Διενέργεια εμβολιασμού αλεπούδων από αέρος-σύσταση προς κυνηγούς & πολίτες


Εναέρια ρίψη αντιλυσσικών εμβολίων – δολωμάτων για αλεπούδες στις 19 και 20 Οκτωβρίου Θεσσαλία
Ξεκινούν το σαββατοκύριακο οι εμβολιασμοί από αέρα κατά της λύσσας για τις κόκκινες αλεπούδες, σε συνεργασία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που λάβαμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
«Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, που έχουν την ευθύνη και τον συντονισμό της εκτέλεσης του έργου ενημερώνουν ότι θα πραγματοποιηθεί εναέρια ρίψη αντιλυσσικών εμβολίων – δολωμάτων για αλεπούδες στις 19 και  20 Οκτωβρίου από το αεροδρόμιο της Λάρισας, απ’ όπου  αεροσκάφη θα επιχειρούν για τις περιοχές Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Πιερίας κ.α.
Κτηνίατροι της Περιφέρειας Θεσσαλίας πρόκειται να βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Λάρισας απ’ όπου και θα παραλαμβάνουν τα δεδομένα των ρίψεων τα οποία θα αποστέλλονται στην Τοπογραφική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για επεξεργασία. Την επομένη μέρα το ΥΠΑΑΤ θα αποστέλλει τους χάρτες ρίψεων, έτσι ώστε οι κτηνίατροι να δίνουν τις κατευθύνσεις για νέες ρίψεις.
Ο εμβολιασμός, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά,  εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της λύσσας με ειδικά δολώματα, δεδομένου ότι οι αλεπούδες αποτελούν την κύρια πηγή του ιού της λύσσας στην Ελλάδα. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί από αέρος με τη ρίψη εμβολίων-δολωμάτων, με σκοπό την κατανάλωσή τους από τις αλεπούδες και κατά συνέπεια την ανοσοποίησή τους κατά της λύσσας.
Η λύσσα προσβάλλει και τον άνθρωπο και είναι θανατηφόρα νόσος, εφόσον δεν χορηγηθεί έγκαιρα η ενδεδειγμένη αντιλυσσική αγωγή. Επισημαίνεται ότι η χώρα μας ήταν ελεύθερη λύσσας από το 1987 έως και τον Οκτώβρη του 2012, οπότε και εντοπίστηκε και απομονώθηκε το πρώτο θετικό στη λύσσα ζώο. Επρόκειτο για μία κόκκινη αλεπού στην περιοχή της Σιάτιστας στην Κοζάνη. Έκτοτε έχουν παρουσιαστεί 29 κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων 25 σε κόκκινες αλεπούδες, 3 σε σκυλιά και 1 σε γάτα. Η νόσος εισήχθη στην Ελλάδα από γειτονικά κράτη όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα λύσσας, ενώ το φαινόμενο παρουσιάζει εξάπλωση.
Σε ότι αφορά τα εμβολιακά δολώματα ενημερώνουμε το κοινό ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με αυτά.
  • Τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και σε περίπτωση επαφής με αυτό πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό.
  • Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί – καφέ με οσμή ψαριού), απαγορεύεται να τα ακουμπούμε ή να τα πατούμε. Απαγορεύεται να έρθουμε σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά.
  • Πρέπει ο πολίτης να ενημερώνει άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
 Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ύποπτα ζώα, δηλαδή οποιοδήποτε ζώο το οποίο εμφανίζει νευρική, επιθετική ή περίεργη συμπεριφορά, με υπερευαισθησία στο φως και τους  θορύβους, που εμφανίζουν δυσκολία στην κίνηση ή νεκρά ζώα και να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε δασικές και ορεινές περιοχές καθώς οι οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρουν ότι σε περίπτωση που βρει κάποιος εμβόλιο- δόλωμα θα πρέπει να μην έρθει καθόλου σε επαφή μαζί του. Αν πάντως χρειαστεί να το απομακρύνει είναι απαραίτητο να το πιάσει με πλαστικά γάντια και να το τοποθετήσει σε κοντινή δασωμένη και μη πολυσύχναστη περιοχή (π.χ σε θάμνους) ή να το τοποθετήσει σε πλαστική σακούλα και να το απορρίψει. Τα υγιή ζώα δεν κινδυνεύουν από την κατανάλωση των δολωμάτων-εμβολίων – είναι μάλιστα δυνατόν να αναπτύξουν αντισώματα κατά της λύσσας.
Η όλη επιχείρηση αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2013. Στη συνέχεια  και για όσο χρονικό διάστημα απομονώνονται κρούσματα της λύσσας, θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο εμβολιακές εκστρατείες τον χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο). Ο από του στόματος εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπάνω ασθένειας.
Για την ενημέρωση του κοινού υπάρχει το σχετικό σποτ στη παρακάτω link http://www.youtube.com/watch?v=7eYgzii_Pow        
 

Eμβολιασμό των αλεπούδων με ρίψεις εμβολίων από αέρος
 ΛΑΡΙΣΑ 15/10/2013

Η Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας & Ν .Σποράδων  σας ενημερώνει ,σύμφωνα με το έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , για τον εμβολιασμό των αλεπούδων με ρίψεις εμβολίων από αέρος .
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό τα αεροπλάνα  θα επιχειρήσουν από το αεροδρόμιο της Λάρισας για τις περιοχές Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Πιερίας, Μαγνησίας κλπ. στις 19 και 20 Οκτωβρίου.
Πρέπει να γίνει γνωστό ότι τα δολώματα δεν πρέπει να αγγίζονται. . Τα δολώματα γράφουν επάνω ότι είναι επικίνδυνα, έχουν τηλέφωνο για πληροφορίες και φέρουν μέσα τους το εμβόλιο κατά της λύσσας. Μην τα σπάτε και μην τα αγγίζετε. Ενημερώστε επίσης  τα μικρά παιδιά να μην τα πειράξουν αν τυχόν τα βρούνε.
Επίσης ο ιός της λύσσας  που υπάρχει με μορφή εμβολίου μέσα στο δόλωμα θα παραμείνει  ζωντανός-ενεργός για 7 ημέρες από την ημερομηνία της ρίψης. Προσπαθήστε  όσο αυτό είναι εφικτό να παρακολουθείτε το σκύλο σας για τυχόν δάγκωμα του δολώματος. Το δόλωμα δεν είναι επικίνδυνο για το σκυλί σας ( είτε είναι εμβολιασμένο είτε όχι)  ΑΛΛΑ  ο ιός αν το φάει ο σκύλος θα είναι ζωντανός στη γύρω στοματική κοιλότητα του σκύλου .Για το λόγο αυτό, για τουλάχιστον μια (1) εβδομάδα ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ  ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ .Όταν σας φέρνει το θήραμα , αν μπορείτε, να φοράτε γάντια για να το πάρετε.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ζ ΚΟΘ


Οδηγίες της ΚΣΕ για την πρόληψη της λύσσας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: Οδηγίες της ΚΣΕ για την πρόληψη της λύσσας.
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας, ως συνεργάτης του τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, και ιδιαιτέρως μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος λύσσας σε αλεπού στην Κοζάνη (περιοχή Σιάτιστας), που μας γνωστοποιήθηκε επισήμως την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012, επισημαίνει και συνιστά τα εξής:
  •  Τον άμεσο εμβολιασμό από κτηνίατρο, με εγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο όλων των σκύλων και όλων των δεσποζόμενων θηλαστικών συντροφιάς (γάτες
κ.ά.) που δεν έχουν εμβολιαστεί.
  •  Τον αυστηρό έλεγχο κατά την αγορά σκύλων από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από τις Βαλκανικές χώρες και την Τουρκία
  •  Την αποφυγή σωματικής επαφής με ζώα της άγριας πανίδας
  •  Την άμεση ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών, κατά την περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψη σας ζώο της άγριας πανίδας με ασυνήθιστη (ύποπτη)
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΕΛΟΣ: F.A.C.E.& C.I.C.
ΕΔΡΑ: ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 & ΕΡΜΟΥ
ΑΘΗΝΑ-Τ.Κ. 105 63
Τηλ.: 210-32.31.271 - Fax.: 210-32.22.755 http://www.ksellas.gr, e-mail: info@ksellas.gr
ΑΘΗΝΑ 22-10-2012 Αριθ. Πρωτ. 1765
2
συμπεριφορά. Επίσης, άμεση θα πρέπει να είναι η ενημέρωση των αρμοδίων, όταν παρατηρήσετε και οικόσιτους ή αδέσποτους σκύλους με τα παρακάτω συμπτώματα:
1. Μανιακή συμπεριφορά: νευρικότητα χωρίς αιτία, τρόμο με το παραμικρό
και ανορεξία. Μετά από 24-72 ώρες αυξάνονται σημαντικά τα συμπτώματα του φόβου και της ανησυχίας, το ζώο γίνεται πολύ επιθετικό και δαγκώνει ό,τι βρεθεί μπροστά του. Από το στόμα του ζώου ρέουν άφθονα σάλια και το γαύγισμα μεταβάλλεται σε βραχνό ουρλιαχτό
2. Καταθλιπτική συμπεριφορά: η περίοδος της παραπάνω νευρικότητας είναι πολύ μικρή ή δεν εμφανίζεται καθόλου. Παρατηρείται παράλυση του τραχήλου και των μυών που βοηθούν στην κατάποση, η οποία
συνοδεύεται από άφθονα σάλια.
Αρμόδιοι φορείς με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνείτε και να αναφέρετε τυχόν ύποπτα περιστατικά είναι το τμήμα Ζωοανθρωπονόσων (τηλ. 2102125725), το ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλ. 2105212000), οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες καθώς και οι φύλακες θήρας της περιοχής σας.
Τέλος, τονίζουμε για μία ακόμη φορά, ότι η καλύτερη πρόληψη αυτής της ασθένειας είναι ο σωστός εμβολισμός των σκύλων κατά της λύσσας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

 

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη