Ε.Ε.: Παρά τις καιρικές συνθήκες η παραγωγή σιτηρών αναμένεται υψηλότερη από πέρυσι

Πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2012, καθώς και πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, αναμένεται η φετινή παραγωγή σιτηρών στην Ε.Ε. των 27 κρατών μελών, παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε αρκετές περιοχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η Ε. Επιτροπή, το τρέχον γεωργικό έτος μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα παρατεταμένο χειμώνα για τη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη και έντονες βροχοπτώσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ωστόσο, η επίδραση των κακών καιρικών συνθηκών στις καλλιέργειες ορισμένων περιοχών της ΕΕ έχει αντισταθμιστεί από καλλιέργειες άλλων περιοχών. Για παράδειγμα, η Ιβηρική Χερσόνησος αναμένει μια εξαιρετική σεζόν.

Η πρόβλεψη αυτή, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Ιουλίου, βασίζεται σε αναλύσεις επιστημόνων της και συγκεκριμένα του Κοινού Κέντρο Ερευνών, πάνω σε ένα σύστημα που ανέπτυξαν σχετικά με τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Σύμφωνα με τα καιρικά στοιχεία που καταγράφηκαν, μετά από έναν μέσο χειμώνα, η άνοιξη (Μάρτιος - Μάιος) ήταν πιο παγερή από το σύνηθες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, οδηγώντας σε παρατεταμένη περίοδο χειμώνα. Στην πραγματικότητα, ο Μάρτιος ήταν ένας από τους ψυχρότερους μήνες στα χρονικά. Κατά συνέπεια, παρατηρήθηκε σημαντική καθυστέρηση στο ξεκίνημα της ανοιξιάτικης σεζόν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με εξαίρεση τις περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, όπου καταγράφηκαν συνθήκες θερμότερες από το μέσο όρο.

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης γνώρισε βαριές βροχοπτώσεις. Ήταν η πιο βροχερή άνοιξη που έχει καταγραφεί στη βόρεια Ιταλία, τη νότια Γαλλία και την Ισπανία. Οι συνθήκες στην Ισπανία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές, οδηγώντας σε υψηλές προσδοκίες απόδοσης. Από τα μέσα Απριλίου και μετά, ο ήπιος καιρός προκάλεσε μια ώθηση της βλάστησης στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης η οποία αντιστάθμισε την προηγούμενη καθυστέρηση και οδήγησε σε θετικές προοπτικές απόδοσης. Προς τα τέλη Μαΐου / αρχές Ιουνίου, μια εξαιρετικά υγρή περίοδος πάνω από την κεντρική Ευρώπη, οδήγησε σε υπερβολικά κορεσμένα εδάφη και πλημμύρες, κυρίως στη Γερμανία, στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και, σε μικρότερο βαθμό, στην Πολωνία.

Αντίθετα, η άνοιξη έφερε έλλειψη βροχής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη βόρεια Γαλλία, στην Μπενελούξ, στην Σκανδιναβική Χερσόνησο, στην περιοχή των Βαλκανίων, και στις γύρω περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ο κύκλος των καλλιεργειών είχε επίσης προχωρήσει λόγω του ότι καιρός ήταν ζεστός.

Οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχουν εκτιμήσεις για την απόδοση των κύριων καλλιεργειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσδιορίζουν τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από τις συνθήκες στρες.

Οι προβλέψεις απόδοσης για τα σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, άλλα δημητριακά) είναι 5,2 τόνοι ανά εκτάριο σε όλη την ΕΕ, σαφώς πάνω από τις αποδόσεις του προηγούμενο έτους (κατά 5 % περισσότερο) και πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας Η συνολική έκταση που χρησιμοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα σιτηρά το 2013 είναι ελαφρώς υψηλότερη (+1,3%) σε σχέση με το 2012.

Για μεμονωμένες καλλιέργειες σε όλη την ΕΕ-27 σε σχέση με πέρυσι (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία), οι προβλέψεις δείχνουν τις τάσεις των αποδόσεων ως εξής:

Σιτηρά:
-μαλακό σιτάρι: 5,5 t / ha (+2,1%)
-σκληρός σίτος: 3,3 t / ha (+6,4%)
-κριθάρι: 4,7 t / ha (+6,3%)
-αραβόσιτος σε κόκκους: 7,1 t / ha (+16,3%)

Ελαιούχοι σπόροι και κόνδυλοι:
-σπόροι ελαιοκράμβης: 3,0 t / ha (-4,1%)
-ηλιέλαιο: 1,9 t / ha (+14,0%)
-πατάτα: 30,1 t / ha (+1%)
-ζαχαρότευτλα: 65,65 t / ha (+0,2%)

Το σύνολο των αποδόσεων του μαλακού σίτου προβλέπεται να είναι πάνω από τις περσινές αποδόσεις. Οι προβλέψεις για τη Γαλλία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, παρουσιάζουν χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα απόδοσης προβλέπονται στην Ισπανία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία.

Το κριθάρι σε επίπεδο Ε.Ε. ωθείται πάνω από τις τιμές του περασμένου έτους από την εξαιρετικές προοπτικές για την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Ισπανία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της παραγωγής ανοιξιάτικου κριθαριού. Συγκεκριμένα αναμένεται να έχει απόδοση 40% πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας και βιώνει μια εξαιρετική σεζόν με ρεκόρ υψηλών αποδόσεων.

Ο αραβόσιτος σε κόκκους προβλέπεται να έχει απόδοση σαφώς πάνω από αυτή του προηγούμενου έτους, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι μια πρόβλεψη σε ένα πρώιμο στάδιο της σεζόν για τον αραβόσιτο. Οι υγρές συνθήκες έχουν καθυστερήσει ή να παρεμποδίσει την σπορά δύο περιοχών καλλιέργειας αραβοσίτου: την Aquitaine (Γαλλία) και την Λομβαρδία (Ιταλία).

Περισσότερα στην πηγή:

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη