Η Εορτή της Αγίας Κυριακής στο Δομοκό

Στις 7 Ιουλίου, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός στο Δομοκό. Το Σάββατο 6 Ιουλίου, την παραμονή της Εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος από τον Πατέρα Γεώργιο Βούλγαρη, εφημέριο του Ναού. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Αγίας στην κωμόπολη προς ευλογία των κατοίκων.
Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας. Ο περικαλλής Ιερός Ναός της Αγίας Κυριακής στο Δομοκό, άρχισε να κτίζεται το 1987, μετά από σχετική άδεια του μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος Δαμασκηνού.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1990, όταν και λειτούργησε ο ναός για πρώτη φορά.
Η Αγία Κυριακή γεννήθηκε τον 3ο αιώνα από γονείς χριστιανούς. Στην πόλη του Δομοκού η δεύτερη Ενορία τιμάται εις το όνομα της Αγίας Κυριακής. Στους φετινούς εορτασμούς ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια έδωσε η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ο οποίος την Κυριακή 7 Ιουλίου ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και ωμίλησε στον κατάμεστο από κόσμο Ιερό Ναό. Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο ερμηνεύοντας την θεολογική έννοια του «ευθέως» της Ευαγγελικής περικοπής. Επίσης αναφέρθηκε στο βίο της αγίας Κυριακής, η οποία καθίσταται πρότυπο ζωής για τους Χριστιανούς και ετόνισε ότι αξίζει κάθε θυσία προκειμένου να αποκτήσουμε την αιώνιο ζωή.
 Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ευχήθηκε σε όλους να έχουν ακοίμητες τις πρεσβείες της Αγίας Κυριακής, οι γυναίκες να την έχουν παράδειγμα μιμήσεως και οι άνδρες παράδειγμα πίστεως, διότι με την πίστη της κέρδισε την αθανασία και με την θυσία της εστερέωσε την Εκκλησία. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία έψαλαν δύο Βυζαντινές χορωδίες, του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Δομοκού υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Φιλοκτήμονος Παπαδημητρίου και του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Καρβούνη. Παρέστησαν δε ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, οι τ. Δήμαρχοι Δομοκού κ. Δημήτριος Τσόγκας και Θεσσαλιώτιδος κ. Δημήτριος Τσιαχρήστας, εκπρόσωποι του Δήμου, της Αστυνομίας και άλλων φορέων του τόπου και πλήθος πιστών από τον Δομοκό και τις γύρω περιοχές.
 Η Κυριακή φυλακίζεται και βασανίζεται ανηλεώς, έχοντας όμως ακλόνητη την πίστη της, αφήνοντας την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 21 χρονών.
Περισσότερα για το Ναό και την ιστορία της Βόρειας Φθιώτιδας στο βιβλίο του Δημήτρη Καρέλη «Η γη που γεννήθηκε ο Έλληνας» (Δείτε ΕΔΩ).




 












Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη