Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους ενήμερους δανειολήπτες - Αναλυτική παρουσίαση

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Ενώσεις καταναλωτών, εκπροσώπους τραπεζών κλπ) και τη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο νόμο 3869/2010».
Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεδομένου ότι αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup.

Οι κυριότερες προϋποθέσεις

- Αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας έως 180.000 € και 200.000 € για οικογένειες με τρία και περισσότερα τέκνα.

- Αντικειμενική αξία συνολικής ακίνητης περιουσίας οφειλέτη έως 250.000 € και 300.000 € για οικογένειες με τρία και περισσότερα τέκνα.

- Σύνολο καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη έως 10.000 € και 15.000 € για οικογένειες με τρία και περισσότερα τέκνα.

- Συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου οφειλέτη έως 150.000 €.

Ποιοι υπάγονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

- Άνεργοι

- Υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου 

- Συνταξιούχοι

- Άτομα με εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 4110/2013 (Α' 17).

- Όσοι έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως αυτό διαμορφώνεται κατόπιν της αφαίρεσης των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, μικρότερο ή ίσο των:

α. 15.000 €, εφόσον υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση

β. 25.000 €, εφόσον υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση

γ. Tα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται κατά 5.000 € για: i. οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, ii. άτομα με αναπηρία άνω του 67%, iii. όσοι βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%

- Όσοι έχουν υποστεί μείωση στα εισοδήματά τους, τουλάχιστον σε ποσοστό 20%, σε σύγκριση με τα αποκτηθέντα εισοδήματα κατά το έτος 2009.

Το Πρόγραμμα

- Περίοδος χάριτος έως και 48 μήνες

- Μηνιαία δόση το 30% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος

- Στις περιπτώσεις όπου οφειλέτες έχουν εισοδήματα:

i) κάτω των 15.000 €, εφόσον υποβάλλεται κοινή φορολογική δήλωση

ii) κάτω των 9.000 €, εφόσον υποβάλλεται ατομική φορολογική δήλωση

iii) κάτω των 20.000 €, εφόσον υποβάλλεται κοινή φορολογική δήλωση από τα πρόσωπα που προσδιορίζονται στις περιπτώσεις της παραγράφου Β περίπτωση 2 στοιχείο γ του άρθρου 2 και

iv) κάτω των 13.000 €, εφόσον υποβάλλεται ατομική φορολογική δήλωση από τα πρόσωπα που προσδιορίζονται στις περιπτώσεις της παραγράφου Β περίπτωση 2 στοιχείο γ του άρθρου 2 

η μηνιαία δόση της προηγούμενης παραγράφου υπολογίζεται με μέγιστο επιτόκιο ίσο με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, πλέον περιθωρίου 0,75%, εκτός εάν ορίζεται χαμηλότερο συνολικό επιτόκιο στην τελευταία πριν την υπαγωγή σύμβαση, το οποίο σε αυτή την περίπτωση διατηρείται.

- Μηδενική καταβολή με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα μέχρι 6 μήνες εντός της περιόδου χάριτος για ανέργους με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας.

www.epoli.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη