Χωριάτικο ψωμί με προζύμι και μαγιά

 Χωριάτικο ψωμί με προζύμι και μαγιά

  Άρτος: Βασική τροφή με ξεχωριστές θρεπτικές ουσίες, εδώ σε μία εκτέλεση που μυρίζει παράδοση.       

θα χρειαστούμε:

1 κιλό αλεύρι σκληρό (το κίτρινο)
200 γρ. προζύμι
1 φακ. ξηρή μαγιά ή 30 γρ νωπή
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
3 φλιτζ χλιαρό νερό ή όσο πάρει

διαδικασία
Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη και
ανοίγουμε ένα λάκκο στο κέντρο. Βάζουμε μέσα τη μαγιά, ρίχνουμε από το χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Βάζουμε και το ξινό προζύμι μέσα και ανακατεύουμε τα υλικά. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη, το αλάτι και ζυμώνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μπορούμε να κάνουμε είτε ένα μεγάλο ψωμί είτε 2 μικρά καρβέλια. Τοποθετούμε λαδόκολλα στα ταψάκια, πασπαλίζουμε λίγο από το αλεύρι και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ενώ έχουμε ήδη ανάψει το φούρνο στους 200-210 βαθμούς, ψήνουμε το ψωμί για 1 ώρα στο κάτω ράφι της κουζίνας με αντιστάσεις. Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα γρήγορα χωρίς όμως να έχει ψηθεί, βρέχουμε μια λαδόκολλα, τη στίβουμε και την τινάζουμε ώστε να μην έχει νερά, και τη βάζουμε πάνω στο ψωμί για να μην καεί. Όταν ψηθεί, το βάζουμε σε σχάρα και με ένα πινέλο που έχουμε βρέξει μέσα σε νερό, αλείφουμε την επιφάνειά του για να φέρει μια ωραία γυαλάδα το ψωμί μας. Έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει.

Πως φτιάχνουμε προζύμι (ξινό)

Παίρνουμε βασιλικό και βάζουμε σε μια λεκάνη ένα ποτήρι χλιαρό νερό και αλεύρι και φτιάχνουμε έναν πυκτό χυλό. Τον αφήνουμε σκεπασμένο για να φουσκώσει. Αν δεν φουσκώσει την πρώτη μέρα, την επόμενη μέρα ξαναρίχνουμε νερό και αλεύρι και το αφήνουμε άλλες 24 ώρες μέχρι να διογκωθεί. Αφού τελικά φουσκώσει, το βάζουμε στη ζύμη για να φτιάξουμε το ψωμί μας.
Για να έχουμε συνεχώς προζύμι και να μην χρειάζεται κάθε φορά να φτιάχνουμε καινούριο, την πρώτη φορά που θα το κάνουμε, κρατάμε το μισό, το διατηρούμε στο ψυγείο (αντέχει εως 15 μέρες).

Σύμφωνα με την παράδοση,στις 14 Σεπτεμβρίου, της ανυψώσεως τουΤιμίου Σταυρού, οι νοικοκυρές έπαιρναν το βασιλικό από την εκκλησία και σταύρωναν το προζύμι που θα έφτιαχναν με σταυρό και το βασιλικό ψάλλοντας το απολυτίκιο του Σταυρού και με ευλογία έφτιαχναν το ξινό προζύμι.

 Πηγή: thegastrin.blogspot.gr






Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη