Βρυξέλλες, 18 Οκτωβρίου 2013
Η θρησκεία ως εργαλείο ειρήνης στη Μεσόγειο.
Ομιλία της Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας
κα. Μαριέττας Γιαννάκου, σε Συνέδριο του ΕΛΚ στη Λευκωσία.
Η θρησκεία ως εργαλείο ειρήνης στη Μεσόγειο.
Ομιλία της Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας
κα. Μαριέττας Γιαννάκου, σε Συνέδριο του ΕΛΚ στη Λευκωσία.
Τον ρόλο της θρησκείας στην ειρήνευση της ταραγμένης πλευράς της Μεσογείου, υπογράμμισε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κα. Γιαννάκου, στην ομιλία της κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σχετικά με το ρόλο των θρησκειών για την επιδίωξη της ειρήνης στην Μεσόγειο, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του σήμερα στη Λευκωσία.
Η κα. Γιαννάκου μιλώντας στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου για το διάλογο ανάμεσα στους Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους για την επίτευξη της ειρήνης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η ενσωμάτωση των θρησκευτικών μειονοτήτων στις υπάρχουσες κοινωνικές δομές στην Ευρώπη, συνεπάγεται τη συμμόρφωση των μελών των μειονοτήτων αυτών με ορισμένες βασικές φιλελεύθερες δημοκρατικές αρχές, όπως π.χ. η ισότητα των φύλων. Στη συνέχεια η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ ανέφερε ότι είναι γεγονός πως η προαγωγή των αρχών της Ανεκτικότητας και της Ειρήνης, προσκρούει σε βαθιά εμπεδωμένες στάσεις και αντιλήψεις, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί ιστορικά υπό την επιρροή των πολιτικών γεγονότων και των διαφορετικών κοινωνικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών παραδόσεων στον ευρύτερο χώρο της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.
Ταυτόχρονα όμως, συνέχισε η κα. Γιαννάκου, είναι εξίσου αληθές ότι με τη διάδοση του πολιτικού φιλελευθερισμού και των ιδανικών της δημοκρατίας εν γένει, οι προοπτικές για την Ειρηνική συνύπαρξη των λαών ενισχύονται. Από την άποψη αυτή, οι ευρωπαϊκοί λαοί προσφέρουν σημαντικά παραδείγματα υπέρβασης σοβαρών συγκρούσεων του παρελθόντος, όσο και επιτυχημένων υπερεθνικών θεσμών πολιτικής συνεργασίας. Βεβαίως, η Ανεκτικότητα δεν είναι απόλυτο μέγεθος, λαμβάνοντας υπόψιν ότι εμποδίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις από δογματικά ζητήματα.. Εκείνο που προβάλλει, τόνισε η κυρία Γιαννάκου, ως άμεσος στόχος για τους λαούς της περιοχής είναι η εμπέδωση ειρηνικών τρόπων συζήτησης των διαφορών. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται τόσο θεσμικές εγγυήσεις και υποδομές, όσο και τη διάχυση των σχετικών αρχών σε κοινωνικό επίπεδο προκειμένου να αλλάξουν οι όποιες επιθετικές στάσεις.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η κα. Γιαννάκου, ανέφερε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η επικοινωνία και καλή σχέση των φορέων της χριστιανικής παράδοσης που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη.