Έγκριση σχεδίου δράσης του Φο.Δ.Σ.Α για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
(Φο.Δ.Σ.Α) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θήβα, 06/06/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνεδρίασε στην Λαμία την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με αντικείμενο την έγκριση ενός σχεδίου δράσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Στην συνεδρίαση, την 2η κατά σειρά του Δ.Σ του περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α, συμμετείχαν εκπρόσωποι των 25 Δήμων που συμμετέχουν στο Δ.Σ του περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α, ο Περιφερειάρχης κος Κλέαρχος Περγαντάς, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος κος Ηλίας Σανίδας καθώς και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωροταξίας.
Η συνεδρίαση αποτελεί συνέχεια της διευρυμένης 2ης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2013 στην Θήβα και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του συνόλου των 25 Δήμων της Περιφέρειας όπου ομόφωνα ενέκρινε την αξιολόγηση του υπάρχοντος Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) καθώς και το προτεινόμενο σχέδιο δράσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρειά μας.
Το σχέδιο δράσης, το οποίο αποτελεί πλέον ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την Περιφέρεια προβλέπει την κατασκευή 2 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Φθιώτιδα, στον υπό ίδρυση ΧΥΤΥ στο Τρίλοφο & Εύβοια με την μέθοδο της αναερόβιας-αερόβιας επεξεργασίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και compost καθώς και μια ΜΕΑ στην Φωκίδα με την μέθοδο της αερόβιας διαδικασίας για την παραγωγή compost.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη προμήθεια καφέ κάδων και τη δημιουργία κινητών μονάδων επεξεργασίας σε όλες τις διαχειριστικές ενότητες της Περιφέρειας για τη διαλογή στη πηγή και επεξεργασία των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπει η νομοθεσία για να αποφευχθούν τα πρόστιμα.
Σε ότι αφορά τα έργα Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων προβλέπεται η επέκταση του ΧΥΤΑ Λαμίας & Χαλκίδας καθώς και η κατασκευή 2 νέων ΧΥΤΥ στην Φθιώτιδα και Φωκίδα.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή 7 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και μικρές μονάδες προδιαλογής- κομποστοποίησης σε Διαχειριστικές Ενότητες ή Δήμους.
Τέλος προβλέπεται η δημιουργία 3 κινητών Μονάδων Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων (Μ.Α.Ε.Κ.Κ), σε Λαμία, Θήβα & Χαλκίδα και μια μικρότερη στην νήσο Σκύρο.
Το επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει την διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, των αδρανών υλικών (εκσκαφές, κατασκευές,κατεδαφίσεις) καθώς και των βιοστερεών (λυματολάσπη των μονάδων βιολογικού καθαρισμού των Δήμων).
Οι απαιτούμενοι πόροι θα καλυφθούν από Δημόσια χρηματοδότηση και ειδικότερα από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας καθώς και από το ΥΠΕΚΑ.
Αυτή είναι και η θέση της Περιφέρειας, όπως εκφράσθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει το επιχειρησιακό σχέδιο του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α και θα συνδράμει ουσιαστικά στην ένταξη των έργων τόσο στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο όσο και στην επομένη που ξεκινά από το επόμενο έτος.
Να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν ενταγμένα έργα στην Περιφέρειά μας συνολικού ποσού 40,08 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠ.Ε.Κ.Α.
Οι προτεραιότητες του σχεδιασμού, ένταξης αλλά και υλοποίησης των έργων & εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, εστιάζονται στις περιοχές όπου λειτουργούν ακόμη ΧΑΔΑ αλλά και σε περιοχές όπου ήδη υπάρχουν κορεσμένοι ΧΥΤΑ.
Προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες αποφασίσθηκε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία υπαρχόντων Φο.Δ.Σ.Α στην ωρίμανση, υποστήριξη, υλοποίηση αλλά και λειτουργία των έργων, μέσα από την σύναψη συμβάσεων.
Η έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καλύπτει πλήρως τόσο την Ελληνική νομοθεσία (Ν. 4042/2012) όσο και την Ευρωπαϊκή (Οδηγία 2008/98/ΕΚ) ενώ δίνει οριστική λύση στην διαχείριση του συνόλου των αποβλήτων, των οποίων την ευθύνη διαχείρισης έχουν οι Δήμοι.
Τέλος, η εφαρμογή της διαλογής στην πηγή με διακριτά ρεύματα αποβλήτων καθώς και η επιλογή της τεχνολογίας της αναερόβιας-αερόβιας διαδικασίας εκτός του ότι αποτελεί την πλέον φιλική περιβαλλοντικά μέθοδο, δημιουργεί έσοδα τα οποία θα συμβάλλουν στην μείωση των τελών που καταβάλλονται από τους πολίτες.
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Κοτρωνιάς
Δήμαρχος Λαμιέων

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη