Η Μαριέττα Γιαννάκου εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική


Στρασβούργο, 02 Ιουλίου 2013

Μαριέττα Γιαννάκου
Εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική σε έναν κόσμο πολιτισμικών και θρησκευτικών διαφορών

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου ορίστηκε εισηγήτρια της Έκθεσης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σχετικά με "την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική σε έναν κόσμο πολιτισμικών και θρησκευτικών διαφορών".

Η απόφαση για την σύνταξη της εν λόγω έκθεσης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ  προήλθε κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, την οποία και υποστήριξε το σύνολο των πολιτικών ομάδων στο ΕΚ. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που έκθεση του ΕΚ επικεντρώνεται στο  ευαίσθητο αυτό πολιτικό θέμα και αναμένεται να προκαλέσει έντονες πολιτικές συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα η έκθεση θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, το ρόλο των  πολιτισμικών και θρησκευτικών διαφορών  σε όλο τον κόσμο  στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης και κατά πόσο θα πρέπει η ΕΕ να υιοθετήσει ad hoc πολιτικές και εργαλεία απέναντι σε χώρες με εντελώς διαφορετικό πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο. Σημείο αναφοράς στην έκθεση θα είναι η στάση της Ένωσης απέναντι στην επανεμφάνιση του Ισλάμ, ως μοντέλου διακυβέρνησης και οι σχέσεις της Ένωσης με  τα νέα ισλαμικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο.

Σε δηλώσεις της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου επεσήμανε τα εξής: "Είναι θετικό ότι ανοίγει επιτέλους ο διάλογος για αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα. Η Ευρώπη οφείλει να πάρει σαφή θέση για τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται το τελευταίο διάστημα και να ορίσει με σαφήνεια τις θέσεις της απέναντι στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται διεθνώς. Τί είδους σχέσεις συνάπτουμε  και υπό ποιούς όρους; Ποιά θα είναι η στάση μας απέναντι στην αναβίωση του Ισλάμ ως πολιτικού μοντέλου  διακυβέρνησης; Τί εκλαμβάνουμε ως  σεβασμό των πολιτισμικών παραδόσεων του κάθε λαού και τί ως κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν, καθώς καθορίζουν εν πολλοίς το ποιοί είμαστε και επί της ουσίας τί πρεσβεύουμε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στον κόσμο".

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!