Οι μέδουσες του φθινοπώρου στα Καμένα Βούρλα!

  Οι μέδουσες του φθινοπώρου στα Καμένα Βούρλα!

Απολαμβάνοντας το Σαββατιάτικο πρωινό μας καφεδάκι στα Καμένα Βούρλα, αντικρίσαμε ένα πρωτόγνωρο για μας τους …ορεσίβιους, θέαμα που μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες μέδουσες, οι γνωστές σαλούφες, έχουν κατακλύσει ολόκληρη την παραλία των Καμένων Βούρλων!
Σύμφωνα με τους ντόπιους ψαράδες που απευθυνθήκαμε για τις σχετικές πληροφορίες, πρόκειται για εποχικό φαινόμενο, καθώς οι σαλούφες κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο αυτή την εποχή, στην ευρύτερη περιοχή, την Εύβοια, αλλά και το Αιγαίο.
Οι μέδουσες (επιστημονικώς rhizostoma pulmo,σαλούφες, ή τσούχτρες, κατά τη λαϊκή ονομασία) είναι θαλάσσια ασπόνδυλα (Κνιδόζωα) της τάξης των Σκυφόζωων. 
Πιθανότατα οι παραπάνω μέδουσες ανήκουν στο είδος «Cotylorhiza tuberculata», που είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος και με καφεκίτρινο χρώμα, η οποία λέγεται και «τηγανητό αβγό» εξαιτίας του σχήματός της. Εκτός από «αβγό μάτι», μπορεί επίσης να σας θυμίσει ένα μπουκέτο λουλούδια. Είναι διαδεδομένη στο Αιγαίο, η διάμετρός της μπορεί να φθάσει τα 40 εκατοστά και το τσίμπημά της δεν είναι επικίνδυνο.
Γενικά, το σώμα της μέδουσας έχει σχήμα καμπάνας και παράγει μια ζελατινώδη ουσία. Στην περιφέρεια έχουν πλοκάμια και αισθητήρια όργανα.
Πρόκειται για πλαγκτονικούς οργανισμούς, οι οποίοι απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Ζουν σε ομάδες και το τσίμπημά τους προκαλεί κνησμό και παράλυση της λείας τους. Τρέφονται με μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, τα οποία συλλαμβάνουν με τα πλοκάμια τους. Για άλλους λουόμενους είναι προάγγελος των καθαρών θαλασσών και για άλλους των βρώμικων.
Οι μέδουσες πάντως, είναι σημαντική πηγή τροφής για τους Κινέζους αλλά και σε άλλες ασιατικές χώρες.
Για όλους όμως ανεξαιρέτως αποτελεί φόβητρο -ειδικά για τα παιδιά- για το τσίμπημά τους και τη φαγούρα που προξενούν. Όταν κάποιος τσιμπηθεί από τσούχτρα, χρειάζεται απαραίτητα πρώτες βοήθειες. Τα τσιμπήματα των Σκυφόζωων μεδουσών γενικά δεν είναι θανατηφόρα. Ωστόσο, το τσίμπημα των μεδουσών προκαλεί οξύ πόνο και μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία και μερικές φορές, το θάνατο.
Εκτός από τη χορήγηση πρώτων βοηθειών, για να μειωθεί ο κνησμός, μπορούν να χορηγηθούν αντιισταμινικές ουσίες στον ασθενή. Οδοντόκρεμα με σόδα και πάγο εναλλακτικά μπορούν επίσης να δοθούν στο θύμα για την απομάκρυνση του δηλητηρίου.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα
1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
2. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
3. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.
4. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.
5. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.
6. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης.

Για το LamiaTimes.gr
Δημήτρης Β. Καρέλης
Φωτό copyright
 





Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη