Η Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας για τους καπνοκαλλιεργητές της Δυτικής Φθιώτιδας

Λαμία, 27/6/2013


Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας
ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΔΥΤ.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, παίρνοντας υπόψη πρόταση του συλλόγου καλλιεργητών καπνού της Δυτικής Φθιώτιδας, οφείλει να συνηγορήσει στην χορήγηση άδειας οικοτεχνικής καπνοκαλλιέργειας παραδοσιακών ποικιλιών ανατολικού τύπου σε καπνοχώρια της Δυτ. Φθιώτιδας.
Η καλλιέργεια και διάθεση λεπτοκομμένου καπνού παραδοσιακών ποικιλιών ανατολικού τύπου από φυσικά πρόσωπα-κατοίκους των ημιορεινών και ορεινών περιοχών – καπνοχωριά Δυτικής Φθιώτιδας, μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα σε οικογενειακές εκμεταλλεύσεις για να επιβιώσουν σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες σκληρής οικονομικής κρίσης, που συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα και αυξάνει την ανεργία και τη φτώχεια. 
Η οικοτεχνική αυτή μορφή παραγωγής μικρών ποιοτικών ποσοτήτων (1000 έως 2000 κιλά ανά καλλιεργητή), με βάση τη φυσική και βιολογική καλλιέργεια, θα κρατήσει ζωντανά τα χωριά της περιοχής, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας, θα ενισχύσει την πρωτογενή παραγωγή. 
Η επεξεργασία και τυποποίηση του δεν απαιτεί «επαγγελματικό εργαστήριο», αλλά χρήση των δικών τους χώρων από τους καλλιεργητές, κατόπιν ειδικής άδειας παρέκκλισης εργαστηρίου από το κράτος.
Μία τέτοια μορφή (οικοτεχνική –οικογενειακή) δεν μπορεί να επιβαρύνεται με τον ειδικό φόρο βιομηχανικού καπνού, αλλά ως αγροτικό προϊόν, επώνυμο με Προστασία Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) και μικρότερης φορολογίας που όπως προτείνει ο σύλλογος των μικροκαλλιεργητών να ανέρχεται περίπου στο 50%.
                             ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

                                        Χρονάς Τάσος.
                                        Γκικόπουλος Γιώργος.
                                        Ντούρου Σοφία (Ιωάννα)

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη