παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και επομένως, δεν είναι τόσο εύκολο να ενταχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη, υποστήριξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η λύση θα μπορούσε να ήταν μια υπόθεση που θα βασίζεται σε γεγονότα σε συνεργασία με τη βιομηχανία και τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι μαζί μπορούν να καταδείξουν με στοιχεία και αριθμούς την τωρινή κατάσταση.

«Αν θέλουμε να έχουμε μια ανοικτή οικονομία, η οποία είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε την εσωτερική αγορά μας, νομίζω ότι πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί και ακόμη πιο ελκυστικοί για τα μεγάλα ταλέντα τα οποία αναπτύσσονται σε άλλα μέρη του κόσμου» είπε ο Manservisi.

Oρόσημα
2016: Τροποποίηση και αντικατάσταση των δύο τωρινών Οδηγιών για το πώς να γίνει η ΕΕ πιο ελκυστική για τους φοιτητές και τους ερευνητές από μία νέα Οδηγία.
Απόψεις
Ο Sergio Carrera, ερευνητής και επικεφαλής για τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις του think tank CEPS, σχολίασε:

«Σε όλα τα κράτη μέλη υπάρχει ένα άκαμπτο πλαίσιο όσον αφορά στην κοινοτική νομοθεσία. Εκτός της ευρωπαϊκής μπλε κάρτας, υπάρχουν εθνικά σχέδια που κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα. Νομίζω ότι η Κομισιόν προκειμένου να διασφαλίσει την αξία των Οδηγιών της και την μπλε κάρτα πρέπει να είναι πολύ σχολαστική όταν αξιολογεί κατά πόσο οι κυβερνήσεις το εφαρμόζουν στην πράξη».

Η Σουηδή ευρωβουλευτής Cecilia Wikström της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και εισηγήτρια της νέας Οδηγίας για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής ελκυστικότητας και προσβασιμότητας για τους ξένους ερευνητές και τα ταλέντα, δήλωσε:

«Η μετανάστευση δεν είναι μόνο, όπως πιστεύουν πολλές χώρες της ΕΕ, ζήτημα ασφαλείας, αλλά είναι επίσης ένα μέσο για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, καθώς και ένας τρόπος για να καταστούν τα κοινωνικά συστήματα πιο βιώσιμα, ιδίως για τις χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού.

 «Είναι απίστευτο το γεγονός ότι από φόβο ή πολιτική προκατάληψη, πολλά κράτη μέλη στερούν από τις εταιρείες τους το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό που χρειάζονται. Είναι ακόμα πιο απίστευτο ότι δεν έχουν σκεφτεί ένα σύστημα που να ενθαρρύνει τους κατοίκους τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν σπουδάσει ή έχουν εκπαιδευτεί στο έδαφός τους, να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας τους. Η μάχη για τα ταλέντα έχει τις συνέπειές της».

http://euractiv.gr/


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη