Φ. Κουβέλης: Ο Σαμαράς ήθελε εκλογές, αλλά έκανε πίσω μετά από πιέσεις από την Ευρώπη


Στην αντεπίθεση κατά της κυβέρνησης και ειδικά κατά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, πέρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είπε πως ο στόχος του κ. Σαμαρά ήταν να προκαλέσει εκλογές, αλλά εν τέλει έκανε πίσω έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από την Ευρώπη!
Στις δηλώσεις που έκανε στον ΑΝΤ1, ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ακόμη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος είχε συμφωνήσει να παραμείνει στην κυβέρνηση πριν ξεκινήσει η τελευταία σύσκεψη-θρίλερ μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, καθώς και ότι στόχος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν να σπρώξουν τη ΔΗΜΑΡ εκτός τρικομματικής, επειδή ήταν βάρος στους σχεδιασμούς τους.
Πιο αναλυτικά, στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι το θέμα της ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και πως το κόμμα του «έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να υπάρξει κοινός πολιτικός τόπος», αλλά το παρώθησαν «γιατί τους ήταν βάρος σε αυτά τα οποία αποφάσιζαν».
«Όταν ένας πρωθυπουργός αποφασίζει να προχωρήσει σε μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μόνος, σημαίνει ότι πήγαινε για εκλογές. Τις ήθελε τις εκλογές. Τον εμπόδισε η Ευρώπη», είπε ο κ. Κουβέλης και συνέχισε: «Όταν κάποιος δεν θέλει εκλογές γιατί σπρώχνει τα πράγματα προωθώντας μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς καν να στείλει το κείμενο στους υπουργούς που έχουν επιλέξει τα άλλα κόμματα. Αυτό αποτελεί επίδειξη πυγμής και στριμώγματος των άλλων δύο κομμάτων». Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη ότι «δεν ήταν το θέμα της ΕΡΤ ο λόγος. Υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί. Ποια χώρα είναι δυνατόν να βλέπει να υπάρχουν αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να μην εκτελούνται επί 15 μέρες».
Εκτίμησε ακόμη ότι στόχος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν να σπρώξουν τη ΔΗΜΑΡ εκτός τρικομματικής, επειδή ήταν βάρος στους σχεδιασμούς τους. «Η ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο πρωθυπουργός παρά το ότι γνώριζε την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ για το κλείσιμο της ΕΡΤ, προχώρησε στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς να μας ενημερώσει. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά. Απαράδεκτο να προχωρεί στην έκδοση χωρίς την υπογραφή των υπουργών». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ενημερώθηκαν από την τηλεόραση για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη στάση που κράτησε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Κουβέλης είπε: «Εάν ο κ. Βενιζέλος έλεγε ότι θα πράξω ό,τι πράξει η Δημοκρατική Αριστερά, πείτε μου που οφείλεται η μεταστροφή. Έχω βεβαιότητα πλέον ότι η συμφωνία είχε επέλθει από το μεσημέρι της Πέμπτης με τηλεφωνική επικοινωνία. Ο καθένας ας κρίνει τη μεταβολή της στάσης του».
Σχολιάζοντας τις διαφορετικές «φωνές» εντός του κόμματος για την αποχώρηση από την κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης παραδέχθηκε ότι στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής περίπου το 20% τάχθηκε κατά της απόσυρσης, αλλά «η μεγάλη πλειοψηφία συμφωνεί απόλυτα με αυτό το οποίο έγινε». «Δεν πήγα στη διαπραγμάτευση μόνο με τις απόψεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ αλλά με αποφάσεις συλλογικού οργάνου», υπογράμμισε.
Όπως αποκάλυψε, δεν μετάνιωσε στιγμή για την απόφασή του. Και είπε χαρακτηριστικά ότι «έχω απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό που πράξαμε ήταν εκείνο που αντιστοιχούσε στη δική μας πράξη ευθύνης απέναντι στην τρικομματική κυβέρνηση. Όταν στηρίξαμε την κυβέρνηση, το κάναμε για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα».
Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη ότι για τη ΔΗΜΑΡ θα ήταν πολύ εύκολο να μείνει στην βολική θέση της αντιπολίτευσης, αλλά δεν το έπραξε για να μην καταρρεύσει η χώρα. «Είπαμε ότι πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση διότι διαφορετικά θα πηγαίναμε σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Η Ελλάδα θα είχε επιστρέψει στο παρελθόν και θα είχε βγει από το ευρώ», τόνισε. Και εξήγησε τους λόγους που έφυγαν.
«Η αποχώρησή μας ήταν πράξη ευθύνης. Είχαμε μιλήσει για συγκεκριμένα θέματα που θέλαμε να περιφρουρήσουμε όπως οι εργασιακές σχέσεις». Από εδώ και πέρα, όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ θα είναι η υπεύθυνη κοινοβουλευτική δύναμη και θα στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα ψηφίσει «τη διάταξη, αν έρθει, για τις ομαδικές απολύσεις».
Ο κ. Κουβέλης μάλιστα ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της ΔΗΜΑΡ μέσα στην κυβέρνηση, εκείνοι, έβαλαν στην άκρη κάποιες θέσεις τους, λέγοντας πως «απορροφούσαμε πάρα πολλά από εκείνα που μας έβρισκαν αντίθετους. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια, αναζητούσαμε τον κοινό πολιτικό τόπο», είπε. Και τόνισε ότι «κάναμε ότι ήταν δυνατό για να μην κινδυνεύει η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη παρά τα μεγάλα βάρη».
Αναφέρθηκε όμως και στις διαφοροποιήσεις τους σε θέματα της ιθαγένειας και του αντιρατσιστικού νόμου, λέγοντας πως «ήταν διεθνής υποχρέωση της χώρας. Το Μαξίμου πίεζε και έλεγε γιατί καθυστερεί ο αντιρατσιστικός νόμος. Το Μαξίμου πίεζε και έλεγε ότι οι διατάξεις ήταν μαλακές. Κάποια στιγμή προέκυψε η μεγάλη αντίθεση. Όταν δηλαδή το Μαξίμου είπε ότι δεν χρειάζεται αντιρατσιστικό νόμο», πρόσθεσε.
Ο Φ. Κουβέλης μάλιστα αναφέρθηκε και στην έλευση της τρόικας λέγοντας ότι χρειάζεται ισχυρή διαπραγμάτευση. «Δεν είδα τους εκπροσώπους της τρόικας, επειδή δεν είναι τίποτα άλλο από διεκπεραιωτές», ανέφερε. Τόνισε πάντως ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τόπο πρέπει να γίνουν. «Μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, όχι απορρυθμίσεις», ξεκαθάρισε.
Επίσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο υπαλλήλων στο δημόσιο και διερωτήθηκε τι άλλο θέλουν και γιατί πρέπει να γίνουν άλλες απολύσεις. Πρόσθεσε ότι δεν συμφωνεί με τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και ούτε με τις ομαδικές απολύσεις και ανέφερε ότι το σημαντικό για εκείνον ήταν να μην οδηγηθεί η χώρα σε πολιτική αστάθεια. «Δεν έφυγα νωρίτερα από την κυβέρνηση γιατί εξαντλούσα κάθε περιθώριο», είπε.

Πηγή: www.eklogika.gr

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!