Παράνομες χωματερές στη Ροδίτσα και το Λιανοκλάδι (φωτό)


Παράνομες χωματερές στη Ροδίτσα και το Λιανοκλάδι

Αν ρωτήσουμε οποιονδήποτε στη Λαμία σήμερα, τι θα κάνει τα μπάζα της οικοδομής ή τα μπάζα από μια αναπαλαίωση, μια ανακαίνιση, σίγουρα θα μας κοιτάξει με αμηχανία και θα σηκώσει τους ώμους του. Μια απάντηση είναι ότι ο Δήμος δεν έχει ορίσει τέτοιους χώρους και δεν έχει ενημερώσει αντίστοιχα τους δημότες για το τι και πώς.

Το σίγουρο όμως είναι ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες και νομοθεσία για την ανακύκλωση αυτών των μπαζών και των προϊόντων εκσκαφών, που δεν εφαρμόζονται. Με βάση τη σχετική νομοθεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος η ανακύκλωση των οικοδομικών υλικών και των υλικών εκσκαφών είναι υποχρεωτική. Ο νόμος προέβλεπε, μέχρι τέλους του 2012 να ανακυκλώνεται το 30% αυτών των μπαζών, το 2015 να ανακυκλώνεται το 50% των υλικών, ενώ μέχρι το 2020 το 70%. Οι μακρόπνοες αυτές δεσμεύσεις περιλαμβάνονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις. Δυστυχώς όμως η πολιτεία - τα αρμόδια υπουργεία και η αυτοδιοίκηση - έχουν καθυστερήσει απαράδεκτα και το αποτέλεσμα είναι αυτό, που όλοι παρατηρούμε καθημερινά: η συνέχιση της απόρριψης τέτοιων μπαζών ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

Θα αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα με φωτογραφίες, που αφορούν στο Δήμο της Λαμίας. Στο Σπερχειό και τους παραποτάμους του έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Τα σκουπίδια στις όχθες του ποταμού είναι κυρίως μπάζα από κατασκευές και κατεδαφίσεις ή μεγάλες οικιακές συσκευές και έπιπλα. Πολλά τέτοια μπάζα συναντάμε στους παράδρομους της εθνικής οδού, όπως πχ στον παράδρομο προς τη Στυλίδα. Μια καινούργια θέση, που μας εξέπληξε, είναι αυτή στον εγκαταλελειμμένο Ε65, στο τμήμα ανάμεσα στην προέκταση της οδού Φραντζή και στην παλιά Εθνική, ενώ στη συνέχεια του Ε65 προς την Ανθήλη είναι η μεγάλη χωματερή, που προέκυψε με την αποχώρηση των τσιγγάνων. Βρεθήκαμε πρόσφατα μετά από καταγγελίες σε δύο άλλα σημεία: Στο Λιανοκλάδι και στη Ροδίτσα.

Στο Λιανοκλάδι, δύο περίπου χιλιόμετρα πάνω από το γήπεδο, δίπλα στο ρέμα του αντιπλημμυρικού της Λυγαριάς, είναι μια τέτοια χωματερή. Τα περισσότερα από τα σκουπίδια, με την πρώτη πλημμύρα θα οδηγηθούν μέσω του Σπερχειού στον Μαλιακό. Κατά τα άλλα κλείσαμε τις χωματερές και τις αποκαταστήσαμε, λέει ο Δήμος. Όμως πού έχει ορίσει ως χώρο εναπόθεσης υλικών εκσκαφής και μπαζών οικοδομής στην Τοπική Κοινότητα Λιανοκλαδίου; Δείτε τις φωτογραφίες.

Στη Ροδίτσα, στα όρια του σχεδίου πόλης, δίπλα στο Δημ Σχολείο, δίπλα σε παιδικό σταθμό και στο ναό του Αγίου Αθανασίου επίσης. Εδώ δημιουργήθηκε ένας δανειοθάλαμος αδρανών υλικών για τα έργα του ΠΑΘΕ και σε αρκετό βάθος. Υποτίθεται ότι η άδειά του προβλέπει τον τρόπο και τον χρόνο αποκατάστασης. Πιστεύουμε ότι η μελέτη αποκατάστασης δεν προέβλεπε το γέμισμα του δανειοθαλάμου με μπάζα και σκουπίδια. Βρήκαμε φορτηγά του Δήμου που μετέφεραν τα σκουπίδια του πρώην σκουπιδότοπου της Ροδίτσας, καθώς και τσιγγάνους να ψάχνουν για χρήσιμα υλικά, όπως συμβαίνει σε όλες τις «οργανωμένες» χωματερές. Και πού είναι το κακό θα πείτε, αν συμφωνεί ο ιδιοκτήτης του δανειοθαλάμου; Μα στο ότι είναι παράνομο φυσικά, αφού για την εναπόθεση προϊόντων εκσκαφής σε ιδιωτικούς χώρους χρειάζεται άδεια από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας! Και δεν μπορεί να γεμίζεις το έδαφος σε γη υψηλής παραγωγικότητας με σκουπίδια, επικίνδυνα, ίσως, και για τα υπόγεια νερά…

Ας αναλάβει επιτέλους η Δημοτική Αρχή της Λαμίας τις ευθύνες της και ας εφαρμόσει ένα σχέδιο νομιμότητας και σωστής διαχείρισης των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις να τελειώνουμε. Όχι άλλα σκουπίδια στον Μαλιακό!


Στέφανος Σταμέλλος                                                                            Λαμία, 11/10/2013
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας  










#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!