Κόντρα στη ΝΔ για τις δηλώσεις Λαζαρίδη περί αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ

Διαστάσεις παίρνει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας το θέμα με τις δηλώσεις που έκανε ο βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλος του Πρωθυπουργού Χρυσ. Λαζαρίδης σχετικά με το ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά η διένεξη δεν αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην διαμάχη για την επικράτηση από τη μια, της δεξιόστροφης προς τα άκρα  πολιτικής  που εκφράζουν ο κ. Λαζαρίδης, οι προερχόμενοι από τον ΛΑΟΣ βουλευτές και όχι μόνο και από την άλλη, η φιλελεύθερη κεντροδεξιά με κορυφαία στελέχη. Το εσωκομματικό πρόβλημα, πάντως, δεν αφήνει αδιάφορο και το ΠΑΣΟΚ καθώς ο κ. Βενιζέλος ως κυβερνητικός εταίρος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του με την light εκδοχή των δύο άκρων και ήδη βουλευτές όπως ο κ. Καρύδης δηλώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει «εξίσωση»...
Αναλυτικότερα:
Ο κ. Λαζαρίδης, σε δηλώσεις του έχει υποστηρίξει τη θεωρία των δύο άκρων, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργεί την ένταση και υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι «εκτός συνταγματικού τόξου» όσο «επιμένει να μην καταδικάζει γεγονότα κατάλυσης της νομιμότητας και του Συντάγματος, όπως π.χ. στις Σκουριές». Οι απόψεις του δε έχουν ιδιαίτερο βάρος καθώς αποτελεί και ένας από τους πλέον στενούς του συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευ. Αντώναρο ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «ανιστόρητο» και «πολιτικά ανόητο» όποιον ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό κόμμα. Ακολούθησε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία με δηλώσεις της στο Σκάι εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν είναι δυνατό ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να χαρακτηρίζεται άκρο.
Παράλληλα, τόσο ο Νικήτας Κακλαμάνης όσο και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Π. Παυλόπουλος επέκριναν τη θέση του κ. Λαζαρίδη και ζήτησαν να υπάρχει «σεβασμός στον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Διαφωνία εξέφρασε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι δεν συμφωνεί με την προσέγγιση των δύο άκρων και πρόσθεσε ότι «η Χρυσή Αυγή είναι ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που προσομοιάζει με εγκληματική οργάνωση και δεν εξισώνεται με κανένα άλλο κόμμα». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η πολιτική βία μπορεί να εκπορεύεται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους», ωστόσο «δεν εξισώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή». Ο υπουργός είπε ακόμη ότι «στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παράσχει πολιτική κάλυψη σε δυνάμεις που κατέφευγαν σε πράξεις βίας. Σίγουρα από τότε έχει επέλθει πρόοδος» και υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να ενθαρρύνουν πράξεις βίας και ότι τώρα είναι ευκαιρία ο πολιτικός κόσμος να βρει έναν κοινό τόπο συνεννόησης.
Ερωτηθείς ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος , εάν θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «εκτός συνταγματικού τόξου», απάντησε «Όχι» ενώ προηγουμένως σημείωσε ότι η γενιά του «έχει υποχρέωση να σταθεί όρθια και να μην επιτρέψει σε τίποτα να απειλήσει τη Δημοκρατία, την εθνική ενότητα και την κοινωνική μας συνοχή».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Καρύδης ήταν ο πρώτος που αντέδρασε από το συγκυβερνόν κόμμα. Όπως έγραψε στο twitter «Δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση το διχαστικό λόγο που εκπέμπουν πολιτικά στελέχη, όπως ο κ. Λαζαρίδης. Είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντός συνταγματικού τόξου!».

Η «άλλη πλευρά»
Βέβαια, υπάρχουν και οι υποστηρικτές του κ. Λαζαρίδη. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega: «Υπάρχουν παραστρατιωτικές ομάδες και στην άκρα Αριστερά. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων επειδή προέρχεται από την Αριστερά δεν στιγμάτιζαν τη βία που ασκεί η άκρα Αριστερά. Πρέπει να τελειώνουμε με τη βία και της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους χαϊδεύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει εμπράκτως ότι καταδικάζει τη βία. Αυτό είπε ο Χρ.Λαζαρίδης και καλά έκανε και το είπε», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου επισήμανε με δηλώσεις του στο Star ότι αυτό που είπε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι πως «θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ στο συνταγματικό τόξο» και έθεσε ορισμένα ερωτήματα τα οποία απαιτούν απαντήσεις σχετικά με τις δηλώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ περί «γουναράδικων» και «τα συνθήματα του τύπου ‘ή εμείς ή αυτοί’ που είναι διχαστικά». Άσκησε, μάλιστα, κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως επισήμανε, στο χθεσινό «ενωτικό μήνυμα του πρωθυπουργού απάντησε με διχαστικό λόγο».
«Δεν υιοθετώ τη θεωρία του συνταγματικού τόξου», υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας το ερώτημα εάν και κόμματα όπως το ΚΚΕ ανήκουν τελικώς σ' αυτό. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του ενθαρρύνει πράξεις πολιτικής βίας. «Τι σημαίνει 'θα ανατρέψουμε την κυβέρνηση' και καλούμε τους μαθητές να αναλάβουν πρωτοβουλίες; Καλούνται οι μαθητές να δημιουργήσουν αναταραχή στα σχολεία, να κάνουν καταλήψεις που είναι παράνομη πράξη και καλούνται να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία για να επιτύχουν κοινωνική αναταραχή και να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Η ρητορική αυτή είναι εμπρηστική», δήλωσε.
Τι λέει το Μαξίμου
Την ίδια ώρα, συνεργάτες του κ. Σαμαρά στο Μαξίμου, παραπέμπουν στις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα. Ωστόσο, σημειώνουν ότι «τα δύο άκρα του πολιτικού μας συστήματος υπάρχουν και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό», καθώς επίσης και ότι «στο παρελθόν έχουν προβεί σε έκνομες ενέργειες που ταλαιπώρησαν και δυσφήμησαν τη χώρα και στο εξωτερικό».
Από το Μαξίμου λένε, επίσης, ότι η κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ «εστιάζεται στο ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει διστάσει να καταδικάσει ακραίες ενέργειες ομάδων που ανήκουν στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, στον αναρχικό χώρο ακόμη και στο χώρο της τρομοκρατίας» και πως μερικές φορές «έχει σπεύσει να προσφέρει ακόμη και κάλυψη σε αυτές τις ομάδες».
Σχολιάζοντας το Γραφείο  Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τη σημερινή συνέντευξη του κ. Βορίδη:
«Η σημερινή συνέντευξη του κ. Βορίδη είναι άκρως αποκαλυπτική, όπως άλλωστε και οι προχθεσινές δηλώσεις του κ. Λαζαρίδη, θέτει δε εκ των πραγμάτων για άλλη μια φορά προς τον πρωθυπουργό το ερώτημα που εσκεμμένα άφησε αναπάντητο στην χθεσινή του δήλωση:
Αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά στο σύνολο της αντισυνταγματική δύναμη; Εξακολουθεί να υιοθετεί την ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων;
Όσο παραμένουν αναπάντητα τα παραπάνω ερωτήματα οι εκκλήσεις για απομόνωση της Χ. Α στερούνται περιεχομένου.
Φαίνεται τελικά πως ο κ. Σαμαράς θέλει να κρυφτεί αλλά οι κ. Βορίδης και Λαζαρίδης δεν τον αφήνουν».

 eklogika.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη