Κίνηση «καλής θέλησης» ή αρχή παραποίησης της ιστορίας;;;

Κίνηση «καλής θέλησης» ή αρχή παραποίησης της ιστορίας;;;

Στις αρχές του Ιούνη 2013, πριν ένα μήνα περίπου, διαβάσαμε μια «περίεργη» είδηση η οποία πέρασε μάλλον στα «ψιλά» των ΜΜΕ. Επιστέφονται λέει στην Ελλάδα νεολιθικά ευρήματα, 72 χρόνια μετά τον εκπατρισμό τους από τους ναζί, με πρωτοβουλία μάλιστα του γερμανικού Pfahbaumuseum Unteruhldingen (λιμναίο υπαίθριο μουσείο, από την εποχή του Λίθου και του Χαλκού, στη λίμνη της Κωνσταντίας, πλάι στους προϊστορικούς πασσαλόπηκτους οικισμούς) και του διευθυντή του Γκούντερ Σέμπελ.
 Το σημαντικό είναι πως τα ευρήματα ήρθαν στο φως στο πλαίσιο ανασκαφής γερμανών αρχαιολόγων, κατά την περίοδο της κατοχής, σε ένα νεολιθικό οικισμό της Θεσσαλίας, στη Μαγούλα Βισβίκη.  Οι εθνικοσοσιαλιστές, σε αναζήτηση προγονικού κλέους, ανέσκαψαν τότε τους γηλόφους της Θεσσαλίας προς άγραν τεκμηρίων για την αρχαία εγκατάσταση γερμανικών φύλων στην περιοχή, με απώτερο στόχο να αποδείξουν τη φυλετική και πολιτισμική τους ανωτερότητα, καθώς και τη νομιμότητα της κατοχής των ελληνικών εδαφών. Τις γερμανικές ανασκαφές επέβλεπε ο αρχαιολόγος Χανς Ράιναρτ, υπό το πρόσταγμα στρατιωτικού επιτελείου με επικεφαλής τον ιδεολόγο του ναζισμού Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ.
Στην περιοχή της κεντρικής Ελλάδας αναφέρονται δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, όπως η «ανασκαφή» της αρχαίας Μελιταίας στη Βόρεια Φθιώτιδα, επίσης την περίοδο της κατοχής, απ’ όπου «φυγαδεύτηκαν» τουλάχιστον πέντε μεγάλα φορτηγά με ευρήματα, σίγουρα όχι της προαναφερόμενης και μόνον, περιόδου!
Πάντως όλες οι ανασκαφές έγιναν με την έγκριση του Κ. Λογοθετόπουλου, δοτού υπουργού Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας της κατοχικής κυβέρνησης Τσολάκογλου, για κατ’ επίφαση νομιμότητα!!!
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως προκύπτει από το «κλείσιμο» της συνέντευξης του διευθυντή του Pfahlbaumuseum στην DW: «Θα ήθελα να τελειώσω τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά θα ήθελα επίσης να τη δει κανείς ίσως σαν μια αρχή για έναν τρόπο αμοιβαίας συμπεριφοράς στο μέλλον. Ώστε να μπορεί να πει απλά ότι είναι ανοησία να σκεφτόμαστε με εθνικιστικούς και ιδεολογικούς όρους. Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με μία κοινή ευρωπαϊκή προϊστορία. Τα σημερινά όρια δεν υπήρχαν σε καμία περίπτωση στην εποχή του λίθου. Αυτό το γνωρίζουμε σήμερα», τονίζει ο Γκούντερ Σέμπελ!!!
Δηλαδή τι μας λέει ο ποιητής;;; Ότι πρέπει να ξεχνούμε σιγά-σιγά ΚΑΙ την ιστορία μας; Να ξεχάσουμε ότι οι, όχι και τόσο μακρινοί, πρόγονοί του, εκτός όλων των άλλων, κατέσκαψαν την πολύπαθη χώρα μας για να βρουν γερμανικά ίχνη;
Τι πονά περισσότερο, ότι δεν βρέθηκαν αυτά τα ίχνη, ή ότι αυτά που βρέθηκαν ήταν μόνο Ελληνικά;;; 
Δεν μας κάνετε χάρη λοιπόν κ. Σέμπελ, κλοπιμαία επιστρέφετε!!!

Γράφει ο «Ιστορικός του Μέλλοντος»

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη