Το υπουργείο Εργασίας προς την κ. Ελένη Μακρή-Θεοδώρου για τη ρύθμιση οφειλών προς τον Ο.Α.Ε.Ε

Τη βουλευτή Φθιώτιδας κα Ελένη Μακρή-Θεοδώρου ενημέρωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναφορικά με την ερώτηση(με αρ.πρωτ.:1089/29.08.13) που είχε καταθέσει μεταξύ άλλων στη Βουλή, σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών προς τον Ο.Α.Ε.Ε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο θεσπίζεται η τμηματική ή εφάπαξ καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας του υπουργείου με ευνοϊκούς όρους. Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρεται από το υπουργείο, ανάλογη ρύθμιση παρέχεται και για τη δυνατότητα εξόφλησης των πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων/επιβαρύνσεων, προστίμων και λοιπών εξόδων αναγκαστικών μέτρων για τους ασφαλισμένους. Επιπλέον, η κα Μακρή ενημερώθηκε αναλυτικά τόσο για τους όρους και τη διαδικασία υπαγωγής στις εν λόγω ρυθμίσεις, όσο και  για τις ασφαλιστικές κατηγορίες και τη δυνατότητα των ασφαλισμένων να επιλέξουν, υπό όρους, την ασφαλιστική κατηγορία του κλάδου συντάξεώς τους.

Η σχετική απάντηση έχει ως εξής:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

            ‘Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τους προαναφερόμενους βουλευτές, αναφορικά με ερωτήματα σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών προς τον Ο.Α.Ε.Ε., σας γνωρίζουμε για τα θέματα της αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας, τα ακόλουθα:
1. Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού που έχουν οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση εξόφλησης με τις διατάξεις του ν. 4152/09.05.2013 με τις οποίες προβλέπονται νέες δυνατότητες ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις των υποπαραγράφων ΙΑ1 και 1Α2 της παραγράφου ΙΑ' του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις των παρ. 1, 2, 3, και 4 του άρθρου δεύτερου του ν. 4158/2013 (Φ.Ε.Κ. Α', 126) θεσπίζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο, για την τμηματική ή εφάπαξ καταβολή, με ευνοϊκούς όρους, των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στο πλαίσιο των διατάξεων αυτών, τόσο με την πάγια ρύθμιση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών της ΙΑ1 υποπαραγράφου όσο και με τη ρύθμιση «Νέας Αρχής» των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών της υποπαραγράφου ΙΑ2, παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης τόσο των οφειλόμενων κύριων ασφαλιστικών εισφορών όσο και των αναλογούντων σε αυτές, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, προστίμων και λοιπών εξόδων αναγκαστικών μέτρων, είτε εφάπαξ, είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η ένταξη σε οποιαδήποτε από τις δύο παραπάνω ρυθμίσεις συνεπάγεται ευεργετικές παροχές όπως χορήγηση πιστοποιητικού οφειλής, αναστολή ποινικών διώξεων του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 και αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών και ακινήτων.
Με τις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.2 του ν. 4152/2013, προβλέπεται η ρύθμιση «Νέας Αρχής» με την οποία ρυθμίζονται οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές έως 31.12.2012.
                     Οι υπόλοιποι όροι της ρύθμισης «Νέας Αρχής» είναι οι ακόλουθοι:
1. Κεφαλαιοποίηση τον οφειλών έως 31.12.2012.
2.  Επιβάρυνση με Τ.Κ. κατά την 31.12.2012.
3.  Έκπτωση επί των Τ.Κ. που επιβλήθηκαν στις 31.12.2012 ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης:
                     α) 40% αν η οφειλή εξοφληθεί έως 30.06.2014.
                     β) 35% αν η οφειλή εξοφληθεί έως 30.06.2015.
                     γ) 30% αν η οφειλή εξοφληθεί έως 30.06.2016.
                     δ) 25% αν η οφειλή εξοφληθεί έως 30.06.2017.
4.  Υποχρεωτική καταβολή εισφορών από 01.01.2013 έως την ημερομηνία της αίτησης. Επισημαίνεται ότι με την υπ' αριθμ 445/46/02.09.2013 Απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε., οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές χρονικού διαστήματος από 01.01.2013 έως 30.06.2013 μπορούν να ρυθμιστούν με την πάγια ρύθμιση σε 12 μηνιαίες δόσεις, παράλληλα με τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής».
5.  Το ποσό της κύριας οφειλής επιβαρύνεται έως την ημερομηνία της αίτησης με ετήσιο επιτόκιο 8,5%.
6.   Το ποσό της κύριας οοειλής επιβαρύνεται από την αίτηση έως την εξόφληση με επιτόκιο 8,5%.
7.  Εξόφληση εφάπαξ ή κατ' ανώτατο όριο σε σαράντα οκτώ (48) δόσεις.
8. Το δικαίωμα στη ρύθμιση ασκείται άπαξ.
9.  Υποχρεωτική καταβολή τρεχουσών εισφορών.
Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται εντός επτά εργασίμων ημερών από την ημερομηνία αίτησης. Η δεύτερη δόση καταβάλλεται έως το τέλος του μεθεπόμενου της καταβολής της πρώτης δόσης μήνα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται εφεξής στο τέλος κάθε μήνα. Σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης (πλην της πρώτης) έως την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης και καταβάλλεται με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής δεκαπέντε τοις εκατό (15%).Για την ένταξη στη ρύθμιση απαιτείται απόδειξη της αδυναμίας εξόφλησης της οφειλής και της βιωσιμότητας της ρύθμισης καθώς και ο οφειλέτης να μην έχει καταδικαστεί ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.
Εναλλακτικά, σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία εφάπαξ εξόφλησης των οφειλόμενων από 01.01.2013 ασφαλιστικών εισφορών, παρέχεται η δυνατότητα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ι.Α.1 του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 πάγιας ρύθμισης των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών με τους ακόλουθους όρους:
        1.   Ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
2.      Ρύθμιση των οφειλόμενων μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, ασφαλιστικών εισφορών κατ' ανώτατο όριο σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
3.      Δεν προβλέπεται ελάχιστο κεφαλαιοποιημένο ποσό ούτε ελάχιστο ποσό δόσης.
4.      Επιβάρυνση της κύριας οφειλής μέχρι την 31.12.2012 με τέλη καθυστέρησης χωρίς έκπτωση επ' αυτών.
5.      Επιβάρυνση της κύριας οφειλής από 01.01.2013 και μέχρι τον προηγούμενο μήνα υποβολής της αίτησης με ετήσιο επιτόκιο 8,5%.
6.      Επιβάρυνση της κύριας οφειλής από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και μέχρι την εξόφληση αυτής με επιτόκιο 8,5%.
Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής, σε περίπτωση που ζητείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής διάρκειας ενός μήνα, χωρίς παρακράτηση, στο οποίο πιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής.
Με την τήρηση της ρύθμισης παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα για παροχές περίθαλψης διάρκειας ενός μήνα.
2. Με τις διατάξεις του π.δ. 258/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθορίστηκαν οι ασφαλιστικές κατηγορίες του Οργανισμού, τα ποσά αυτών και ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών. Συγκεκριμένα ορίστηκαν 14 ασφαλιστικές κατηγορίες εκ των οποίων οι πρώτες 10 είναι υποχρεωτικές και οι υπόλοιπες προαιρετικές.
Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού, κατά την πρώτη υπαγωγή τους στην ασφάλιση του. κατατάσσονται στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και μετατάσσονται στις επόμενες υποχρεωτικές κατηγορίες ανά τριετία και πάντα την προ)τη του έτους του επόμενου εκείνου στο οποίο συμπληρώθηκε η τριετία.
Κατά συνέπεια τα πρόσωπα που υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Οργανισμού υποχρεούνται να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, καθ' όλη της διάρκεια της ασφαλιστικής τους σχέσης, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος, τη διάρκεια της απασχόλησης, την ηλικία, την ιδιότητά τους κ.λ.π.
Το αίτημα για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους ασφαλισμένους του Οργανισμού δεν αντιμετωπίζεται από την Υπηρεσία μας.
Ωστόσο, το Υπουργείο μιας λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κρίση και την αναγκαιότητα ανακούφισης των ασφαλισμένων που έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική θέση:
                    • Θέσπισε τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 4075/2012 με τις οποίες προβλέπεται ότι οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. μπορούν με αίτηση τους να επιλέξουν την κατάταξή τους στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία κλάδου σύνταξης του Καταστατικού του Ο.Α.Ε.Ε, και να παραμείνουν σε αυτήν έως 31.12.2014. Επιπλέον με την Υ.Α. Φ.80000/10393/303
                  (Φ.Ε.Κ. 1091/B702.05.2013) δίνεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. που απώλεσαν για οποιαδήποτε λόγο τη δυνατότητα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να επανέλθουν με νεότερη αίτηση για μία και μόνο φορά.    • Επιπλέον, ο Ο.Α.Ε.Ε. δεν έχει προβεί σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το έτος 2009 και μετά.’ 

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη