Μαριέττα Γιαννάκου: Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας οφείλει να προασπίζει τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών

Στρασβούργο, 24 Οκτωβρίου 2013

Μαριέττα Γιαννάκου: "Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας οφείλει να προασπίζει τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών"

Την ανάγκη πολιτικής βούλησης για την οικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης, που θα λαμβάνει υπόψη της στα θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών, τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Στην αρχή της παρέμβασής της η κα. Γιαννάκου, συνεχάρη για το έργο της στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας, κα. Catherine Ashton. Επεσήμανε ωστόσο, ότι πέραν του οργανωτικού και επιχειρησιακού σκέλους, τα πάντα θα κριθούν από την πολιτική βούληση που θα επιδείξει η Ευρώπη στις προσπάθειες οικοδόμησης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

Αναφερόμενη στην ετήσια έκθεση για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, η κα. Γιαννάκου εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με το άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: "Δεν μπορεί να προχωρούν οι ενταξιακές διαδικασίες με μια χώρα  η οποία δεν αναγνωρίζει το σύνολο της Ένωσης".

Η κα. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι πρέπει να επιτευχθεί η αναγκαία σύνθεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ούτως ώστε να λαμβάνονται τα συμφέροντα και των μεγάλων αλλά και των μικρών κρατών μελών.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, επανέλαβε την πάγια θέση της ότι θα πρέπει να ανακατανεμηθεί το μερίδιο ευθύνης στα θέματα ανάπτυξης και ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. "Μέχρι στιγμής η Ευρώπη στηρίζει τα θέματα ανάπτυξης και οι ΗΠΑ τον τομέα ασφάλειας. Πρέπει να ανατρέψουμε αυτήν την ισορροπία εάν θέλουμε η Ευρώπη να παίξει το ρόλο που της αναλογεί και το ρόλο που επιθυμεί και ο τρίτος κόσμος, καθώς η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ακόμα ελκυστική διεθνώς. Οφείλουμε να επιδείξουμε λοιπόν την αναγκαία πολιτική βούληση που απαιτούν οι περιστάσεις."

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη