Βασικά Σημεία της Ομιλίας του Βουλευτή Νίκου Σταυρογιάννη στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Νέας ΜΕΡΑς


Βασικά Σημεία της Ομιλίας του Βουλευτή Νίκου Σταυρογιάννη στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Νέας ΜΕΡΑς:



O Βουλευτής της Νέας ΜΕΡΑς Νίκος Σταυρογιάννης κατά την ομιλία του στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Νέας ΜΕΡΑς τόνισε την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με έμφαση στους  βασικούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, δηλαδή στη γεωργία, στη κτηνοτροφία και στη μεταποιητική βιομηχανία.

Βασικά σημεία της ομιλίας του ήταν:



·         Η χώρα μας ήδη έχει χάσει πολλά. Κινδυνεύει όμως αν συνεχιστεί αυτή η άβουλη εφαρμογή του προγράμματος αποδόμησης της χώρας να χάσει τα πάντα.

·         Χρειάζεται άμεσα ρευστότητα για την οικονομία της, περικοπή του δημόσιου χρέους και εξωτερική αναπτυξιακή βοήθεια για να ορθοποδήσει. Έχει  επίσης ανάγκη από δικό της εθνικό σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση των βασικών τομέων της πρωτογενούς της παραγωγής, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της μεταποιητικής βιομηχανίας. Έχει ανάγκη επίσης από εθνικό σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση σε νέα βάση ορισμένων τομέων βιομηχανικής παραγωγής της νέας τεχνολογίας, της αμυντικής βιομηχανίας και του διεθνούς εμπορίου

·         Με αυτή τη λογική, των μνηνονιολάγνων δηλαδή,  η ανάπτυξη θα έρθει πρωτίστως και κυρίως από ξένες επενδύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος παραγωγής και κυρίως το εργασιακό κόστος  θα είναι διεθνώς «ανταγωνιστικό». Αυτό είναι το σχέδιο, το  πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης, που μας επιβάλλουν οι δανειστές μας, και υποβιβάζει το επίπεδο ζωής και εργασίας των Ελλήνων.


Το προτεινόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα θα αφορά δύο κύριους άξονες με σαφείς οικονομικούς στόχους που επιγραμματικά αναφέρονται παρακάτω:



·         την ζεύξη της γεωργίας και της ενέργειας με την προώθηση της παραγωγής Ελληνικών (βιο-) καυσίμων από ενεργειακές καλλιέργειες για



ü        τη μείωση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

ü        την αύξηση του ΑΕΠ και του ρυθμού αύξησης του

ü        τη σχετική απεξάρτηση από τα ορυκτά εισαγόμενα καύσιμα

ü        την προστασία του περιβάλλοντος

·           την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής γεωργίας με την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και τη μείωση του κόστους παραγωγής, με δύο σαφείς ορίζοντες:



ü        την επιστροφή της αυτάρκειας τροφής, και



ü        την εξωστρέφεια με αύξηση των εξαγωγών ποιοτικών προϊόντων ΠΟΠ και ΓΟΠ μεγάλης προστιθέμενης αξίας και την αλλαγή πρόσημου στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων.





1. Παραγωγή ελληνικών βιοκαυσίμων από νέες ενεργειακές καλλιέργειες

·           Το πρόγραμμα προβλέπει την παραγωγή 10 εκατ. t βιομάζας από ενεργειακές καλλιέργειες χαμηλών εισροών για την παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων που θα αντικαταστήσουν περί τους 5 εκ. t πετρελαίου συνολικής αξίας περί τα 3 δις € ή περί το 25% των καθαρών εισαγωγών πετρελαίου.

·           Το κίνητρο καλλιέργειας των εναλλακτικών καλλιεργειών είναι ισχυρό λόγω:

ü        του μεγαλύτερου κέρδους παραγωγού

ü        του μηδενικού κόστους επένδυσης μετά το πρώτο έτος εγκατάστασης

ü        της δυνατότητας παράλληλης απασχόλησης

ü        της βελτίωσης της γονιμότητας του εδάφους

ü        της βελτίωσης της βιοποικιλότητας και της ποιότητας ζωής

·           της ιδίας χρήσης του βιο-καυσίμου σε υπο-δεκαπλάσια της τρέχουσας τιμής.

Η υπολογιζόμενη συνολική προστιθέμενη αξία καθ’ όλη την αλυσίδα παραγωγής μέχρι τη λιανική διάθεση υπολογίζεται περί τα 2,4 δις €., και περί τις 1.000-1.500 νέες επιχειρήσεις μεταποίησης και με 30.000 νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της μεταποίησης, της μεταφοράς και του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

·           Στην περίπτωση χρήσης της συνολικής ποσότητας των παραγόμενων βιοκαυσίμων θα εξοικονομούνταν περί τα 4 δις € με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 8 δις €.

Η χρήση φθηνού βιοκαυσίμου θα βοηθήσει στην στοχευόμενη επέκταση της εγχώριας καλλιέργειας υπό κάλυψη κατά 40.000 στρ την επόμενη δεκαετία, με συνολικό Γεωργικό ΑΕΠ περί τα 800 εκ. €, και περί τις 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Η συνολική προστιθέμενη αξία των 1,2 δις € προβλέπεται να τριπλασιαστεί κατά την αλυσίδα μεταποίησης, μεταφοράς και εμπορίας σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα (ΕΣΥΕ, 2011) και να φθάσει τα 3,6 δις €.

·           Υπολογίζεται ότι η με συνολική παραγωγή-στόχο βιοκαυσίμου 5 εκ. Τόνων Ισοδύναμου Πετρελαίου θα επιτευχθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 10 δις €/έτος κατ’ ελάχιστον, με σύγχρονη μείωση του εμπορικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 4,5 δις € λόγω της μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου κατά 3 δις € και της αύξησης εξαγωγών θερμοκηπιακών γεωργικών προϊόντων κατά 1,5 δις €.

·           Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω της ανάπτυξης των κλάδων κατασκευής, επισκευής και εμπορίου εξοπλισμού των μονάδων παραγωγής βιοκαυσίμου, ενώ

·           Προφανώς θα προκύψουν και τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση πράσινης ενέργειας σε σχέση με το αποτύπωμα άνθρακα, την εδαφική διάβρωση, τη νιτρορύπανση, την εξοικονόμηση νερού άρδευσης, κλπ.
 Αύξηση ανταγωνιστικότητας

·           Σε προϊόντα φυτικής παραγωγής, η χώρα είναι ελλειμματική με συνολική αξία εισαγωγών που ξεπερνούν τα 2 δις €. Η αλλαγή πρόσημου του εμπορικού ισοζυγίου θα επιτευχθεί την πρώτη πενταετία με την αυτάρκεια μέσα από το εθνικό σχέδιο για τη γεωργία αποκαθιστώντας την παραγωγή παραδοσιακών αγαθών με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας κυρίως στη βάση:



ü        ορθολογικής αξιολόγησης γαιών

ü        επιθετικού μάρκετινγκ και εφαρμογής ΠΟΠ

ü        αυστηρούς ελέγχους παράνομης ελληνοποίησης προϊόντων

ü        ουσιαστικής ενίσχυσης του συνεργατισμού

ü        ουσιαστικής επιστροφής των γεωργικών εφαρμογών

ü        θέσπισης και λειτουργίας δημοπρατηρίων

ü        επιστροφής της νομοθεσίας περί αισχροκέρδειας

·           Σε προϊόντα ζωικής παραγωγής όπως κρέας (βόειο, χοιρινό, πουλερικά) και γαλακτοκομικά προϊόντα η χώρα είναι ελλειμματική με συνολικό έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου 3 δις €. Η χώρα θα ανακτήσει την μερική αυτάρκειά της στα προϊόντα αυτά με μείωση των εισαγωγών κατά 1,5 € την πρώτη πενταετία. Αυτό θα γίνει εφικτό με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας ζωικής παραγωγής η οποία θα επιτευχθεί:

§           με την αύξηση της παραγωγής φθηνής κτηνοτροφής με στοχευμένες δράσεις



§           με επιθετικό μάρκετινγκ και ενεργοποίησης του συστήματος ΠΟΠ και ΓΟΠ



§           με αυστηρούς ελέγχους παράνομης ελληνοποίησης ζωικών προϊόντων

§           με ουσιαστική ενίσχυση του συνεργατισμού

§           με ουσιαστική επιστροφή των γεωργικών εφαρμογών

§           με επιστροφή της νομοθεσίας περί αισχροκέρδειας.



·           Αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου κατά 8 δις € σε βάθος δεκαετίας (2,5 δις € την πρώτη πενταετία) με



§           35% περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών οπωρολαχανικών και λοιπών προϊόντων (1δις €)

§           επεξεργασία, τυποποίηση και εξαγωγή ελαιολάδου με αύξηση της Προστιθέμενης Αξίας κατά 1 δις €

§           επεξεργασία, τυποποίηση και εξαγωγή άλλων προϊόντων με αύξηση της Προστιθέμενης Αξίας κατά 1 δις €

§           αύξηση της καλλιέργειας υπό κάλυψη κατά 40.000 στρ με παραγωγή (1,6 δις €), επεξεργασία, τυποποίηση και εξαγωγή προϊόντων μεγάλης Προστιθέμενης Αξίας που θα επιφέρει αύξηση του Γεωργικού ΑΕΠ κατά 5 δις €.

Με βάση τα παραπάνω θα αυξηθεί το εμπορικό ισοζύγιο κατά 6 δις € την πρώτη πενταετία που θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 10 δις.

 

Έτσι με το αναπτυξιακό πρόγραμμα η προϋπολογιζόμενη συνολική αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να φθάσει σταδιακά τα 20 δις € μέσα στην πρώτη πενταετία εφαρμογής του προγράμματος.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη