Πατατοκεφτέδες με φέτα. Δοκιμάστε τους και θα σας ξετρελάνουν!

Νηστίσιμοι, θρεπτικοί, νόστιμοι και οικονομικοί! Δοκιμάστε τους!
Υλικά
  • 1/2 κιλό βραστές πατάτες κρύες
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 κουταλάκι baking powder
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 115 gr φέτα
  • 2 κρεμμυδάκια
  • μαϊντανό
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλ γάλα
  • πιπέρι
Εκτέλεση
  • Αλέστε τις πατάτες περνώντας τες από τον τρίφτη, κόψτε το κρεμμυδάκι, τρίψτε τη σκελίδα του σκόρδου, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και το baking σε ένα μπολ.
  • Ρίξτε το αυγό και το γάλα, ανακατέψτε μέχρι να μην έχει γρομπαλάκια. Χρησιμοποιήστε δάρτη για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ρίξτε μέσα το σκόρδο, αλάτι πιπέρι, τη φέτα σε κομματάκια και τα κρεμμυδάκια. Προσθέστε τις τριμμένες πατάτες, τον κομμένο μαϊντανό και ανακατέψτε.
  • Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι λίγο βούτυρο, πλάθετε κεφτέδες πλακουτσωτούς και τηγανίστε τους για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά!
Για την ιστορία
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι ιθαγενείς Αμερικανοί, που ζούσαν στην οροσειρά των Άνδεων, γνώριζαν την πατάτα περίπου 4.000 χρόνια πριν ο γευστικός αυτός βολβός ξετρελάνει τους Ευρωπαίους. ς
Για την Ευρώπη,
Πιο τεκμηριωμένη ιστορικά είναι η θεωρία που θέλει ως πρωτοπόρο τον σερ Φράνσις Ντρέικ. Σύμφωνα με αυτή, ο Ντρέικ, επιστρέφοντας το 1586 στην Αγγλία, έπειτα από μία μάχη με τους Ισπανούς στην Καραϊβική, έκανε μια στάση στην Κολομβία για προμήθειες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν καπνός και πατάτες.
Ανεξαρτήτου προελεύσεως, η πατάτα προσέλκυσε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των αγροτών, που διαπίστωσαν ότι η καλλιέργειά της ήταν πολύ ευκολότερη και παρείχε πολύ μεγαλύτερη σοδειά απ' ότι το σιτάρι και η βρόμη. Μέχρι το 1650 είχε κυριαρχήσει στη διατροφή των Ιρλανδών και είχε αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες σίτου. Οι ιρλανδοί άποικοι ήταν και οι πρώτοι που καλλιέργησαν την πατάτα στη Βόρεια Αμερική, στην περιοχή Λόντοντερι του Νιου Χαμσάιρ, το 1719.
Έως το τέλος του 18ου αιώνα, το νέο προϊόν είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και στη Γαλλία, με την υποστήριξη του Αντουάν Ογκίστ Παρμαντιέ, ενός από τους αυλικούς του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου. Πιο επιφυλακτικοί, οι Ρώσοι, αρχικώς αποκαλούσαν τις πατάτες (γεώμηλα) ως «τα μήλα του διαβόλου», πιθανότατα εξαιτίας του γεγονότος ότι αναπτύσσονταν κάτω από την επιφάνεια της γης.
Στην Ελλάδα, ο πρώτος που επεδίωξε την εισαγωγή της πατάτας ήταν ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Ο ίδιος την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μια θρεπτική βασική τροφή για ένα φτωχό λαό.
Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, που -φιλύποπτοι και συντηρητικοί όπως ήταν- τις πέταξαν. Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά τους συμπατριώτες του και -μιμούμενος το Φρειδερίκο το Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα- περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα νύχτα. Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια πατάτα...

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη