Διαλέγουμε τα υγιή φυτά και τα σημαδεύουμε χαράζοντας ελαφρά ένα Χ με μαχαίρι τον 2ο ή 3ο καρπό. Φροντίζουμε να κόβουμε τους επόμενους καρπούς όταν είναι μικροί.
Όταν ο καρπός γίνει κίτρινος και σκληρός και σταματήσει να μεγαλώνει, τον αφήνουμε άλλες δέκα ημέρες πάνω στο φυτό και μετά τον κόβουμε, κατά μήκος και χαράζουμε προσεκτικά για να μην τραυματιστούν οι σπόροι.
Κάτω από μια βρύση πιέζουμε τους σπόρους με τα δάκτυλά μας για να ξεκολλήσουν από τη σάρκα και να πέσουν στο σουρωτήρι. Τους πλένουμε καλά τους στραγγίζουμε και τους απλώνουμε σε λαδόκολλα.
Προσοχή: Για τις μεγάλες κολοκύθες δεν ισχύουν τα παραπάνω.
Τις αφήνουμε να ωριμάσουν όλες πάνω στο φυτό και όταν τις κόψουμε για το φαγητό τότε μπορούμε να κρατήσουμε το σπόρο.
Καρπούζι, πεπόνι
Όταν το πεπόνι ωριμάσει αποκολλάται εύκολα από τον καρπό. Το καρπούζι είναι ώριμο όταν ξεραθεί το φύλλο και ο έλικας του. Αφαιρούμε τους σπόρους, τους πλένουμε καλά τους στραγγίζουμε και τους απλώνουμε σε λαδόκολλα.
Πιπεριά
συλλογή σπόρων συντήρηση αποθήκευση ομαδα Πελίτι σπόροι ελευθερίας
Με την πιπεριά κάνουμε ό,τι και με το κολοκύθι και το αγγούρι στην αρχή. Στη συνέχεια αφήνουμε τους καρπούς να ωριμάσουν και να ζαρώσουν. Ανοίγουμε τους καρπούς και ξεχωρίζουμε τους σπόρους με τα δάκτυλα. Τους αφήνουμε σε λαδόκολλα για να στεγνώσουν.
Tips. Για να πιάσουμε τους σπόρους της καυτερής πιπεριάς φοράμε πάντα γάντια.
Φασόλι, αρακάς, κουκί
Διαλέγουμε τα πιο εύρωστα φυτά και αφήνουμε τον 2ο ή 3ο καρπό αμάζευτο σε κάθε φυτό.
Αφήνουμε το φυτό να ξεραθεί εντελώς. Παίρνουμε τους ξερούς καρπούς και αφαιρούμε το σπόρο τους.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο MadeinCreta
Όταν ο καρπός γίνει κίτρινος και σκληρός και σταματήσει να μεγαλώνει, τον αφήνουμε άλλες δέκα ημέρες πάνω στο φυτό και μετά τον κόβουμε, κατά μήκος και χαράζουμε προσεκτικά για να μην τραυματιστούν οι σπόροι.
Κάτω από μια βρύση πιέζουμε τους σπόρους με τα δάκτυλά μας για να ξεκολλήσουν από τη σάρκα και να πέσουν στο σουρωτήρι. Τους πλένουμε καλά τους στραγγίζουμε και τους απλώνουμε σε λαδόκολλα.
Προσοχή: Για τις μεγάλες κολοκύθες δεν ισχύουν τα παραπάνω.
Τις αφήνουμε να ωριμάσουν όλες πάνω στο φυτό και όταν τις κόψουμε για το φαγητό τότε μπορούμε να κρατήσουμε το σπόρο.
Καρπούζι, πεπόνι
Όταν το πεπόνι ωριμάσει αποκολλάται εύκολα από τον καρπό. Το καρπούζι είναι ώριμο όταν ξεραθεί το φύλλο και ο έλικας του. Αφαιρούμε τους σπόρους, τους πλένουμε καλά τους στραγγίζουμε και τους απλώνουμε σε λαδόκολλα.
Πιπεριά
συλλογή σπόρων συντήρηση αποθήκευση ομαδα Πελίτι σπόροι ελευθερίας
Με την πιπεριά κάνουμε ό,τι και με το κολοκύθι και το αγγούρι στην αρχή. Στη συνέχεια αφήνουμε τους καρπούς να ωριμάσουν και να ζαρώσουν. Ανοίγουμε τους καρπούς και ξεχωρίζουμε τους σπόρους με τα δάκτυλα. Τους αφήνουμε σε λαδόκολλα για να στεγνώσουν.
Tips. Για να πιάσουμε τους σπόρους της καυτερής πιπεριάς φοράμε πάντα γάντια.
Φασόλι, αρακάς, κουκί
Διαλέγουμε τα πιο εύρωστα φυτά και αφήνουμε τον 2ο ή 3ο καρπό αμάζευτο σε κάθε φυτό.
Αφήνουμε το φυτό να ξεραθεί εντελώς. Παίρνουμε τους ξερούς καρπούς και αφαιρούμε το σπόρο τους.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο MadeinCreta