Όλο και περισσότερα είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Η γη μας διαθέτει 1,7 εκατομμύρια είδη, ενώ 20.000 ανακαλύπτονται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την... τελευταία αναφορά -τη λεγόμενη «κόκκινη λίστα»- της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), όμως, τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρα: 20.000 είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση, 715 περισσότερα από την περσινή χρονιά.

Αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα αμφίβια, καθώς το 41% από αυτά απειλείται από διάφορους παράγοντες, ενώ ακολουθούν τα είδη του γλυκού νερού, όπως οι γαρίδες (σε ποσοστό κινδύνου 28%).

«Η γενική εικόνα (της ανανεωμένης κόκκινης λίστας) μας κρούει τον κώδωνα», επισημαίνει ο Jane Smart, γενικός διευθυντής του IUCN, καταλήγοντας: «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση στο έπακρο, ώστε να κάνουμε τις προσπάθειες διάσωσης στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές- αν θέλουμε στα σοβαρά να σταματήσουμε την κρίση εξαφάνισης των ειδών ζωής του πλανήτη μας»...
tro-ma-ktiko

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη