Μήνυμα της κ. Ε.Μακρή-Θεοδώρου για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Μήνυμα βουλευτού Φθιώτιδας κας Ε.Μακρή-Θεοδώρου
«25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας
Κατά των Γυναικών».


Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι σοκαριστικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες σε όλο των κόσμο, είναι ή θα υπάρξει θύμα βίας λόγω του φύλου της. Πάνω από το 80% των κακοποιημένων γυναικών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 25-54, δηλαδή στην πιο παραγωγική ομάδα του πληθυσμού, ενώ η βία δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα κοινωνικά μοντέλα, οικονομικά ή μορφωτικά επίπεδα.
Στη χώρα μας, παρά την ύπαρξη των δομών που έχουν σχεδιαστεί και ιδρυθεί για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο, μόνο ένα μικρό μέρος των περιστατικών καταγγέλλονται σ’αυτές. Επιπροσθέτως, από αυτά τα περιστατικά το 75% αφορούν σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ενώ πολύ περισσότερα είναι τα τραγικά περιστατικά γυναικών που υφίστανται κακοποίηση, ακόμη και καθημερινά, αλλά δεν φτάνουν ποτέ στο σημείο της καταγγελίας.
Είναι καθήκον όλης της κοινωνίας να αντιληφθούμε πως η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η άσκηση βίας κατά των γυναικών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τιμωρείται ως έγκλημα. Είναι υπόθεση όλων να βοηθήσουμε όταν βλέπουμε πως υπάρχει ανάγκη∙ να μην σιωπήσουμε, ούτε να συγκαλύψουμε.
Η μέρα θα τελειώσει, το φαινόμενο όμως της άσκησης βίας κατά των γυναικών θα συνεχίσει να υπάρχει. Με αφορμή αυτή την παγκόσμια ημέρα, ας δραστηριοποιηθεί ο καθένας μας ανάλογα, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου και την προστασία των θυμάτων του.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη